Ubat Kutu Kepala untuk Menghilangkan Kulit Kepala Gatal

Kutu kepala pastinya menjadikan hidup lebih tidak selesa kerana membuat kulit kepala terasa gatal. Nah, ada pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk menghilangkan kutu kepala, terutama yang sukar hilang. Salah satunya dengan ubat kutu rambut.

Cara menghilangkan kutu kepala dengan ubat

Sebilangan orang percaya bahawa masalah kutu kepala dapat hilang dengan sendirinya. Ini kerana mereka percaya bahawa kutu kadang-kadang tidak dapat dirawat dan mati ketika mereka dewasa.

Lebih-lebih lagi, penggunaan produk syampu yang berulang kali untuk menghilangkan kutu dalam jangka masa panjang dianggap menyebabkan kutu menjadi lebih tahan. Sebab itu, ramai yang enggan memakainya dan memilih membiarkan kutu di rambut mati sendiri.

Sebenarnya, itu tidak berlaku. Penyakit kulit kepala ini tidak akan hilang tanpa rawatan. Kutu mati boleh meninggalkan telur yang akan menetas dan membesar. Kitaran ini akan terus berputar, menghasilkan keturunan.

Oleh itu, kutu kepala akan sukar dikeluarkan jika dibiarkan tanpa rawatan. Berikut adalah beberapa cara untuk mencuba menghilangkan kutu kepala yang menjengkelkan.

1. Gunakan ubat bebas

Salah satu cara untuk menghilangkan kutu kepala yang sukar disingkirkan adalah dengan menggunakan ubat anti kutu yang boleh anda dapatkan di farmasi terdekat tanpa preskripsi doktor. Ubat bebas ini boleh didapati dalam pelbagai bentuk, seperti syampu, minyak, losyen, atau krim.

Pyrethrin dan piperonyl butoxide

Pyrethrin dan piperonyl butoxide, terutama dalam bentuk syampu, digunakan untuk menghilangkan kutu yang menempel pada kulit kepala, badan, atau kawasan genital. Ubat ini yang boleh digunakan dari kanak-kanak berumur 2 tahun ke atas hingga dewasa berfungsi dengan membasmi kutu kepala.

Syampu anti-kutu ini dibuat dari ekstrak piretroid semula jadi dari bunga krisan dan selamat dan berkesan. Walau bagaimanapun, piretrin hanya dapat menghilangkan kutu hidup, bukan telur yang belum dipotong.

Itulah sebabnya rawatan dengan pyrethrin disyorkan untuk digunakan 9-10 hari selepas rawatan pertama agar kutu yang baru menetas dapat dibasmi. Sekiranya anda mempunyai alergi terhadap krisan, ubat kutu kepala ini tidak digalakkan.

Selain itu, keberkesanan pyrethrin juga akan berkurang kerana kutu dapat mengembangkan daya tahan. Sekiranya kutu hidup masih dapat dilihat setelah menggunakan piretrin selama beberapa hari, hubungi doktor anda. Sentiasa gunakan ubat bebas mengikut arahan pakej.

Berikut adalah ciri-ciri rambut sihat yang perlu anda ketahui

1% losyen dan syampu permetrin

Selain syampu yang mengandungi pyrethrin, permethrin lotion dengan dos 1% juga dapat digunakan sebagai ubat kutu yang sukar untuk disingkirkan.

Permethrin adalah pyrethroid sintetik yang serupa dengan pyrethrin. Cara kerjanya adalah sama, iaitu membasmi kutu kepala. Losyen ini tidak mengeluarkan nits yang tidak ditetas, tetapi membunuh kutu yang baru menetas selama beberapa hari selepas rawatan.

Itulah sebabnya, ubat kutu rambut yang satu ini perlu diulang 9-10 hari selepas penggunaan pertama. Perlu diingat bahawa anda mesti menggunakan losyen permetrin sebagai rawatan kutu kepala mengikut arahan pada bungkusan.

Tidak hanya dalam bentuk losyen, permetrin untuk merawat kutu kepala juga terkandung dalam syampu. Sebenarnya, syampu permetrin adalah salah satu rawatan pertama dan paling biasa digunakan untuk kutu kepala.

2. Ubat kutu rambut preskripsi doktor

Sekiranya kedua-dua ubat di atas tidak dapat membasmi kutu kepala yang sukar dikeluarkan, anda harus segera berjumpa dengan pakar dermatologi. Secara amnya, doktor akan mengesyorkan pelbagai ubat pembunuh kutu seperti berikut.

Benzil alkohol ( alkohol benzil )

Benzil alkohol adalah sebatian yang tergolong dalam alkohol aromatik. Losyen ini untuk menghilangkan kutu kepala mengandungi 5% benzil alkohol. Walaupun berkesan dalam membunuh kutu hidup, ubat ini tidak dapat membasmi telur yang belum dipotong.

Oleh itu, losyen ini perlu digunakan semula selepas rawatan 7 hari pertama supaya kutu yang baru menetas tidak dapat menghasilkan telur baru.

Kebiasaannya, alkohol benzil boleh digunakan pada orang yang berumur 6 bulan ke atas. Walau bagaimanapun, penggunaan untuk orang tua lebih dari 60 tahun belum ditentukan kerana kesan sampingannya boleh menyebabkan kerengsaan dan kulit kepala gatal.

Ivermectin

Bukan hanya benzil alkohol, ubat kutu kepala lain yang ditetapkan oleh doktor adalah ivermectin. Ivermectin 0.5% adalah salah satu ubat untuk menghilangkan kutu kepala yang digunakan untuk orang berusia 6 bulan ke atas.

