5 Petua Menumbuhkan Rambut |

Terdapat banyak perkara yang boleh menjadikan rambut rosak seperti mudah patah dan rontok sehingga ia menipis dari masa ke masa. Sekiranya anda sudah mengalaminya, anda mesti memikirkan dengan teliti cara menumbuhkan rambut dengan cepat dan selamat.

Mengapa rambut gugur?

Rambut terbuat dari keratin, protein khas yang dihasilkan di akar rambut (folikel). Setiap kali folikel menghasilkan sel rambut baru, sel rambut lama ditolak keluar dari lapisan kulit kepala.

Rambut yang dapat anda lihat hari ini di kepala anda sebenarnya adalah kumpulan helai sel keratin mati.

Kerontokan rambut paling kerap disebabkan oleh tekanan emosi dan fizikal yang diterima oleh tubuh akibat pendedahan kepada radikal bebas dari pencemaran alam sekitar.

Rambut juga cenderung rontok ketika anda sakit (seperti demam tinggi), setelah melahirkan, berhenti menggunakan pil kawalan kelahiran, mengalami penurunan berat badan yang drastik, dan pemulihan pasca operasi.

Petua menumbuhkan rambut dengan pantas

Kerontokan rambut pada amnya bersifat sementara dan merupakan cara tubuh menyesuaikan diri dengan kesan faktor pemicu di atas. Pertumbuhan rambut akan kembali normal apabila badan pulih, biasanya dalam 6-9 bulan.

Walaupun setakat ini tidak ada kaedah segera yang dapat menjadikan rambut anda tebal semalam, ada beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk menumbuhkan rambut yang tebal dan sihat. Lihat senarai di bawah.

1. Keperluan vitamin yang mencukupi

Cara paling berkesan untuk menumbuhkan rambut adalah memastikan anda makan makanan berkhasiat sebagai nutrien untuk rambut anda. Berikut adalah beberapa nutrien dalam makanan yang membantu mengurangkan keguguran rambut.

Omega-3 dan omega-6

Kacang, seperti kacang walnut dan badam; ikan laut seperti salmon, tuna, dan sardin; Buah-buahan dan sayur-sayuran hijau seperti alpukat dan bayam adalah beberapa contoh sumber asid lemak omega-3.

Sementara itu, asid lemak omega-6 lebih banyak terdapat pada kacang seperti kacang soya, badam, dan kacang mete. Anda juga dapat memenuhi keperluan kedua-dua asid lemak penting dalam badan melalui pengambilan makanan tambahan.

Penyelidikan yang dilakukan terhadap 120 wanita menyatakan bahawa kumpulan yang menggunakan makanan dan makanan tambahan omega-3 dan omega-6 cenderung mengalami keguguran rambut yang lebih sedikit.

Vitamin B5 dan biotin

Pengambilan biotin membantu menjaga kesihatan rambut. Sumber makanan yang kaya dengan biotin termasuk kuning telur, kacang (kacang soya, kacang tanah, kacang hijau, kacang walnut, kacang polong, dan kacang almond), keju, dan ubi jalar.

Biotin juga boleh diambil dalam bentuk makanan tambahan. Satu kajian menyatakan bahawa pengambilan makanan tambahan yang mengandungi vitamin B5 dan biotin dapat mengurangkan keguguran rambut dan meningkatkan kesihatan rambut.

Vitamin C

Selain terkenal dengan kelebihan stamina, kesan antioksidan vitamin C juga dapat membantu mengekalkan kekuatan dan kilauan rambut secara semula jadi.

Vitamin C sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan kolagen rambut. Anda boleh mendapatkan pengambilan vitamin C dari buah-buahan, seperti jeruk dan nanas, atau dari makanan tambahan.

2. Sapukan minyak pati pada rambut

Kajian yang dilakukan terhadap sekumpulan lelaki yang mengalami keguguran rambut membuktikan bahawa meneteskan minyak biji labu ke dalam syampu dapat meningkatkan ketebalan rambut hingga 40%.

Anda boleh mencampurkan minyak biji labu dengan minyak jojoba untuk mendapatkan faedah pertumbuhan rambut secara semula jadi. Minyak pati lain yang juga berfungsi untuk merangsang pertumbuhan rambut adalah minyak rosemary dan peppermint.

Perlu diingat, elakkan meneteskan minyak pati terus ke kulit. Anda harus mencairkan minyak pati dengan minyak lain, biasanya minyak zaitun, untuk mengelakkan kerengsaan.

Minyak lain yang dapat menjadi pilihan untuk digunakan bersama dengan minyak pati adalah minyak kelapa, minyak bunga matahari, dan minyak jarak.

3. Mengambil makanan tambahan keratin

Satu kajian menyatakan bahawa orang yang mengambil 500g makanan tambahan yang mengandungi keratin dan mineral lain mengalami peningkatan kualiti rambut yang sihat seperti:

  • mengurangkan keguguran rambut sebanyak 12.5%,
  • meningkatkan kekuatan rambut sebanyak 5.9%, dan
  • meningkatkan kilauan rambut.

4. Mengambil protein

Protein membantu rambut anda tumbuh dengan sihat menjadikannya terlindung dari kerosakan dari produk kimia dan pencemaran alam sekitar. Anda boleh makan makanan yang mengandungi protein seperti telur, kacang, dan yogurt.

Cara lain anda juga boleh merawat rambut dengan minyak kelapa. Minyak kelapa membantu mengurangkan kehilangan protein rambut sebelum dan selepas mencuci.

5. Menggunakan salap topikal

Penggunaan salap topikal biasanya disediakan untuk orang yang mengalami keguguran rambut dan alopecia (kebotakan). Kajian menunjukkan produk ini berkesan untuk mendorong pertumbuhan rambut.

Berikut adalah beberapa jenis salap topikal yang biasa digunakan.

  • Melatonin topikal dapat mengurangkan keguguran rambut dan meningkatkan ketebalan rambut
  • Minoxidil topikal 5% yang dapat melambatkan keguguran rambut
  • Propecia
  • Syampu ketoconazole

Penggunaan salap topikal untuk pertumbuhan rambut harus dilakukan atas nasihat doktor. Anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memeriksa sejarah perubatan dan reaksi alahan anda sebelum akhirnya menggunakan produk ini.

Recent Posts