Muka Wajah Tidak Perlu Pergi ke Salon, Inilah Cara Mengambil Muka di Rumah

Jadual kerja yang sibuk di pejabat membuatkan anda tidak mempunyai masa untuk melakukan rawatan muka di klinik kecantikan. Kesannya, kulit wajah menjadi lebih kusam dan tidak terawat. Tetapi jangan bimbang, anda tidak mempunyai masa untuk pergi ke klinik kecantikan untuk melakukan rawatan muka, tidak bermaksud anda tidak dapat merawat wajah anda sendiri di rumah, bukan? Inilah panduan untuk melakukan rawatan wajah gaya salun di rumah.

Cara membuat wajah anda sendiri di rumah

Pada masa kini, anda dapat dengan mudah menemui banyak produk penjagaan kulit yang membolehkan anda melakukan rawatan muka sendiri di rumah. Harga yang ditawarkan juga berbeza-beza bergantung pada jenama dan kualiti produk. Terdapat empat bahan yang perlu anda sediakan untuk melakukan rawatan muka di rumah.

  • Pembersih muka (pencuci muka)
  • Scrub pengelupasan
  • Topeng muka
  • Serum dan pelembap

Sekiranya anda mempunyai semua bahan yang disebutkan di atas, anda sudah bersedia untuk membuat wajah ala salun di rumah! Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat muka anda sendiri di rumah.

1. Bersihkan wajah

Sebelum memulakan sebarang prosedur rawatan wajah, sangat penting untuk membersihkan semua bentuk kotoran dan minyak yang terkumpul di wajah. Sekiranya anda menggunakan solekan, anda boleh membersihkan wajah anda dengan alat solek terlebih dahulu kerana sisa-sisa solek tidak dapat dikeluarkan hanya dengan mencuci muka. Jangan lupa mengikat atau mengikat rambut supaya wajah anda tidak ditutup dengan rambut atau perkara lain.

Selepas itu, cuci muka menggunakan pembersih atau sabun muka dengan gerakan melingkar dari atas ke bawah sehingga kotoran di wajah terangkat. Kemudian bilas menggunakan air suam (suam-suam kuku). Kemudian keringkan wajah anda dengan tuala lembut.

2. Mengikis

Setelah membersihkan wajah, langkah seterusnya adalah menggosok. Penyental ini berfungsi untuk membuang sel kulit mati sehingga kulit anda dapat dijana semula dengan baik. Anda boleh menggunakan bahan gosok semula jadi dari campuran gula, air mawar, dan minyak zaitun.

Apabila semua bahan telah sebati, sapukan secara merata ke wajah. Kemudian, gosokkan seluruh wajah menggunakan scrub dengan gerakan bulat. Dahi, hidung dan dagu harus digosok lebih lama kerana ini adalah kawasan di mana bintik hitam tumbuh paling banyak. Kemudian, bilas wajah anda dengan bersih menggunakan air suam.

Sekiranya kulit anda terdedah kepada jerawat, anda harus mengelak daripada menggosok kerana boleh merengsakan kulit lebih teruk lagi.

3. Mengukus

Langkah muka muka seterusnya adalah mengukus atau menguap. Kaedahnya cukup mudah. Sediakan mangkuk besar atau besen berisi air panas. Kemudian, pegang wajah anda ke lembangan selama kira-kira dua minit sambil menutup kepala anda dengan tuala sehingga wap hanya terkena muka.

Fungsi mengukus ini adalah untuk membuka liang pori dan menghilangkan kotoran seperti bintik hitam di wajah.

4. Topeng

Melakukan rawatan muka tidak lengkap sekiranya anda tidak memakai topeng. Topeng muka ini berfungsi untuk menyuburkan kulit anda sehingga menjadikannya lebih kencang, lebih cerah, dan lebih berseri. Anda boleh membuat topeng muka anda sendiri di rumah. Agar kulit betul-betul rapi, pilih topeng mengikut jenis kulit anda.

Gunakan cuka sari apel atau betik untuk kulit berminyak, madu atau lidah buaya untuk kulit kering, dan pisang untuk jerawat. Untuk anti-penuaan, anda boleh menggunakan topeng yang terbuat dari kopi.

Sapukan topeng secara merata ke semua bahagian wajah, kecuali mata, bibir dan leher. Untuk mata, anda boleh menutupnya dengan timun segar yang sebelumnya disimpan di dalam peti sejuk. Biarkan topeng muka ini selama 15 hingga 20 minit. Selepas itu, bilas dengan bersih menggunakan air suam.

5. Serum dan pelembap

Setelah melakukan serangkaian cara yang telah disebutkan di atas, anda sampai ke tahap rawatan muka yang terakhir. Pada peringkat ini anda boleh menggosok serum dan pelembap ke seluruh wajah anda. Apabila wajah bersih dan segar, nutrien serum dan pelembap akan lebih mudah diserap ke lapisan kulit.

Recent Posts