Berapa lama masa yang diperlukan untuk jangkitan yis sembuh sepenuhnya?

Selain kulit dan kuku, jangkitan kulat juga sering terjadi pada organ intim seperti zakar dan vagina. Sesiapa yang mengalaminya tentu akan mengadu pelbagai gejala dan ketidakselesaan pada organ intim. Itulah sebabnya mengapa banyak orang dengan jangkitan yis vagina atau zakar tertanya-tanya berapa lama masa yang diperlukan untuk jangkitan yis sembuh sepenuhnya.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk jangkitan yis sembuh sepenuhnya?

Jangkitan kulat berlaku apabila pertumbuhan jumlah kulat dan bakteria yang hidup di organ intim terganggu. Akibatnya, jamur Candida albicans tumbuh dan membiak dengan cepat di kawasan vital badan.

Munculnya gatal-gatal, sensasi terbakar di zakar, hingga keputihan yang keluar dari vagina adalah beberapa gejala biasa yang disebabkan.

Walaupun begitu, jangkitan yis pada organ intim, baik pada zakar atau vagina, memerlukan masa yang berlainan sehingga akhirnya dapat sembuh sepenuhnya.

Faktor penentu kapan penyembuhan jangkitan kulat terbahagi kepada dua, bergantung pada proses rawatan dan keparahan jangkitan.

Keterukan jangkitan yis dapat ditentukan oleh berapa banyak jamur Candida yang hidup di organ intim.

Sebilangannya masih tergolong ringan, sederhana, hingga teruk. Dalam kes sederhana dan teruk, proses penyembuhan jangkitan kulat memakan masa sekitar 1-2 minggu.

Sementara itu, jika diklasifikasikan sebagai ringan, hanya dalam waktu kurang dari 3 hari jangkitan kulat dapat sembuh sepenuhnya. Kadang kala ia boleh sembuh sendiri tanpa memerlukan rawatan khas.

Tetapi, jangkitan yis pada organ intim yang tidak dirawat sepenuhnya berpotensi untuk berulang pada masa yang akan datang.

Rawatan untuk mempercepat penyembuhan jangkitan kulat

Tidak hanya bertujuan untuk membasmi pertumbuhan jamur, rawatan jangkitan kulat juga dapat menenangkan kawasan sasaran, melegakan gatal, dan mengembalikan keseimbangan jumlah bakteria dan jamur pada organ intim.

Terdapat 2 pilihan untuk mempercepat jangkitan kulat untuk sembuh sepenuhnya, iaitu:

1. Gunakan ubat over-the-counter (OTC)

Anda boleh menggunakan ubat over-the-counter atau over-the-counter (over-the-counter), yang boleh didapati dalam bentuk krim, tablet, atau salap.

Ambil, misalnya, clotrimazole (Gyne-Lotrimin), miconazole (Monistat), dan tioconazole (Vagistat).

Walaupun tidak selalu, tetapi beberapa jenis ubat bebas kadang-kadang menyebabkan kegatalan ketika digunakan untuk pertama kalinya.

Tetapi jangan risau, ubat-ubatan ini dapat berfungsi dengan baik sehingga dapat menghilangkan gejala jangkitan yis setelah digunakan selama beberapa hari.

2. Gunakan ubat preskripsi

Kes jangkitan kulat yang masih relatif ringan, dapat disembuhkan dengan segera hanya dengan menggunakan atau menggunakan ubat bebas.

Sebaliknya, jika jangkitan yis anda sederhana atau teruk, ubat preskripsi dapat mempercepat penyembuhan.

Jenis ubat preskripsi untuk merawat jangkitan kulat termasuk butokonazol (Gynazole), terconazole (Terazol), dan flukonazol (Diflucan). Sama seperti ubat preskripsi, sebilangan ubat ini boleh dalam bentuk krim, salap, atau tablet oral.

Selepas penggunaan ubat-ubatan preskripsi dan over-the-counter secara berkala, jangkitan yis biasanya hilang beberapa hari kemudian.

Walau bagaimanapun, cubalah berpegang pada dos yang disyorkan sepenuhnya hingga akhir, walaupun jangkitan yis nampaknya telah hilang.

Ini bertujuan untuk memastikan bahawa jangkitan telah hilang sepenuhnya, serta mengembalikan keseimbangan mikroorganisma pada organ intim.

Jangkitan kulat berisiko kembali lagi jika tidak dirawat.

Recent Posts