Ubat ini, yang terdapat dalam bentuk krim dan losyen, dapat mencegah kutu yang baru menetas daripada bertahan. Walau bagaimanapun, ivermectin tidak dapat membasmi nits yang tidak sesuai.

Rawatan kutu rambut ini dikatakan berkesan pada rambut kering. Pemilik rambut kering yang telah menggunakan ivermectin tidak perlu lagi menyisir rambut untuk menghilangkan kutu kepala.

Walau bagaimanapun, losyen ivermectin biasanya tidak digalakkan untuk kanak-kanak dengan berat badan kurang dari 15 kg atau wanita hamil.

Malathion

Malathion adalah ubat yang tergolong dalam organofosfat (sebatian kimia yang digunakan dalam racun perosak). Malathion dalam bentuk losyen telah disetujui di banyak negara sebagai cara untuk menghilangkan kutu kepala.

Kutu kepala yang sukar dibuang dilaporkan dapat dirawat jika digunakan seperti yang diarahkan. Sebenarnya, ubat kutu rambut yang mengandungi 0,5% malathion ini bukan sahaja membunuh kutu hidup, tetapi juga membasmi beberapa nits.

Sekiranya kutu kepala masih merangkak di kulit kepala setelah 7 - 9 digunakan, gunakan semula losyen ini seperti yang diarahkan oleh doktor.

Perlu diingat bahawa malathion adalah ubat mudah terbakar. Itulah sebabnya, ubat ini tidak digalakkan digunakan semasa merokok atau ketika menggunakan pengering rambut atau besi pengeriting. Terutama semasa menggunakan malathion pada rambut basah.

//wp.hellosehat.com/living-healthy/tips-healthy/pilhan-drug-dandruff/

Bagaimana dengan bahan semula jadi untuk menghilangkan kutu kepala?

Sebilangan orang mungkin merasa malu ketika membeli syampu atau ubat untuk menghilangkan kutu di farmasi. Selain itu, tidak sedikit juga yang merasa ragu dengan kandungan kimia di dalamnya.

Oleh itu, banyak dari mereka memilih untuk menggunakan bahan semula jadi yang mungkin disyorkan oleh orang lain, seperti minyak bayi . Jadi, bolehkah bahan semula jadi digunakan untuk merawat kutu kepala?

Sayangnya, hingga kini belum ada kajian yang membuktikan bahawa bahan semula jadi, seperti minyak bayi dan minyak pokok teh, dapat membasmi kutu kepala. Rawatan di rumah biasanya hanya dapat membuat tanda 'pingsan' buat sementara waktu.

Dengan cara itu, lebih mudah bagi anda untuk membersihkannya dari kulit kepala anda, baik dengan ubat kutu atau menyikatnya. Lebih-lebih lagi, kutu yang dilepaskan dari rambut bukanlah jaminan bahawa nits mati dan ada kemungkinan ia masih melekat pada rambut.

Oleh itu, bukannya perlu menyingkirkan kutu kepala dengan rawatan di rumah, anda harus berjumpa doktor. Doktor dapat menentukan ubat kutu kepala yang tepat mengikut keadaan anda.

Petua untuk menggunakan ubat kutu rambut

Kutu kepala akan sukar dikeluarkan jika tidak diubati dengan segera. Oleh itu, adalah perlu untuk merawat kutu kepala, baik dari preskripsi doktor dan ubat-ubatan bebas. Walau bagaimanapun, ada perkara yang perlu dipertimbangkan ketika membuang kutu kepala dengan ubat berikut.

1. Basuh sebelum menggunakan ubat

Sebelum menggunakan ubat kutu rambut, anda harus mencucinya terlebih dahulu. Untuk hasil yang lebih baik, gunakan syampu tanpa perapi kerana ia dapat mengurangkan keberkesanan ubat.

Selepas itu, bilas rambut dengan bersih dan keringkan rambut dengan tuala. Kemudian, sapukan ubat kutu seperti yang diarahkan.

2. Sapukan ubat kutu

Sebelum menggunakan ubat untuk menghilangkan kutu kepala yang degil, selalu baca arahan yang diberikan oleh doktor atau pada bungkusannya. Ini kerana setiap produk mempunyai cara aplikasi yang berbeza.

Anda boleh menggunakan ubat ini ke seluruh rambut anda. Di samping itu, anda harus menyimpan ubat tersebut di kawasan mata, telinga, dan mulut.

3. Bilas rambut

Setelah menggunakan ubat mengikut arahan, biarkan sebentar untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Umumnya, ubat yang telah digunakan selama 10 minit boleh dibilas dengan air suam. Kemudian, anda boleh mengeringkan rambut dengan tuala.

4. Sikat rambut

Setelah rambut kering, sisir rambut dengan sempurna dengan sisir kutu atau sisir bergigi halus. Ini bertujuan untuk membasmi kutu dan telur yang melekat pada batang rambut.

Jangan lupa memeriksa semula rambut selama 2-3 hari selepas ubat itu digunakan untuk mengurangkan risiko nits. Walaupun tidak ada kutu yang jatuh, tidak ada salahnya untuk memastikan kutu hilang.

Setelah mengetahui apa ubat untuk menghilangkan kutu kepala yang degil bersama dengan petua, jangan lupa merawat rambut anda. Dengan cara itu, anda mengelakkan masalah kulit kepala yang lain, seperti kelemumur dan kutu kepala.

Recent Posts