Elakkan Gangguan Blok Mental, Inilah Punca Dan Cara Mengatasinya

Adakah anda pernah mendengar istilah itu sekatan mental? Salah satu tanda khas adalah bahawa anda tiba-tiba tidak dapat berfikir. Sekiranya dibiarkan, keadaan ini tentunya akan mengganggu aktiviti dan produktiviti harian anda. Oleh itu, cari penjelasan mengenai sekatan mental dan bagaimana menyelesaikannya di bawah.

Apa itu sekatan mental?

sekatan mental adalah keadaan di mana otak menentang fikiran atau ingatan tertentu, dan anda tidak dapat mengawalnya. Iaitu, bila sekatan mental berlaku, anda tidak dapat berfikir seperti dulu, terutama dalam topik tertentu.

Contohnya, apabila rakan sekerja meminta idea, anda biasanya begitu mudah dan fasih dalam memberikan pelbagai idea menarik. Namun, ketika ia berlaku blok mental, tiba-tiba anda tidak dapat memberinya idea.

Bukan itu sahaja, sekatan mental ia juga dapat mengelakkan anda melakukan aktiviti fizikal yang biasanya anda dapat lakukan tanpa halangan. Ini sering berlaku pada atlet, yang tiba-tiba tidak dapat melakukan latihan kerana minda mereka "mengarahkan" badan mereka untuk menentang aktiviti tersebut.

Namun, keadaan kesihatan mental ini tentunya berbeza dengan ketika anda merasa bosan, mood anda bertambah buruk sehingga anda malas melakukan aktiviti. Sebabnya, perkara ini masih dapat dikawal, sementara sekatan mental adalah keadaan yang berlaku tanpa anda tahu bagaimana menanganinya semasa ia berlaku.

Ciri-ciri mengalami sekatan mental

Terdapat beberapa ciri sekatan mental yang perlu anda perhatikan, termasuk:

1. Lebih sensitif dan tersinggung

Apabila anda berada dalam keadaan ini, anda mungkin merasa kecewa kerana tidak dapat berfikir atau melakukan perkara yang biasanya sangat mudah difikirkan dan dilakukan.

Oleh itu, perasaan anda menjadi lebih sensitif terhadap pelbagai perkara di sekeliling anda. Ini juga berpotensi menyebabkan anda menjadi lebih mudah tersinggung dengan sikap dan kata-kata orang lain.

2. Tiada tenaga

sekatan mental nampaknya juga disertai dengan kehilangan tenaga yang biasa anda lakukan untuk aktiviti. Mungkin, otak menyekat pemikiran yang biasanya memberi cadangan positif kepada tubuh agar lebih bertenaga.

Sebab itu, badan anda menjadi kurang bertenaga dan nampaknya tidak bermotivasi untuk melakukan apa sahaja. Ini boleh menjadi sangat buruk sekiranya berlaku pada hari-hari penting.

3. Rasa tertekan

Walaupun tidak ada yang memberi tekanan secara psikologi kepada anda, anda menjadi lebih tertekan jika anda mengalami keadaan ini. Sebenarnya, ada kemungkinan anda menjadi tertekan dan tertekan kerana perasaan tertekan ini.

4. Dorongan seks menurun

Percaya atau tidak, ternyata sekatan mental juga boleh dicirikan oleh penurunan nafsu seks. Ini mungkin ada kaitan dengan penurunan tenaga dan perasaan tertekan yang timbul. Oleh itu, anda tidak mempunyai keinginan untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan anda.

Sebab untuk mengalami sekatan mental

Setelah memahami apa yang dimaksudkan dengan sekatan mental dan gejala yang mungkin muncul ketika mengalaminya, sekarang adalah masa untuk anda mengetahui punca salah satu keadaan mental ini.

Menurut UT Research Showcase dari The University of Texas di Austin, banyak atlet mengalami keadaan ini. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa keadaan ini hanya boleh berlaku pada atlet. Kerana, sekatan mental Ia juga dapat dialami oleh orang-orang dari pelbagai profesion. Ini bermaksud bahawa keadaan ini tidak terhad kepada profesion yang dimiliki oleh setiap individu.

