Punca sakit gigi yang tidak boleh diabaikan

Adakah minuman sejuk menjadikan gigi anda gementar atau adakah anda ingin meringis ketika menggosok gigi pada waktu pagi? Sekiranya demikian, anda mempunyai jenis gigi sensitif yang boleh menyebabkan kesakitan. Anda harus mengetahui terlebih dahulu apa yang menyebabkan sakit gigi atau kepekaan yang mengganggu atau mengganggu.

Pelbagai penyebab sakit gigi

Gigi menjadi sensitif apabila lapisan gigi yang disebut dentin terkena pada bahagian luar gigi, misalnya kerana kerosakan pada enamel. Enamel adalah penutup pelindung pada lapisan paling luar gigi.

Dentin dihubungkan ke saluran yang mengandungi serat saraf. Jadi, apabila dentin terkena sejuk, panas, atau makanan, serat saraf juga terdedah dan menyebabkan sakit gigi.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan gigi menjadi lebih sensitif atau berasa sakit. Anda boleh menghindarinya agar rasa sakit tidak berulang atau bertambah teruk.

1. Tidak berhati-hati semasa menggosok gigi

Semasa menggosok gigi, anda mesti memperhatikan beberapa perkara agar tidak mencetuskan kerosakan pada enamel gigi. Menyikat terlalu keras dan terlalu banyak tekanan adalah cara yang salah untuk menggosok gigi dan boleh menyebabkan sakit gigi.

Faktor memilih berus gigi juga boleh menjadi pencetus gigi sensitif. Menggunakan berus yang kasar dan keras boleh membuat gusi anda sakit dan gigi anda sakit.

Gosok gigi terlalu keras dengan bulu kasar secara beransur-ansur akan menyebabkan hakisan lapisan gigi. Akibatnya, gigi menjadi sakit dan sensitif. Penyelesaian paling mudah adalah menukar berus gigi dengan bulu yang lebih lembut dan menggosok gigi dengan lebih perlahan.

2. Makanan yang dimakan

Mungkin anda tidak menyedari makanan dan minuman mana yang boleh membuat gigi anda sakit. Oleh itu, ada baiknya anda mula memperhatikan makanan apa saja yang boleh mencetuskan sakit gigi pada bila-bila masa.

Makanan dan minuman yang mencetuskan sakit gigi adalah makanan yang terlalu berasid, panas atau sejuk. Berikut adalah beberapa jenis makanan dan minuman yang menyebabkan sakit gigi.

  • Ais. Bukan hanya suhu ketulan ais yang sangat sejuk, tekstur es batu yang keras juga dapat merosakkan lapisan pada gigi, menyebabkan sakit gigi.
  • Gula-gula Bahan yang sangat manis dan melekit yang melekat pada gigi dapat merangsang saraf di dentin (lapisan dalam gigi) dan gigi boleh menjadi sakit.
  • Buah masam . mengikut Akademi Pergigian Am Menurut sebuah organisasi untuk profesional pergigian, buah-buahan berasid dapat mencetuskan sakit gigi kerana keasidan buah-buahan ini dapat merosakkan enamel gigi.
  • Minuman dan makanan panas seperti teh dan kopi juga sering menjadi penyebab sakit gigi.
  • Soda mempunyai dua bahan utama yang dapat merangsang rasa sakit pada saraf gigi, iaitu gula dan asid, jadi tidak menghairankan bahawa soda sangat mudah membuat gigi sakit.

Pendedahan kepada suhu minuman atau makanan yang anda makan boleh mempengaruhi gigi palsu yang terdedah. Minuman dan makanan yang terlalu sejuk, terlalu panas, atau terlalu berasid juga boleh menyebabkan hakisan lapisan gigi (hakisan gigi). Inilah yang membuat gigi terasa sakit.

Kebiasaan makan makanan panas dan kemudian minum sejuk atau sebaliknya juga merupakan salah satu tabiat buruk yang menyebabkan sakit gigi akibat hakisan.

Sekiranya saluran saraf anda terdedah kepada makanan berasid seperti saus tomat, lemon, kiwi, dan acar, anda mungkin juga mengalami sakit gigi. Mengurangkan makanan atau minuman seperti itu dapat membantu anda mengelakkan sakit gigi.

3. Menggunakan ubat gigi pemutih

Anda mungkin menggunakan ubat gigi yang mengandungi bahan kimia untuk memutihkan gigi. Bahan kimia ini kadang-kadang terlalu keras sehingga boleh merosakkan permukaan gigi dan menyebabkan kepekaan sakit gigi.

