Regangan Statik dan Regangan Balistik, Mana Yang Lebih Baik?

regangan (regangan) adalah bahagian penting dalam latihan fizikal untuk mengurangkan risiko kecederaan, menghalang degenerasi sendi, mengendurkan otot, dan meningkatkan peredaran semasa bersenam. Terdapat beberapa jenis regangan yang boleh menjadi pilihan anda, salah satunya ialah regangan statik dan regangan balistik. Jadi, antara dua jenis regangan ini, yang manakah lebih baik untuk badan?

Apakah peregangan statik?

Regangan statik adalah jenis regangan yang paling sering digunakan semasa bersenam. Regangan ini dilakukan dengan menahan beberapa pergerakan selama 10 hingga 60 saat.

Apabila anda melakukan peregangan statik, anda memanjangkan jarak gerakan sendi sejauh yang anda boleh. Contohnya, menekuk paha ke atas dan menahannya selama beberapa saat.

Regangan statik mempunyai faedah besar jika dilakukan dengan betul sebelum bersenam. Ini dibuktikan oleh kajian tahun 2015 dalam Journal of Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, yang mengatakan bahawa peregangan statik sebelum bersenam dapat mengurangkan kemungkinan anda mengalami kecederaan.

Walau bagaimanapun, regangan statik tidak digalakkan sebelum melakukan senaman intensiti tinggi atau mengangkat beban. Sebabnya, yang dipetik dari halaman Sangat Baik, menurut kajian 2014 di The Journal of Strength and Conditioning Research menyatakan bahawa melakukan regangan ini sebelum bersenam hanya menghalang pergerakan semasa bersenam.

Ini tidak bermaksud bahawa peregangan ini tidak berkesan, hanya untuk senaman intensiti tinggi, anda lebih disarankan untuk melakukannya setelah bersenam.

Apa itu regangan balistik?

Berbeza dengan regangan statik, regangan balistik sebenarnya dilakukan dengan pergerakan yang cepat berubah sehingga otot dapat meregangkan. Kaedah peregangan ini mendorong tubuh anda untuk bergerak melebihi jarak gerakan normalnya.

Peregangan balistik lebih disarankan untuk atlet, seperti bola sepak, seni mempertahankan diri, dan pemain bola keranjang, kerana akan lebih bermanfaat dalam membantu meningkatkan prestasi pergerakan semasa latihan.

Contoh pergerakan regangan balistik ialah melakukan lompatan tinggi, menendang, berlari di tempat, dan semua pergerakan ini dilakukan dalam satu urutan. Itulah sebabnya peregangan balistik tidak begitu digalakkan bagi orang yang baru mula bersenam.

Ini kerana ini dapat meningkatkan risiko ketegangan otot atau kecederaan, kerana pergerakan regangan yang terlalu kuat dapat merosakkan tisu lembut di sekitar sendi, seperti ligamen dan tendon (kumpulan tisu lembut yang menghubungkan tisu otot ke tulang).

Pada akhirnya, keadaan ini dapat meningkatkan risiko tendonitis, yang dari masa ke masa dapat mengakibatkan penurunan fleksibilitas pergerakan otot-otot tubuh.

Oleh itu, lebih baik memilih regangan statik atau regangan balistik?

Kedua-dua jenis regangan sama bermanfaat, asalkan dilakukan mengikut keadaan badan. Walaupun menurut penyelidikan dari British Journal of Sports Medicine, regangan balistik dipercayai memberikan hasil yang lebih baik daripada regangan statik jika anda ingin meningkatkan kelenturan otot di paha.

Tetapi yang harus anda pertimbangkan adalah bahawa peregangan balistik tidak selalu selamat untuk pemula, kerana boleh menyebabkan kecederaan jika tidak dilakukan dengan betul kerana memerlukan pergerakan yang cepat. Itulah sebabnya regangan ini lebih digalakkan untuk atlet atau mereka yang biasa melakukan senaman intensiti tinggi.

Sekiranya anda seorang pemula dalam sukan, atau tidak terbiasa melakukan senaman intensiti tinggi, anda harus memilih jenis regangan ini. Sebabnya, peregangan statik lebih selamat untuk semua orang, bahkan orang tua. Pergerakannya tidak rumit dan mudah, menjadikan peregangan statik sesuai untuk semua peringkat usia.

Recent Posts