Skor Apgar, Ujian Wajib untuk Menilai Keadaan Bayi Baru Lahir

Apgar Score adalah penilaian sederhana yang dilakukan oleh doktor untuk memastikan keadaan kesihatan bayi secara keseluruhan selepas kelahiran. Penilaian ini membantu doktor untuk menentukan sama ada bayi dalam keadaan baik atau memerlukan rawatan perubatan.

Sekiranya bayi anda mendapat skor rendah selepas penilaian, ini bermakna bayi anda memerlukan penjagaan khas. Sementara itu, jika bayi anda mendapat skor tinggi, ini bermakna bayi anda berada dalam keadaan baik dan tidak memerlukan rawatan perubatan tertentu. Lihat penjelasan lengkap mengenai Skor Apgar di bawah.

Apakah Skor Apgar?

Skor Apgar atau Apgar Score (skor apgar) adalah kaedah yang dibuat pada tahun 1952 oleh ahli anestesiologi Amerika, dr. Virginia Apgar. Kaedah ini digunakan untuk menilai keadaan kesihatan bayi pada usia 1 minit 5 minit selepas kelahiran. Dalam kes tertentu, Skor Apgar juga dapat dilakukan pada 10, 15, dan 20 minit setelah kelahiran bayi.

Kata Apgar, selain dari nama belakang penciptanya, juga merupakan singkatan dari Apenampilan (warna kulit), Pulser (kadar degupan jantung), Gsajak (refleks pergerakan) Aaktiviti (aktiviti otot), dan Rinspirasi (pernafasan). Ya, Skor Apgar mempunyai lima kriteria penilaian dari skala 0 hingga 2. Kemudian, skor untuk setiap kriteria ditambahkan. Baiklah, hasil jumlah ini dijadikan rujukan untuk menentukan keadaan kesihatan bayi.

Kriteria penilaian Skor Apgar

Skor Apgar mempunyai nilai tertentu untuk menunjukkan keadaan bayi yang baru lahir. Nilai yang muncul akan berbeza bagi setiap bayi. Seperti yang dijelaskan di atas, penilaian dibuat berdasarkan degupan jantung bayi, pernafasan, aktiviti otot, refleks, dan warna kulit. Kriteria skor untuk setiap kriteria Skor Apgar adalah:

Aktiviti (aktiviti otot)

 • Sekiranya bayi menggerakkan kaki dan tangannya secara spontan setelah lahir, maka skor yang diberikan adalah 2
 • Sekiranya bayi hanya melakukan beberapa pergerakan semasa lahir, skornya adalah 1
 • Sekiranya bayi tidak bergerak sama sekali setelah dia dilahirkan, maka skor yang diberikan adalah 0

nadi (kadar degupan jantung)

 • Sekiranya jantung bayi berdegup sekurang-kurangnya 100 kali seminit, maka skor yang diberikan adalah 2
 • Sekiranya jantung bayi berdegup kurang dari 100 kali seminit, maka skor yang diberikan adalah 1
 • Sekiranya jantung bayi tidak berdegup sama sekali, maka skor yang diberikan adalah 0

Penampilan (warna kulit)

 • Sekiranya semua kulit pada badan berwarna kemerahan, maka skor yang diberikan adalah 2
 • Sekiranya kulit bayi kemerahan, tetapi tangan dan kaki kebiruan, maka skor yang diberikan adalah 1
 • Sekiranya keseluruhan kulit bayi berwarna kebiruan, kelabu, atau pucat, maka skor yang diberikan adalah 0

Kesal (refleks gerakan)

 • Sekiranya bayi menangis, batuk atau bersin, dan menarik diri ketika doktor memberikan rangsangan, maka skor yang diberikan adalah 2
 • Sekiranya bayi meringis, menangis dengan lemah ketika doktor memberikan rangsangan, maka skor yang diberikan adalah 1
 • Sekiranya bayi tidak menangis atau bahkan bertindak balas sama sekali ketika doktor memberikan rangsangan, maka skor yang diberikan adalah 0

Pernafasan (pernafasan)

 • Sekiranya bayi segera menangis dengan kuat dan kuat, maka skor yang diberikan adalah 2
 • Sekiranya bayi hanya mengerang, maka skor yang diberikan adalah 1
 • Sekiranya bayi sama sekali tidak menangis alias diam, maka skor yang diberikan adalah 0

Setelah penilaian selesai, skor yang diperoleh kemudian ditambahkan. Angka-angka yang muncul dari jumlah lima kriteria di atas akan menggambarkan keadaan bayi selepas kelahiran. Nombor ini juga yang menentukan sama ada bayi anda memerlukan rawatan perubatan segera atau tidak.

Cara membaca Skor Apgar

Skor Apgar berkisar antara 0 hingga 10. Bayi yang mendapat skor di atas 7 pada umumnya dianggap normal dan tidak memerlukan prosedur perubatan khas. Walaupun 10 adalah skor tertinggi, hanya beberapa bayi yang berjaya mendapatkannya. Sebilangan besar bayi mendapat 8 atau 9.

Skor Apgar yang rendah tidak bermaksud bayi anda tidak normal. Keadaan ini sebenarnya memberitahu pasukan perubatan bahawa bayi anda memerlukan rawatan perubatan segera. Beberapa tindakan perubatan yang biasanya dilakukan oleh doktor untuk membantu menstabilkan keadaan bayi adalah menghisap lendir atau memberi oksigen sehingga bayi dapat bernafas dengan lebih baik. Doktor juga boleh melakukan pelbagai tindakan lain agar fungsi organ bayi yang mengalami masalah dapat berjalan dengan lebih optimum.

Perkara lain yang perlu diketahui mengenai Apgar Score

Sebenarnya, bayi yang sihat sempurna kadang-kadang mempunyai skor yang lebih rendah daripada biasa, terutama pada minit pertama kehidupan bayi yang baru lahir. Skor Apgar yang sedikit rendah pada minit pertama selepas kelahiran bayi adalah keadaan normal. Terutama jika ibu melahirkan kehamilan berisiko tinggi, menjalani pembedahan caesar atau melahirkan bayi pramatang.

Setelah menilai keadaan bayi pada minit ke-1, doktor akan menilai semula pada minit ke-5 selepas kelahiran. Sekiranya skor Apgar bayi anda tidak meningkat atau tidak meningkat kepada 7, itu bermakna bayi anda memerlukan rawatan yang lebih intensif. Bayi anda juga akan dipantau oleh pasukan doktor. Keadaan ini biasanya dialami oleh bayi yang mempunyai masalah dengan jantung dan paru-paru. Sementara beberapa bayi lain hanya memerlukan masa yang lebih lama untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran baru di luar rahim.

Harap maklum bahawa Skor Apgar adalah kaedah yang hanya dirancang untuk memudahkan doktor menilai keadaan keseluruhan bayi setelah dia dilahirkan. Hasil penilaian Skor Apgar bukanlah rujukan untuk meramalkan kesihatan, tingkah laku, atau bahkan kecerdasan bayi pada masa akan datang.

Recent Posts