7 Jenis Protein dalam Badan dan Fungsinya Yang Perlu Anda Ketahui

Protein adalah molekul kompleks yang membantu tubuh menjalankan fungsinya dengan optimum. Protein boleh didapati dalam beberapa jenis makanan seperti daging lembu, ayam, kacang, telur, ikan, dan udang. Nah, protein akan dipecah dalam badan terlebih dahulu menjadi struktur terkecilnya, iaitu asid amino, kemudian ia dapat diserap oleh badan. Setiap jenis protein dalam tubuh ternyata memberikan fungsi tertentu, anda tahu. Sudah tahu apa jenis protein dalam badan? Lihat ulasan di bawah.

1. Protein hormon

Salah satu jenis protein adalah berfungsi sebagai hormon pembentukan kimia asas. Hormon ini bertindak sebagai utusan kimia yang menyampaikan mesej melalui aliran darah. Setiap hormon ini mempengaruhi satu sel tertentu dalam badan yang dikenali sebagai sel sasaran.

Sebagai contoh, organ yang disebut pankreas menghasilkan hormon insulin. Insulin hormon ini dihasilkan sebagai tindak balas terhadap kadar gula darah (misalnya selepas makan). Hormon insulin akan dikeluarkan oleh pankreas secara khusus untuk mengikat gula dalam darah ke sel sasarannya. Supaya darah tidak terkumpul gula.

2. Protein enzim

Jenis protein lain dalam badan berfungsi sebagai enzim pembentuk. Enzim berfungsi untuk menyokong reaksi kimia dalam badan.

Contohnya dalam tubuh semua sumber nutrien mulai dari karbohidrat, protein, dan lemak mesti ditukar menjadi bentuk yang lebih sederhana agar dapat diserap. Nah, untuk mengubahnya semua memerlukan beberapa reaksi kimia yang rumit di dalam badan. Tindak balas kimia ini akan berjalan dengan lancar sekiranya terdapat enzim di dalam badan.

3. Protein struktur

Jenis protein terbesar adalah protein struktur. Protein struktur berfungsi sebagai komponen penting yang membina pembinaan badan dari peringkat sel.

Contoh protein struktur yang paling biasa adalah kolagen dan keratin. Keratin adalah sejenis protein yang kuat dan berserat sehingga dapat membentuk struktur kulit, kuku, rambut, dan gigi. Sementara itu, protein struktur dalam bentuk kolagen berfungsi sebagai blok bangunan untuk tendon, tulang, otot, tulang rawan, dan kulit.

4. Protein antibodi

Protein pertahanan adalah protein yang berfungsi melindungi tubuh daripada bahan asing atau organisma asing yang memasuki badan. Protein bertindak sebagai komponen pembentuk antibodi dalam badan.

Dengan pemenuhan keperluan protein, pembentukan antibodi juga akan lebih optimum dan lebih melindungi. Jadi, tubuh dapat mempertahankan diri dari penyakit.

5. Mengangkut protein

Protein dalam badan juga berfungsi sebagai pengenalan kepada molekul dan nutrien dalam tubuh keluar dan masuk ke dalam sel. Contohnya ialah hemoglobin. Hemoglobin adalah protein yang membentuk sel darah merah.

Hemoglobin akan mengikat oksigen dan menyampaikannya ke tisu yang memerlukan oksigen dari paru-paru. Contoh lain protein pengangkutan adalah albumin serum, yang bertanggungjawab untuk menyampaikan lemak ke aliran darah.

6. Protein pengikat

Protein pengikat mempunyai fungsi mengikat nutrien dan molekul untuk digunakan kemudian. Contohnya ialah pengikat besi. Badan menyimpan zat besi di dalam badan dengan ferritin. Ferritin adalah protein yang mengikat zat besi. Apabila zat besi kemudian diperlukan lagi untuk membentuk sel darah merah, zat besi dalam ferritin akan dilepaskan.

7. Memacu protein

Protein penggerak mengatur kekuatan dan kelajuan di mana jantung bergerak, serta otot ketika mereka berkontrak. Ketika badan bergerak, akan terjadi pengecutan otot, ketika pengecutan ini peranan protein penggerak diperlukan.

Contohnya, jika anda membengkokkan kaki, ini akan melibatkan pergerakan otot anda. Apabila serat otot ini bergerak, reaksi kimia berlaku dengan cepat.

Tubuh menukar ATP atau bentuk tenaga kimia yang digunakan dalam badan untuk menghasilkan perubahan mekanikal. Proses menukar tenaga kimia menjadi perubahan mekanikal melibatkan protein penggerak, iaitu aktin dan myosin dalam serat otot. Perubahan mekanikal adalah kedudukan kaki anda yang akhirnya berubah menjadi lenturan yang sebelumnya lurus.

Recent Posts