Lalu, apa penyebabnya sekatan mental? Sebenarnya, masih belum diketahui dengan pasti punca keadaan ini. Namun, ada beberapa perkara yang mungkin mencetuskannyakeadaan ini, sebagai contoh:

1. Kurang tumpuan

Keadaan ini sebenarnya boleh disebabkan oleh anda yang sering kurang fokus pada sesuatu yang dilakukan atau dilakukan. Mungkin, ketika anda harus fokus pada apa yang ada di depan anda, anda sebenarnya terganggu atau terganggu oleh hal-hal lain.

2. Tidak mendapat tidur yang cukup

Apabila anda kurang tidur, anda pasti akan merasa lebih senang mengantuk semasa waktu produktif. Sebenarnya, tidur adalah salah satu cara untuk memulihkan tenaga yang hilang kerana banyak aktiviti. Oleh itu, jika anda tidak cukup tidur, anda akan berasa letih.

Pada masa yang sama, kurang tidur juga dapat merosakkan mood anda atau mood jadi anda cenderung untuk marah-marah dan mudah marah. Di samping itu, anda tidak dapat memberi tumpuan dan tumpuan. Inilah yang boleh mencetuskan anda untuk mengalami keadaan ini.

3. Kebiasaan menunda kerja

Penundaan bukanlah kebiasaan yang baik. Sebabnya, apabila anda melakukan sesuatu dengan tergesa-gesa, anda cenderung panik, bimbang, dan tertekan. Ini boleh menyebabkan sekatan mental kerana anda tidak boleh tenang berfikir.

Sebaliknya, semakin anda tergesa-gesa, otak seolah-olah menolak proses pemikiran sehingga fikiran anda benar-benar kosong. Kemudian, adalah lebih baik jika anda melakukan sesuatu yang tidak dekat tarikh akhir atau tarikh akhir. Dengan begitu, anda mempunyai cukup masa untuk menyelesaikannya dan dapat bekerja dengan tenang.

4. Keadaan persekitaran terlalu sesak

Tidak semua orang suka tempat yang sesak. Lebih-lebih lagi, orang ramai yang berlaku kerana kekacauan, misalnya, ada orang yang bertengkar atau bertempur. Biasanya, jika anda berada dalam keadaan seperti ini, anda menjadi lebih mudah tertekan, kerana peningkatan pengeluaran hormon kortisol.

Ya, ketika tertekan dan tertekan, anda mungkin mempunyai kecenderungan untuk merasa panik dan cemas. Ada kemungkinan ini menyebabkan anda mengalami keadaan ini, jadi anda tidak boleh memikirkan untuk mencari jalan keluar yang tepat.

adalah sekatan mental boleh diatasi?

Terdapat beberapa cara yang boleh anda cuba untuk mengatasi keadaan yang satu ini.

1. Terapkan gaya hidup sihat

Menjalani gaya hidup sihat bukan hanya baik untuk kesihatan fizikal, tetapi juga kesihatan mental. Anda boleh melakukannya dengan makan makanan sihat, bersenam secara teratur, tidur tepat pada waktunya, dan berhenti merokok.

Di samping itu, jadikan kebiasaan untuk terus berfikiran positif dan berhenti berfikir negatif. Sebabnya, pemikiran negatif sebenarnya akan menyerang diri sendiri, sehingga mencetuskan kegelisahan, ketakutan, kemurungan, dan pelbagai perkara yang memprovokasi sekatan mental.

2. Berdamai dengan masa lalu

Biasanya, kenangan atau trauma buruk pada masa lalu boleh menimbulkan pelbagai perasaan dan pemikiran negatif. Oleh itu, anda cenderung untuk mengelakkan fikiran yang berkaitan dengan kenangan buruk ini. Ini boleh menyebabkan sekatan mental.

Oleh itu, lebih baik cuba membuka dan memaafkan kenangan buruk yang menyebabkan trauma pada masa lalu. Berdamai dengan kenangan itu dan mulakan hari baru dengan pemikiran positif untuk masa depan.

3. Tulis jurnal atau buku harian

Kaedah ini juga dapat dilakukan untuk menggambarkan semua beban minda yang mengganggu konsentrasi. Biasanya, apabila anda tidak dapat menyatakan kesedihan atau kegelisahan anda kepada orang lain, menulis boleh menjadi cara yang berkesan.

Dengan menuliskan semua perasaan yang mengganggu, anda boleh menjadi lebih kuat untuk menghadapi hari esok. Dengan begitu, perasaan yang menyebabkan tekanan, kegelisahan, ketakutan, dan panik tidak terus menghantui fikiran anda.

Recent Posts