Bentuk Badan Wanita: Apple, Pear, Jam Pasir, Apa Perbezaannya?

Wanita mempunyai bentuk badan yang berbeza dengan keunikan tersendiri. Sebutkan bentuk jam pasir, pir, atau bentuk badan epal dengan ciri khas. Ini mungkin badan kecil, tetapi tulang besar atau sebaliknya. Lalu, apakah jenis badan anda? Untuk mengetahui, berikut adalah bentuk badan wanita yang dapat disesuaikan dengan keadaan anda.

Mengenali bentuk badan wanita berdasarkan somatotaip

Memetik dari laman web University of Houston, pakar pemakanan bernama William H. Sheldon memperkenalkan konsep jenis badan somatotaip pada tahun 1940.

Sejak Sheldon berkonsepkan bentuk badan dengan somatotaip , ia dapat membantu wanita dan lelaki membentuk tubuh agar lebih sihat.

Sheldon membahagikan bentuk badan wanita dan lelaki menjadi tiga, iaitu ectomorph, mesomorph, endomorph.

Ectomorph

Jenis bentuk badan wanita ektomorf Ciri tinggi dan kurus dengan sedikit lemak dan otot. Biasanya, wanita dengan jenis ini mengalami kesukaran untuk menambah berat badan.

Orang yang mempunyai bentuk badan ektomorf biasanya penari model, jogger, atau balet.

Endomorph

Jenis bentuk badan wanita endomorf bertentangan dengan ektomorf . Dia mempunyai banyak lemak, otot, dan senang menambah berat badan.

Selain itu, mereka mempunyai bahu kecil, tulang besar, dan badan yang lebih pendek. Contoh orang yang mempunyai jenis badan endomorf adalah pemain tengah bola sepak.

Wanita popular dengan jenis badan endomorf ialah Oprah Winfrey dan Marilyn Monroe.

Mesomorf

Sementara itu, bentuk badan mesomorf cenderung bersukan dan kuat. Bahu lebar, badan yang dibina dengan baik, pinggul langsing, dan sedikit lemak.

Mereka tidak berlebihan berat badan tetapi tidak kekurangan berat badan.

Wanita atau lelaki dengan bentuk badan jenis ini, boleh makan apa sahaja yang mereka inginkan tanpa perlu bimbang untuk menambah berat badan.

Orang yang mempunyai jenis badan mesomorf adalah atlet pecut.

Membezakan pelbagai jenis dan jenis bentuk badan wanita

Banyak yang mengklasifikasikan badan menjadi beberapa jenis, seperti jam pasir, persegi, segitiga, epal, dan pir.

Sebilangan wanita menganggap bentuk badan jam pasir yang ideal dengan dada besar, pinggang kecil, dan pinggul besar.

Tidak hairanlah industri kecantikan berusaha mencari wanita yang mempunyai bentuk badan seperti jam pasir.

Tetapi malangnya, badan berbentuk jam pasir tidak realistik. Dalam dunia perubatan, bentuk badan epal dan pir telah dikaji kerana hubungannya dengan kesihatan.

Bentuk badan epal dan pir. (Sumber: Klinik Mayo)

1. Bentuk epal

Sekiranya anda adalah jenis wanita yang mempunyai badan berbentuk epal, badan anda akan kelihatan bulat dari bahagian atas punggung hingga ke dada. Walau bagaimanapun, kaki cenderung lebih nipis.

Memetik dari Mayo Clinic, lekuk pinggang kurang kelihatan atau bahkan tidak kelihatan dalam bentuk badan epal. Ini kerana pinggang cenderung lurus hampir selari dengan lebar pinggul.

Sementara itu, ukuran lilitan dada, lilitan pinggang, dan lilitan pinggul biasanya mempunyai ukuran yang hampir sama.

Kesan terhadap kesihatan

Wanita dengan bentuk badan epal cenderung mempunyai bahagian atas badan yang tebal (dada, lengan, perut).

Sementara itu, punggung dan kaki cenderung kecil. Pengumpulan lemak di bahagian tengah badan ini meningkatkan risiko pelbagai penyakit.

Sekiranya anda membiarkan perut terus membengkak, akan ada risiko penyakit yang dapat dialami, seperti diabetes, penyakit jantung dan saluran darah, dan strok.

