Plus Minus Face Lift untuk Membuat Wajah Anda Lebih Muda: Prosedur, Keselamatan, Kesan Sampingan, dan Faedah |

Seiring bertambahnya usia, kulit wajah kehilangan keanjalannya, mengakibatkan kedutan, garis-garis halus, dan sejumlah perubahan lain yang dapat mempengaruhi keyakinan diri seseorang. Terdapat banyak cara semula jadi untuk memastikan kulit wajah kelihatan awet muda. Tetapi sebilangan orang mungkin lebih suka mendapatkannya dengan cara yang lebih cepat dan ringkas. Contohnya, dengan melakukan angkat muka atau rhytidectomy.

Namun, adakah rawatan anti-penuaan ini benar-benar berkesan untuk menjadikan anda kelihatan lebih muda? Bagaimana dengan risiko atau kesan sampingan yang mungkin timbul? Untuk mengetahui jawapannya, lihat penjelasan lengkap di bawah.

Apa itu angkat muka ?

mengangkat muka, juga dikenali sebagai face lift, adalah prosedur dalam pembedahan kosmetik untuk mewujudkan penampilan yang lebih muda pada wajah anda. Pembedahan ini dapat mengetatkan kulit yang kendur dan kendur di sekitar rahang bawah. Di samping itu, anda juga dapat menghilangkan kedutan mendalam di sekitar mulut dan hidung dan kulit berlemak di bawah dagu atau leher.

Sebelum ini, angkat muka hanya dilakukan untuk menegangkan kulit, tetapi kini secara serentak dapat mengembalikan kedudukan otot, kulit, dan lemak seperti sebelumnya. Pengangkat wajah dapat digabungkan dengan pembedahan kosmetik lain untuk menarik kembali dahi, pipi, alis, dan kelopak mata.

Prosedur dan tempoh pemulihan angkat muka

Sebelum melakukan facelift , pakar bedah plastik akan memeriksa sejarah perubatan anda. Doktor anda akan memeriksa tekanan darah, ubat-ubatan yang mungkin anda ambil, alergi, keloid, dan keadaan kulit.

Anda dan doktor akan membincangkan apa yang akan dilakukan untuk operasi, di mana ia akan dilakukan, jenis anestetik yang digunakan, proses pemulihan, dan risiko komplikasi yang mungkin timbul.

Pembedahan ini biasanya dilakukan sebagai prosedur pesakit luar. Ia juga mungkin melibatkan anestetik dan ubat penenang tempatan. Prosedur boleh berlangsung dua hingga lima jam. Setelah selesai menjalani prosedur, anda biasanya boleh pulang pada hari yang sama.

Prosedurnya bermula melalui sayatan pada rambut atau garis rambut di atas dan di depan telinga. Sayatan kemudian diteruskan di bawah telinga sehingga berakhir pada garis rambut di belakang telinga.

Doktor akan menanggalkan pembalut dalam beberapa hari. Dalam dua hingga tiga minggu pertama, doktor anda akan meminta anda kembali untuk menjalani pemeriksaan. Secara amnya, pada masa itu anda masih mengalami lebam dan bengkak. Pada masa itu, doktor juga boleh membuang jahitan. Tetapi perlu diingat, proses pemulihan boleh berbeza bagi setiap orang.

adalah facelift betul-betul berkesan?

Pembedahan wajah ini bertujuan untuk mewujudkan penampilan wajah yang lebih halus dan awet muda. Berikut adalah faedah mengangkat wajah:

 • Menghilangkan dan menegangkan kulit yang kendur
 • Bentuk pipi di sekitar garis rahang
 • Mengangkat sudut mulut
 • Mengurangkan lipatan antara pipi dan bibir
 • Sayatan di depan dan belakang telinga biasanya tidak kelihatan

Walau bagaimanapun, facelift mempunyai beberapa kekurangan. Kesan dari prosedur kosmetik ini tidak dapat bertahan selama-lamanya. Satu kajian menunjukkan bahawa lima setengah tahun selepas pembedahan, 21 peratus peserta kajian yang menjalani prosedur tersebut facelift mengalami semula pelbagai tanda penuaan seperti kulit kendur dan kendur. Walau bagaimanapun, 76 peratus peserta kajian masih kelihatan lebih muda daripada sebelum pembedahan.

Pada lelaki, lebih sukar untuk mencapai penampilan semula jadi selepas pembedahan kerana mereka mempunyai rambut di depan telinga, atau cedera. Sekiranya bahagian belakang ditarik ke belakang dan ke atas, hasilnya mungkin kelihatan ganjil atau tidak wajar.

Pada lelaki dan wanita, facelift boleh menyebabkan sedikit perubahan bentuk telinga. Sekiranya kulit terlalu banyak dikeluarkan, wajah akan kelihatan seperti ditarik ke belakang.

Untuk hasil terbaik, anda mungkin memerlukan prosedur tambahan, seperti pembedahan kelopak mata, sedot lemak, sedot lemak, penyingkiran lemak pipi, angkat dahi, angkat alis, dan implan pipi atau dagu.

Kemungkinan risiko komplikasi

Komplikasi jarang berlaku, dan prosedur kosmetik umumnya selamat selagi dilakukan oleh profesional yang berkelayakan dan berpengalaman. Namun, seperti pembedahan pada umumnya, masih terdapat risiko pembedahan muka facelift . Antaranya ialah:

 • Berdarah
 • Lebam dan bengkak pada wajah
 • Komplikasi ubat
 • Kerosakan pada saraf muka yang mengawal otot (biasanya sementara)
 • Hematoma
 • Jangkitan
 • Kehilangan rambut di sekitar tapak sayatan (jarang)
 • Mati rasa, yang mungkin bertambah baik dalam beberapa hari atau minggu
 • Nekrosis kulit atau kematian tisu
 • Dua sisi wajah tidak kelihatan sama atau simetri
 • Melebarkan atau menebal parut

Sekiranya anda mengalami keradangan, sakit, kemerahan, atau bengkak selepas pembedahan, anda harus mendapatkan rawatan perubatan. Gejala ini mungkin menunjukkan hematoma. Sementara itu, jika anda demam, anda mungkin mendapat jangkitan yang harus segera diperiksa oleh doktor.

Recent Posts