5 Bahasa Cinta untuk Menyatakan Cinta, Mana Yang Anda Gunakan?

Terdapat sebilangan orang yang merasa tidak disayangi oleh pasangan mereka hanya kerana mereka jarang mendapat kata-kata "I love you". Ada juga yang tidak pasti jika pasangan mereka sangat menyayangi mereka hanya kerana mereka tidak menghabiskan banyak masa bersama. Sebelum anda berfikir seperti itu, anda harus memahami bahawa setiap orang mempunyai bahasa cinta, iaitu cara yang berbeza untuk menyatakan dan menafsirkan cinta.

Sekiranya pasangan anda jarang meluahkan perasaannya, itu tidak bermakna anda tidak disayangi. Mungkin anda dan bahasa cinta pasangan anda tidak sama. Jadi, apakah bahasa cinta yang mungkin dimiliki oleh seseorang? Adakah penting bagi setiap orang untuk menyampaikan bahasa cinta mereka kepada pasangan mereka?

Pentingnya menyampaikan bahasa cinta dengan pasangan anda

Sudah tentu anda tahu, komunikasi adalah asas penting dalam membina hubungan yang sihat. Oleh itu, berkomunikasi semua keperluan dan keinginan anda dengan pasangan anda sangat penting. Salah satu keperluan dan keinginan ini adalah bahasa cinta yang mereka ada. Kenapa begitu?

Seperti disebutkan sebelumnya, bahasa cinta setiap orang boleh berbeza. Seorang kaunselor perkahwinan dari Amerika Syarikat (AS), Gary Chapman, Ph.D., mengatakan bahasa cinta dapat dipengaruhi oleh faktor ibu bapa dan keluarga. Bagaimana ibu bapa anda menyatakan cinta sebagai bayi dapat mempengaruhi bagaimana anda menyatakan dan menafsirkan cinta kepada pasangan anda sebagai orang dewasa.

Hasil daripada perbezaan itu, bahasa cinta benar-benar perlu disampaikan dengan pasangan. Dengan menyampaikan ini, anda dan pasangan akan merasa lebih disayangi dan dihargai dalam hubungan, kerana keluarga dan ibu bapa anda menyayangi anda. Bukan hanya itu, anda dan pasangan akan lebih senang mencari dan meningkatkan kebahagiaan.

Sebaliknya, perasaan kurang disayangi dan dihargai sebenarnya boleh merosakkan hubungan. Bagi mereka yang sudah berkahwin, ini sering menjadi punca tekanan dalam perkahwinan. Sebenarnya, tidak jarang, tidak menyampaikan keperluan dan keinginan anda dan pasangan anda juga boleh menyebabkan perceraian atau perpisahan.

Lima bahasa cinta yang perlu anda ketahui

Selanjutnya, Gary Chapman menulis sebuah buku berjudul “Lima Bahasa Cinta"Dalam menggambarkan bagaimana orang meluahkan dan menerima cinta. Kata Gary, bahasa cinta yang anda sampaikan kepada seseorang mungkin tidak diterima dengan cara yang sama oleh orang lain.

Untuk mengetahui bahasa mana yang anda atau pasangan gunakan untuk menyatakan dan menerima cinta, pertimbangkan lima bahasa cinta menurut Gary Chapman di bawah.

1. Kata-kata penegasan (kata-kata dan pujian)

Kata-kata seperti, "Saya mencintaimu" atau "Anda kelihatan sangat cantik dalam pakaian itu" kelihatan sederhana. Namun, bagi anda yang menyatakan cinta dengan cara ini, kekuatan kata-kata itu sangat besar. Sebaliknya, kata-kata menghina atau tidak baik juga akan memberi kesan besar kepada anda.

Newberg dan Waldman, dalam buku mereka yang berjudul Kata-kata Boleh Mengubah Otak Anda: 12 Strategi Percakapan untuk Membangun Kepercayaan, Menyelesaikan Konflik, dan Meningkatkan Kemesraan, menyebut bahawa kata-kata positif bukan hanya untuk menyatakan cinta, tetapi dapat meningkatkan fungsi otak anda. Sebenarnya, bercakap dan mendengar kata-kata positif lebih kerap daripada negatif dapat mengaktifkan pusat motivasi otak, yang dapat mendorong anda untuk melakukan tindakan positif lebih kerap.

Sekiranya anda mempunyai bahasa cinta ini, anda mungkin tidak terlalu berharap untuk sering diberikan hadiah oleh pasangan anda atau dijemput semasa anda dalam perjalanan. Ini kerana anda lebih suka mendengar kata-kata manis dari pasangan anda.

