Perubatan Kurap yang Terbukti dapat Mengurangkan Gejala

Kurap, juga dikenal sebagai kurap, adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan kulat (tinea). Tompok-tompok merah, bersisik, dan gatal pada kulit adalah beberapa tanda khas kurap.

Sesiapa sahaja boleh mendapat penyakit berjangkit ini, terutamanya kumpulan orang yang sistem ketahanannya lemah. Tapi jangan risau, ada pelbagai ubat yang tersedia untuk merawat gejala kurap.

Ubat perubatan untuk merawat kurap

Rawatan utama yang mesti dilakukan adalah dengan menggunakan ubat perubatan. Rawatan akan bergantung pada seberapa parah jangkitan kulit dan di mana gejalanya.

Sebilangan besar ubat ini boleh dibeli di farmasi dan digunakan tanpa preskripsi. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa ubat yang mesti diambil dengan preskripsi doktor.

Obat kurap topikal

Sumber: Medical Xpress

Sekiranya kurap muncul pada kulit badan seperti kaki (kutu air) atau pangkal paha, doktor biasanya akan mengesyorkan ubat over-the-counter topikal. Ubat topikal adalah ubat yang digunakan untuk penggunaan luaran dengan disapukan atau disembur, dalam bentuk krim, gel, serbuk, atau losyen.

Ubat topikal untuk merawat kurap adalah ubat antijamur. Ubat antikulat dibuat untuk menghalang enzim kulat dan menghalang tindakan ergosterol, komponen utama yang berperanan dalam pembentukan dinding sel jamur. Beberapa jenis ubat termasuk clotrimazole, miconazole, terbinafine, dan ketoconazole.

Untuk menggunakannya, yang harus anda lakukan adalah menggunakan ubat ini di kawasan yang terkena kurap dan juga kulit normal di sekitarnya. Biasanya ubat itu digunakan dua kali sehari selama dua hingga empat minggu, kemudian disambung semula selama satu atau dua minggu setelah ruam hilang.

Tempoh penggunaan ubat boleh berbeza-beza bergantung pada jenis kurap yang anda miliki. Di kutu air misalnya, kebanyakan pesakit melakukan rawatan selama dua minggu. Manakala pada tinea cruris atau kurap pada pangkal paha, rawatan biasanya dilakukan selama 10-14 hari.

Terdapat juga ubat topikal dalam bentuk syampu yang biasanya digunakan untuk pesakit yang mengalami tinea capitis atau kurap pada kulit kepala. Bahan-bahan yang sering digunakan dalam syampu ini adalah ketoconazole, miconazole, dan ciclopirox.

Ubat kurap oral

Dalam beberapa kes, doktor akan menetapkan ubat oral atau oral. Pesakit yang memerlukan ubat ini adalah pesakit yang mengalami kurap di kawasan berbulu seperti kepala dan dagu, atau jika jangkitannya lebih parah dan tidak hilang walaupun terdapat ubat topikal.

Beberapa ubat ini termasuk griseofulvin, itraconazole (sporanox), dan fluconazole (diflucan).

Ubat griseofulvin berfungsi dengan menghentikan pembelahan kulat, tetapi tidak membunuhnya secara langsung. Oleh itu, rawatan dengan ubat ini perlu dilakukan selama beberapa minggu atau bulan.

Griseofulvin boleh didapati dalam bentuk tablet dan harus diminum selepas makan. Bagi anda yang hamil atau menjalani program kehamilan, ubat ini tidak digalakkan kerana boleh menyebabkan kecacatan kelahiran.

Ubat itraconazole dan fluconazole dapat mengikat enzim pada kulat dan menghentikan pengeluaran erogsterol, komponen utama dinding sel kulat. Itraconazole diambil selepas makan, sementara fluconazole boleh diambil sebelum atau sesudah makan. Kedua-dua ubat ini juga tidak digalakkan untuk wanita hamil.