Oleh itu, pastikan anda sentiasa menjaga diet yang sihat dan menjalani gaya hidup sihat dan aktif untuk mengelakkan risiko ini.

2. Bentuk pir

Tanda wanita mempunyai bentuk pir adalah pinggang kecil, tetapi pinggul lebar.

Selain itu, lilitan pinggul lebih lebar daripada lilitan dada, bahkan lilitan bahu. Walaupun kelihatan langsing di dada dan lengan, paha dan punggung biasanya kelihatan bulat dan padat.

Sebenarnya, setiap kali anda menambah berat badan, badan bawah anda kelihatan lebih gemuk. Wanita yang mempunyai bentuk pir, mungkin mempunyai kaki yang pendek atau berotot.

Kesan terhadap kesihatan

Wanita yang mempunyai badan berbentuk pir berisiko tinggi terkena pelbagai jenis penyakit di kemudian hari, jika mereka tidak berusaha mengawal berat badan mereka.

Memetik dari Mayo Clinic, lemak yang tersimpan di paha dapat meningkatkan risiko sindrom metabolik.

3. Bentuk segi empat tepat

Bagaimana dengan wanita dengan bentuk badan segi empat? Biasanya wanita dengan bentuk badan ini mempunyai lilitan pinggul yang sama dengan lilitan dada.

Selain itu, bentuk badan segi empat juga mempunyai lebar bahu yang sama dengan pinggul. Wanita dengan bentuk badan segi empat boleh memakai pakaian model dari bahu .

Kesan terhadap kesihatan

Biasanya, wanita yang mempunyai postur segi empat cenderung mempunyai badan yang kurus. Ini menjadikan anda berisiko menghadapi masalah haid, kekurangan zat makanan, dan kemurungan.

4. Jam pasir

Wanita berbentuk jam pasir mempunyai tanda ukuran yang sama di pinggul dan dada mereka. Namun, ukuran pinggang lebih kecil dan bahu kelihatan sedikit bulat.

Biasanya, bentuk badan jam pasir terbahagi kepada dua, iaitu bahagian atas dan bawah. Jam pasir atas mengukur ukuran payudara lebih besar daripada lilitan pinggul. Sementara itu, jam pasir bawah, ukuran pinggul lebih besar daripada lilitan dada.

Kesan terhadap kesihatan

Dilancarkan dari laman Penn Medicine Philadelphia, wanita yang mempunyai bentuk jam pasir cenderung sukar mengetahui pengumpulan lemak ketika menambah berat badan.

Kecuali anda kerap menimbang diri anda. Ini membuatkan anda tidak dapat mengetahui sama ada anda berlebihan berat badan.

Wanita dengan bentuk badan jam pasir mempunyai risiko penyakit kronik seperti penyakit jantung.

5. Segitiga terbalik

Wanita dengan bentuk badan segitiga mempunyai bahu lebar tetapi pinggul kecil. Selain itu, anda yang mempunyai bentuk badan segitiga terbalik juga mempunyai payudara yang lebih besar.

Namun, mempunyai payudara besar tidak semestinya berisiko tinggi mendapat barah payudara. Untuk mengesan barah payudara, anda mesti memeriksa tahap ketumpatan payudara melalui mamogram.

Kesan terhadap kesihatan

Penambahan berat badan yang berlebihan dapat meningkatkan risiko barah payudara. Anda memerlukan latihan yang membina bahagian bawah badan anda, seperti jongkok.

Jangan lupa makan makanan rendah lemak dan aktif secara fizikal.

Cara menentukan bentuk badan wanita

Sekiranya anda masih keliru dalam menentukan kategori badan anda, cuba lakukan perkara berikut.

  1. Ambil beberapa langkah ke belakang dari cermin dan perhatikan keseluruhan bentuk badan.
  2. Lakukan ini semasa berbogel kerana memakai seluar dalam dapat menutupi badan yang sebenarnya.
  3. Fokus pada bentuk batang tubuh anda.
  4. Bentuk batang badan adalah apa yang anda lihat dari sepanjang tulang rusuk hingga ke pinggang.

Inilah yang akan menentukan keseluruhan bentuk badan. Pada dasarnya, semua bentuk badan mempunyai risiko kesihatan jika anda tidak menjaga diet yang baik.

Oleh itu, penting untuk aktif dan makan makanan yang sihat agar kesihatan terjaga.

Recent Posts