2. sentuhan fizikal (sentuhan fizikal)

Sentuhan fizikal adalah bahasa pertama yang digunakan manusia untuk berkomunikasi. Kaedah ini juga mempunyai peranan penting dalam pembangunan sosial dan tingkah laku manusia. Sebenarnya, kajian mendapati bahawa kanak-kanak yang kekurangan hubungan fizikal dan emosi berisiko tinggi menghadapi masalah tingkah laku, emosi, dan sosial ketika mereka dewasa.

Kajian oleh Gulledge dan Shahmann juga mendapati bahawa sentuhan fizikal dengan pasangan bermanfaat dalam menjalin dan mengeratkan hubungan romantis. Dengan sentuhan fizikal juga, konflik yang berlaku pada pasangan dipercayai lebih mudah diselesaikan.

Oleh itu, tidak hairanlah jika banyak orang menyatakan cinta mereka melalui sentuhan. Sekiranya anda mempunyai bahasa cinta ini, membelai kepala, berpegangan tangan, menggosok punggung, mencium, atau memeluk pasangan anda mungkin cara anda menunjukkan cinta anda. Sebaliknya, anda mungkin merasa sakit hati jika pasangan anda pergi atau mengabaikan anda ketika anda cuba menyentuhnya.

3. Akta perkhidmatan (tindakan)

Cara lain seseorang untuk merasa disayangi dan menyatakan cinta adalah dengan tindakan sebenar, iaitu dengan melakukan sesuatu demi pasangan. Ini biasanya dimiliki oleh seseorang yang sukar untuk menyatakan cinta dengan kata-kata. Anda mungkin lebih suka membawa pasangan anda berbelanja berjam-jam daripada berkata, "Saya sayang kamu."

Bagi orang yang bahasa cinta dalam bentuk tindakan, dibantu oleh pasangan jauh lebih penting daripada dipuji atau dimotivasi dengan kata-kata. Contohnya, anda dikejar tarikh akhir profesion. Pada masa itu, anda memerlukan pasangan untuk membantu membeli makanan daripada mendorong anda melalui kata-kata.

Sebaliknya, anda mungkin sering menolong pasangan anda membersihkan rumah sebagai bentuk kasih sayang anda kepadanya. Dalam jenis orang ini, seseorang akan merasa sangat disayangi dan dihargai ketika pasangannya bertindak sesuatu, dan akan merasa sakit hati jika pasangannya malas.

4. Pemberian hadiah (memberi hadiah)

Hadiah sering menjadi simbol untuk menyatakan cinta. Ramai orang malah sanggup memberikan hadiah tanpa mengira berapa harga barang tersebut. Sebenarnya, bagi orang yang menyatakan dan menafsirkan cinta melalui hadiah, bukanlah harga atau nilai barang yang penting. Perkara penting yang perlu diingat adalah usaha anda untuk memikirkan hadiah yang unik dan peribadi buatlah.

Contohnya, anda akan pergi ke luar bandar. Membawa hadiah makanan kegemarannya sahaja membuatkan pasangan bahagia. Baginya, ini adalah tanda bahawa anda mengingatnya, dan menjadikan pasangan anda merasa istimewa. Sebaliknya, jika anda lupa untuk meraikan ulang tahun anda dengan pasangan anda atau memilih hadiah yang tidak betul, ini sebenarnya akan membuat pasangan anda terluka dan tidak dihargai.

Dr. Jeral Kirwan, ahli psikologi dari Universiti Ashford di AS, menyatakan bahawa terdapat kelebihan psikologi atau emosi antara pemberi dan penerima hadiah. Dr. Jeral juga menyebutkan bahawa memberi hadiah dapat meningkatkan perasaan puas, sehingga mengeratkan hubungan.

5. Masa berkualiti (menghabiskan masa bersama)

Kesibukan sering membuatkan pasangan jarang berjumpa antara satu sama lain. Keadaan ini sering menyebabkan pasangan berpisah kerana tidak dapat menghabiskan masa berkualiti bersama. Sekiranya bahasa cinta utama pasangan anda adalah masa yang berkualiti, maka dia hanya mahu anda meluangkan masa bersama, seperti duduk bersama di sofa bercakap antara satu sama lain.

Waktu yang berkualiti ini boleh menjadi tanda bahawa anda memberi perhatian sepenuhnya kepada pasangan anda. Sebenarnya, seperti yang dilaporkan oleh laman The University of Arizona Global Campus, manfaat waktu yang berkualiti juga dapat diperoleh dalam hubungan yang tidak romantis, seperti dengan teman.

Orang yang mengutamakan masa yang berkualiti tidak benar-benar memerlukan hadiah atau pujian. Mereka juga mungkin tidak terlalu mementingkan tindakan seperti dijemput. Apa yang penting ialah usaha anda untuk bersamanya.

Recent Posts