Manfaat, Bahaya, dan Petua Menggunakan Hydroquinone untuk Mencerahkan Kulit •

Krim muka mengandungi hidrokuinon telah menjadi produk penjagaan wajah prima donna bagi banyak wanita sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Dia mendakwa, krim muka ini mampu memutihkan dan mencerahkan tona kulit, menyembunyikan bintik-bintik coklat di wajah, dan menghilangkan parut jerawat.

Sebaliknya, penggunaan produk mengandungi hidrokuinon sering dianggap membahayakan kesihatan. Adakah betul? Apakah kebaikan dan keburukan produk ini?

Definisi hidrokuinon dan bagaimana ia berfungsi

Hydroquinone , atau hidrokuinon, adalah agen pemutih kulit. Bahan ini mampu mengatasi pelbagai masalah kulit akibat hiperpigmentasi, iaitu penampilan tompok-tompok kulit dengan warna yang lebih gelap daripada kulit di sekitarnya.

Sehingga kini, hidrokuinon masih merupakan bahan aktif topikal yang paling berkesan dalam pemutihan kulit. Walau bagaimanapun, menurut statistik A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA), jumlah produk yang mengandungi hidrokuinon telah menurun secara drastik.

Bahan ini berfungsi dengan mengurangkan melanosit, yang merupakan sel di lapisan kulit terluar yang mengandungi melanin. Melanin adalah pigmen yang memberi warna pada kulit. Semakin banyak jumlah melanin, semakin gelap kulit anda.

Sekiranya pengeluaran melanosit meningkat, jumlah melanin juga meningkat. Penghasilan melanosit yang tidak sekata boleh menyebabkan hiperpigmentasi di beberapa kawasan kulit. Dengan mengawal pengeluaran melanosit, kulit akan menjadi lebih cerah.

Melanin juga melindungi kulit dari kesan sinar ultraviolet. Inilah sebabnya mengapa kulit menjadi lebih gelap setelah terdedah kepada cahaya matahari. Walau bagaimanapun, orang berkulit cerah tidak cenderung menghasilkan melanin yang kurang.

Sekiranya anda terdedah kepada cahaya matahari dalam jangka masa yang lama, anda akan mudah terkena barah kulit. Melanin hanya terbentuk apabila terdapat enzim yang disebut tirosinase. Hydroquinone Ia berfungsi dengan menghalang enzim ini.

Tanpa tirosinase, tidak akan ada melanin sehingga kulit menjadi lebih cerah. Ini menjadikan kulit tidak lagi dilindungi oleh mekanisme semula jadi. Walaupun begitu, ini bukan alasan mengapa hidrokuinon adalah bahan yang sering dielakkan.

Manfaat hidrokuinon dalam produk kecantikan

Produk dengan hidrokuinon dapat merawat masalah kulit yang berkaitan dengan hiperpigmentasi. Masalah-masalah ini termasuk parut jerawat, bintik-bintik coklat akibat penuaan kulit, melasma, bintik-bintik matahari, dan parut radang dari eksim dan psoriasis.

Sebilangan besar jenis kulit boleh menerima hidrokuinon, tetapi mereka yang mempunyai kulit kering atau sensitif mungkin ingin mengelakkannya. Sebabnya, anda mungkin mengalami kerengsaan kulit atau kekeringan pada awal penggunaan produk.

Hydroquinone biasanya lebih kuat pada kulit yang ringan. Orang yang mempunyai kulit hitam atau gelap harus berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu, kerana ramuan ini dapat memperburuk hiperpigmentasi pada kulit gelap.

Kulit biasanya menunjukkan perubahan selepas empat minggu rawatan. Sebilangan orang mungkin mengambil masa lebih lama. Walau bagaimanapun, jika kulit anda tidak kelihatan lebih cerah selepas tiga bulan, anda harus berhenti menggunakan produk ini.

Anda boleh membantu hidrokuinon berfungsi dengan mengelakkan cahaya matahari langsung. Semasa anda berada di luar rumah, gunakan pelindung matahari dengan SPF 15 atau lebih dan pakaian yang melindungi kulit anda dari sinar matahari.

Adakah itu benar hidrokuinon mempunyai bahaya untuk kesihatan?

Menurut FDA pada tahun 1982, tahap hidrokuinon di bawah 2% dianggap selamat. FDA menarik pertanyaan ini pada tahun 2006 setelah beberapa kajian menunjukkan bahawa hidrokuinon dapat menyebabkan penyakit hati dan ginjal pada tikus makmal.

Namun, hingga kini belum ada penyelidikan yang dapat mengesahkan bahawa hidrokuinon mampu menyebabkan penyakit pada manusia. Jadi, bahan ini masih diklasifikasikan sebagai selamat dan dijual secara bebas dengan kepekatan 2 peratus.

Walaupun hidrokuinon tidak membawa bahaya, bahan aktif ini masih mempunyai risiko kesan sampingan. Hydroquinone boleh menyebabkan kemerahan atau kulit kering pada orang yang mempunyai kulit sensitif, tetapi kesan ini akan hilang dari masa ke masa.

Terdapat juga kes-kes yang jarang berlaku apabila hidrokuinon menyebabkan ochronosis, iaitu penampilan lebam kecil dan pigmen hitam kebiruan pada kulit. Keadaan ini boleh berlaku jika anda menggunakan hidrokuinon setiap hari dalam jangka masa panjang.

Bagaimana nak guna hidrokuinon

Sebelum menggunakan produk yang mengandungi hidrokuinon, anda harus melakukan ujian kepekaan kulit terlebih dahulu. Ini bertujuan untuk menentukan reaksi kulit dan kesan sampingan yang timbul.

Sapukan sebilangan kecil krim hidrokuinon di bahagian dalam lengan anda. Tutup dengan kain, kemudian biarkan selama 24 jam. Sekiranya kulit anda tidak gatal, jengkel, atau menunjukkan kesan sampingan yang lain, maka ramuan ini selamat untuk anda.

Gunakan hidrokuinon sama seperti produk penjagaan kulit secara umum. Ambil sedikit krim, kemudian sapukan pada permukaan kulit secara merata. Gunakan produk ini setelah anda mencuci muka dan menggunakan toner.

Jangan sapukan krim di dekat mata, mulut, dan selaput lendir lain. Jangan gunakan produk ini pada masa yang sama dengan produk ubat lain melainkan pakar dermatologi anda menasihati anda untuk melakukannya.

Setelah menggunakan hidrokuinon, teruskan langkah penjagaan kulit anda seperti biasa. Lengkap dengan penggunaan pelindung matahari supaya kulit mendapat perlindungan maksimum dari sinar matahari.

Sekiranya warna kulit anda kelihatan lebih ringan, anda boleh terus menggunakan produk ini sehingga empat bulan. Selepas itu, anda harus berhenti menggunakannya sebentar. Tunggu 2-3 bulan sebelum menggunakannya lagi.

Hydroquinone adalah bahan aktif dalam produk kosmetik yang berfungsi memutihkan kulit. Bahan ini dikelaskan sebagai selamat, tetapi pastikan anda menggunakannya sesuai arahan untuk mendapatkan hasil terbaik dan mengurangkan risiko kesan sampingan.

Recent Posts