Kedudukan Tidur Menggambarkan Keadaan Hubungan Anda dengan Pasangan Anda

Setiap orang mempunyai posisi tidur kegemaran masing-masing, termasuk ketika tidur bersama pasangan. Beberapa pasangan lebih suka berpelukan sepanjang malam, yang lain lebih suka tidur dengan jarak yang jauh. Pada pandangan pertama, kedudukan tidur adalah perkara yang remeh. Namun, anda tahu, ternyata posisi tidur dapat menggambarkan hubungan dengan pasangan anda, anda tahu.

Bagaimana posisi tidur dapat menunjukkan hubungan anda dengan pasangan anda

Anda mungkin berfikir bahawa posisi tidur tidak akan memberi kesan, terutama pergerakan semasa tidur adalah perkara semula jadi dan dilakukan secara tidak sedar.

Sebenarnya, manusia berkomunikasi melalui pelbagai cara, termasuk bahasa badan. Menurut Dr. Emily Cook, ahli keluarga dan perkahwinan, bahasa badan memainkan peranan penting dalam bagaimana anda berkongsi sesuatu dengan pasangan anda. Bahasa badan juga menunjukkan perasaan yang tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata.

Bahasa badan telah menjadi bahagian dalam kehidupan manusia sehari-hari dan tidak dapat dihentikan walaupun anda sedang tidur. Sebenarnya, bawah sedar yang dibentuk oleh gerak hati anda juga akan mengawal pergerakan badan semasa tidur.

Oleh itu, kedudukan tidur anda berdua boleh menjadi tanda betapa anda mencintai dan mempercayai pasangan anda dan menunjukkan bahawa ada masalah yang mungkin anda tidak sedar.

Pelbagai posisi tidur dengan pasangan dan maknanya

1. sudu

Sumber: Garis Kesihatan

Sudu adalah salah satu kedudukan yang paling sering dilakukan oleh pasangan yang masih dalam peringkat awal hubungan. Dalam posisi ini, pasangan berbaring di sisi mereka menghadap ke sisi yang sama, dengan satu orang di belakang yang memeluk pasangan mereka.

Kedudukan ini menunjukkan bahawa anda dan pasangan saling mempercayai dan merasa aman secara emosi. Selain itu, kedudukan ini juga baik untuk kesihatan kerana tidak menyukarkan anda untuk bernafas dan mengurangkan risiko sakit badan pada waktu pagi.

2. Sudu yang longgar

Sumber: Perkara Kecil

Kedudukan ini serupa dengan sudu, bezanya badan dan pasangan anda tidak rapat. Sekiranya anda tidur dalam posisi ini, itu tidak bermakna hubungan anda dalam masalah. Sebenarnya, kedudukan ini menunjukkan bahawa anda dan pasangan saling mempercayai dan ingin menghormati ruang peribadi masing-masing.

Kadang-kadang, individu yang bertindak sebagai "sudu besar" juga meletakkan tangannya di punggung pasangannya. Ini menggambarkan bahawa individu akan sentiasa berada di sisi pasangannya bila diperlukan.

3. Mengejar sudu

Sumber: Perkara Kecil

Mengejar sudu adalah kedudukan di mana satu orang bergerak menjauh di sisi lain tempat tidur dengan pasangannya mengejar mereka dengan pelukan dari belakang. Kedudukan tidur ini menunjukkan dua kemungkinan, iaitu pasangan yang dipeluk ingin digoda atau pasangan itu benar-benar memerlukan ruang untuk diri mereka sendiri.

Berhati-hatilah, jika anda terlalu jauh, anda dan pasangan boleh terjatuh dari tempat tidur.

4. Bersemuka, dengan menyentuh

Sumber: Garis Kesihatan

Dalam kedudukan ini, anda tidur secara berhadapan dengan kepala selari dan tangan anda menyentuh badan pasangan anda. Kedudukan ini menunjukkan hubungan rapat dan bahagia anda dengan pasangan anda.

Malangnya, menurut tinjauan yang dilakukan oleh University of Hertfordshire di England, pasangan yang tidur dalam posisi ini hanya 4% dari jumlah peserta.

5. Bersemuka, tanpa menyentuh

Sumber: Bahagian Terang

Hubungan anda dengan pasangan anda mungkin menghadapi masalah. Kedudukan ini mungkin bermaksud bahawa kedua-dua pihak saling meminta perhatian, tetapi tidak melakukan apa-apa untuk memperbaiki keadaan. Sekiranya ini berlaku kepada anda, segera berjumpa dengan pasangan anda.

6. Pencinta kebebasan

Sumber: Perkara Kecil

Juga dikenali sebagai "back-back", posisi tidur ini menggambarkan hubungan cinta yang kuat tanpa terlalu bergantung pada pasangan. Sudah tentu, ini adalah perkara positif kerana ini bermaksud bahawa anda dan pasangan anda terus saling mempercayai tanpa harus menghalang mana-mana pihak untuk selalu melakukan semuanya bersama.

Namun, jika anda sering tidur dalam posisi lebih dekat dengan pasangan anda, anda mungkin ingin mula bertanya untuk memastikan hubungan anda tidak menjadi masalah.

Terlalu kerap tidur dalam posisi ini juga boleh memberi kesan negatif pada bahu dan punggung bawah.

7. Muncung

Sumber: Perkara Kecil

Dalam kedudukan ini, satu orang berbaring di punggung dengan pasangannya meletakkan kepala di dada. Mirip dengan sudu, kedudukan muncung mewakili isyarat pasangan yang bersedia melindungi dan mempercayai satu sama lain.

Di samping itu, kedudukan ini juga melibatkan hubungan badan yang lebih intim sehingga dapat membantu tubuh mengeluarkan hormon oksitosin, yang dikenali sebagai hormon cinta.

Tetapi anda juga perlu berhati-hati. Sebabnya, tidur terlalu lama dalam posisi ini boleh menyebabkan sakit sendi dan kekejangan di kawasan leher dan bahu.

8. Kaki Yang Dibengkokkan

Sumber: Perkara Kecil

Kedudukan ini dengan kaki saling berkait mempunyai banyak makna. Sekiranya hanya satu kaki yang bersambung, itu boleh menjadi tanda bahawa individu tersebut memerlukan perhatian lebih daripada pasangan mereka. Namun, jika kedua-duanya melakukan perkara yang sama, kedudukan ini dapat menunjukkan hubungan cinta yang seimbang.

Walaupun posisi tidur dengan pasangan anda dapat memberi makna yang lebih mendalam kepada hubungan anda, adalah idea yang baik untuk tidak terlalu bergantung pada satu teori. Komunikasi yang baik tetap menjadi kunci kehidupan cinta yang lebih harmoni. Sekiranya anda mula merasakan ada sesuatu yang tidak kena dalam hubungan tersebut, segera berbincang dengan pasangan anda agar tidak menimbulkan konflik yang lebih besar.

Recent Posts