Pelbagai Rawatan untuk Menjaga Kesihatan Kulit

Ubat semula jadi untuk merawat kurap

Selain ubat perubatan, terdapat beberapa bahan semula jadi yang berpotensi mengatasi gejala kurap. Sebelum menggunakan pelbagai pilihan kurap semula jadi ini, pastikan anda membersihkan kawasan kulit dengan sabun dan air terlebih dahulu.

1. Cuka sari apel

Cuka sari apel dipercayai mempunyai sifat antijamur yang kuat, sehingga dapat membantu merawat pelbagai penyakit yang disebabkan oleh kulat. Cara menggunakannya dengan menggosok swab kapas yang telah direndam dalam cuka sari apel sebelum pada kulit anda terkena kurap. Lakukan secara berkala selama tiga kali sehari.

2. Aloe vera

Lidah buaya adalah ubat kurap semula jadi kerana mengandungi agen antiseptik yang dapat melawan kulat, bakteria, dan virus. Selain itu, lidah buaya juga menyebabkan sensasi penyejukan ketika digunakan sehingga menenangkan kulit yang gatal, meradang, dan bengkak.

Ia tidak semestinya berasal dari tanaman, anda juga boleh menggunakan krim atau gel yang mengandungi lidah buaya. Cara menggunakannya sebagai ubat kurap, anda hanya menggunakan gel lidah buaya secara langsung pada kulit yang mempunyai kurap dua hingga tiga kali sehari.

3. Minyak kelapa

Minyak kelapa dapat merawat jangkitan kulat berkat sifat antimikroba dan antijamurnya. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa penggunaan minyak kelapa dapat digunakan untuk merawat jangkitan kulit ringan hingga sederhana.

Cara menggunakannya mudah. Anda hanya perlu memanaskan minyak kelapa sehingga cair dan kemudian sapukan terus ke kawasan kulit yang bermasalah. Ulangi ini tiga kali sehari.

4. Kunyit

Tidak syak lagi bahawa kunyit adalah rempah yang terkenal dengan sifat anti-radang, antijamur dan antibakteria. Ini semua berkat kandungan sebatian curcumin di dalamnya. Nampaknya, kurap juga boleh menjadi ubat semula jadi untuk merawat kurap.

Peraturan penggunaannya tidak sukar, anda boleh mencampurkan serbuk kunyit dengan sedikit air untuk membentuk pes. Kemudian sapukan terus ke kulit dan biarkan hingga kering, kemudian bilas hingga bersih.

5. Minyak pokok teh

minyak pokok teh (minyak pokok teh) telah lama diketahui berkesan dalam merawat jangkitan kulit kulat berkat sifat antijamur dan antibakteria.

Tidak sukar, anda tahu! Anda boleh menggunakan minyak pokok teh terus ke kawasan kurap dua atau tiga kali sehari menggunakan kapas. Sekiranya kulit anda sensitif, lebih baik mencampurkan minyak pokok teh dengan minyak pelarut terlebih dahulu.

6. Minyak oregano

Minyak Oregano juga berpotensi dalam merawat jangkitan kulit kulat. Sebabnya, oregano mengandungi dua komponen antijamur yang kuat, iaitu thymol dan carvacrol.

Cara menggunakannya adalah mencampurkan beberapa tetes minyak oregano dengan minyak pembawa, kemudian oleskan tiga kali sehari.

Ingat bahawa apa sahaja ubat yang anda pilih, anda masih harus berhati-hati dan menggunakannya mengikut peraturan. Sekiranya gejala tidak membaik dalam masa 2 minggu, anda mesti berjumpa doktor kulit dengan segera. Terutama jika anda memilih ubat semula jadi.

Dalam beberapa kes, kurap tidak dapat dirawat sama sekali dengan bahan semula jadi. Sekiranya ragu-ragu, berjumpa doktor dengan segera.

Recent Posts