Sekiranya ubat gigi anda mengandungi agen pemutih, pertimbangkan untuk segera menukar produk. Contohnya, dengan menggunakan ubat gigi biasa atau ubat khas untuk gigi sensitif.

4. Hobi berkumur dengan perubatan

Seperti ubat gigi pemutih, beberapa ubat kumur mengandungi alkohol dan bahan kimia lain yang boleh menjadikan gigi anda lebih sensitif terhadap rangsangan. Terutama jika kawasan dentin anda terdedah.

Kerana dentin dihubungkan terus ke pusat saraf di gigi. Jadi jika tidak dilindungi, pusat saraf akan mudah sakit.

Sebaliknya, cubalah menggosok gigi untuk membuang serpihan makanan yang tersekat di antara gigi anda dan tidak dapat dicapai dengan berus gigi.

Bukan hanya itu, jika anda terbiasa menggunakan ubat kumur, cuba pilih jenis ubat kumur lain. Contohnya, ubat kumur yang tidak mengandungi alkohol dan ubat kumur yang mengandungi fluorida untuk gigi sensitif.

5. Penyakit gusi

Semasa usia anda (terutamanya jika anda tidak menjaga gigi), anda boleh menghidap pelbagai penyakit gusi. Penyakit gusi boleh menyebabkan kepekaan pada gigi sehingga gigi terasa sakit.

Sekiranya penyakit gusi adalah masalahnya, doktor gigi anda akan menawarkan rawatan yang sesuai untuk merawat penyakit yang mendasari.

Masalah dengan gusi yang juga boleh menyebabkan gigi sensitif, seperti gingivitis (gingivitis) atau jangkitan gusi (periodontitis). Oleh itu, biasakan untuk selalu berjumpa dengan doktor gigi anda.

6. Penumpukan plak yang berlebihan

Tujuan menggunakan benang gigi dan sikat gigi adalah untuk menghilangkan plak yang menumpuk setelah anda makan. Penumpukan plak yang berlebihan boleh menyebabkan enamel gigi hilang.

Oleh itu, ini juga boleh menjadi salah satu penyebab sakit gigi atau kepekaan kerana kehilangan perlindungan yang diberikan oleh enamel.

Penyelesaiannya adalah dengan mendapatkan rawatan pergigian setiap hari dan berjumpa doktor gigi anda untuk pembersihan sekurang-kurangnya setiap enam bulan.

7. Kerosakan dan kerosakan gigi

Rongga boleh menyebabkan kesakitan yang luar biasa, lebih daripada sekadar gigi sensitif. Doktor gigi anda perlu memeriksa gigi anda dan menentukan rawatan yang sesuai, seperti tambalan.

Seiring bertambahnya usia, tambalan boleh melemah, pecah, atau bocor di sekitar pinggirnya. Ini dapat memudahkan bakteria terkumpul di celah kecil ini. Akhirnya, penumpukan asid terbentuk yang menyebabkan enamel gigi hancur.

8. Terdapat gigi yang patah

Adakah anda pernah mengalami gigi yang tiba-tiba patah kerana menggigit sesuatu yang cukup keras? Bukan hanya itu, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh kecederaan atau tidak dapat menahan beban ketika menggigit.

Berhati-hatilah kerana walaupun gigi yang retak atau patah boleh menyebabkan gigi anda sakit. Sekiranya dibiarkan ia boleh menyebabkan kesakitan yang berlebihan. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lanjut.

9. Kesan selepas melakukan prosedur perubatan

Adakah anda merasa sakit pada gigi selepas prosedur tertentu di doktor gigi? Jangan panik dulu kerana keadaan ini biasa berlaku.

Biasanya, prosedur saluran akar, pengekstrakan, atau meletakkan mahkota juga boleh menyebabkan sakit gigi.

Walau bagaimanapun, jika kesakitan tidak hilang selepas beberapa jam atau sehari, anda harus menghubungi doktor anda semula. Ini perlu dilakukan untuk mengelakkan jangkitan setelah prosedur dilakukan.

10. Melakukan proses pemutihan

Ubat gigi dengan kandungan pemutihan dapat menjadikan gigi lebih sensitif. Begitu juga ketika anda melakukan rawatan seperti pemutihan gigi yang juga boleh menyebabkan gigi sakit.

Ini kerana kandungan kimia penghilang noda cukup keras sehingga dapat mengikis enamel.

Kajian 2018 yang diterbitkan oleh Jurnal Persatuan Pergigian Amerika cari, sapukan gel desensitizing sebelum prosesnya peluntur mendakwa dapat mengurangkan kesakitan selepas rawatan.

Recent Posts