Bunga Matahari: Manfaat Minyak dan Benih |

bunga matahari yang mempunyai nama latin Helianthus annuus ia berasal dari Amerika Utara. Dengan warna kuning terang dan bentuk yang menyerupai matahari, tanaman ini mempunyai faedah yang dapat diperoleh dari kandungan minyak dan biji, anda tahu!

Apakah faedah kesihatan bunga berbentuk matahari ini?

Kebaikan biji bunga matahari

Biji bunga matahari atau biasa dikenali sebagai kuaci adalah sumber nutrien yang baik. Benih ini mengandungi vitamin E yang juga dikenal sebagai gamma-tokoferol yang merupakan antioksidan yang kuat.

Sebatian antioksidan terdapat dalam banyak kacang dan biji, di antaranya kuaci adalah salah satunya. Fungsi antioksidan yang terkenal adalah melawan bahaya radikal bebas di dalamnya.

Selain itu, bagi anda yang gemar mengunyah kuaci, ia bagus untuk meningkatkan kesihatan jantung. Kandungan nutrien dalam kuaci dapat mengurangkan kadar LDL (kolesterol jahat) dan dapat mencegah hipertensi.

Selain itu, faedah lain dari biji bunga matahari adalah seperti berikut.

1. Membantu memerangi osteoporosis dan kekejangan otot

Kandungan magnesium dalam kuaci mampu menyeimbangkan mineral kalsium dan kalium dalam badan. Kandungan mineral ini juga dapat mencegah kehilangan tulang (osteoporosis) dan membantu mengurangkan sakit kepala kronik, sembelit, dan kekejangan otot.

2. Mencegah diabetes

Kuaci membantu menghentikan lonjakan dan penurunan gula darah yang disebabkan oleh diet yang terlalu tinggi gula, biji-bijian dan makanan yang diproses, dan minuman bergula. Seperti kandungan magnesium yang terbukti mempunyai kesan perlindungan terhadap risiko diabetes jenis 2.

3. Membantu mengekalkan kulit yang sihat

Penyelidikan menunjukkan vitamin E berguna untuk mengekalkan kulit yang sihat. Selain itu, kandungan lemak asid lemak penting dari kuaci juga menjadikan kulit sentiasa terhidrat dan bebas dari kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari dan pencemaran.

Pelbagai Jenis Vitamin untuk Kulit yang sihat, cerah dan awet muda

Kebaikan minyak biji bunga matahari

Garis panduan diet dari Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia, AS, menyatakan bahawa sumber lemak dalam minyak biji bunga matahari dapat berguna untuk menurunkan risiko penyakit jantung dan menjaga berat badan yang seimbang.

Ini kerana, pada dasarnya, kebanyakan minyak biji bunga matahari mengandungi lemak tak jenuh dan merupakan pengambilan nutrien yang padat.

Minyak ini umumnya diproses dari ekstrak biji bunga matahari. Minyak ini biasanya digunakan sebagai ubat untuk sembelit dan bahan masakan tertentu.

Berikut adalah faedah utama yang anda dapat dari minyak ekstrak ini yang terbuat dari kuaci.

1. Anti-radang

Jerawat berlaku apabila terdapat lebihan minyak di folikel di bawah kulit dan dijangkiti oleh bakteria. Vitamin A, C, D, E, dan asid lemak penting yang terdapat dalam minyak ini akan memberikan lapisan pelindung (kesan anti-radang).

Lapisan pelindung ini dapat mengelakkan kulit daripada terkena bakteria. Oleh itu, minyak ini juga berfungsi sebagai ubat jerawat yang berkesan. Penggunaan minyak ini boleh disapu terus ke kulit.

2. Kaya dengan omega-6

Setiap 1 sudu minyak ini mengandungi sekurang-kurangnya 8.9 gram asid linoleat, yang merupakan enam asid lemak tak jenuh ganda (omega-6).

mengikut Institut Linus Pauling, Lemak jenis ini adalah bahagian penting dalam diet yang sihat. Untuk mendapatkan faedah harian omega-6, anda memerlukan 11-14 gram omega-6 sehari.

Recent Posts