Astaxanthin, Tambahan Antioksidan Dengan Khasiat Kesihatan Myriad

Antioksidan adalah sebatian unik yang berfungsi untuk mengatasi kesan buruk radikal bebas yang menyebabkan pelbagai penyakit kronik. Tubuh manusia sebenarnya dapat menghasilkan antioksidan sendiri, tetapi jumlahnya sangat kecil sehingga kita memerlukan pengambilan dari luar. Buah dan sayur segar adalah sumber antioksidan yang tinggi. Di samping itu, anda juga boleh mendapatkan pengambilan antioksidan tambahan dari suplemen staxanthin.

Apa itu astaxanthin?

Astaxanthin adalah antioksidan jenis karotenoid yang memberikan warna oren atau merah buah-buahan dan sayur-sayuran dan haiwan.

Beberapa sumber makanan yang tinggi karotenoid adalah ubi jalar, semangka, melon, lada merah dan kuning, tomato, hingga wortel dan mangga. Pada haiwan, astaxanthin terdapat di biota laut seperti rumput laut merah (alga merah), salmon, lobster dan udang.

Astaxanthin adalah antioksidan yang boleh dimakan secara semula jadi atau dalam bentuk suplemen.

Pelbagai khasiat astaxanthin untuk badan

Sudah banyak kajian dilakukan untuk mengetahui manfaat kesihatan astaxanthin.

Secara umum, berikut adalah pelbagai tuntutan faedah astaxanthin yang perlu anda ketahui:

1. Membantu melawan radikal bebas

Berbanding dengan jenis karotenoid lain, astaxanthin adalah sebatian kimia yang mengandungi antioksidan yang paling banyak.

Antioksidan sendiri bertanggungjawab melawan radikal bebas yang menyebabkan pelbagai penyakit. Antioksidan juga dapat membantu meningkatkan peredaran darah dan mengurangkan tekanan oksidatif pada perokok dan orang yang berlebihan berat badan.

Berbagai kajian bahkan mendapati bahawa sifat antioksidan dalam astaxanthin dapat membantu merawat pelbagai jenis barah. Satu kajian mendapati manfaat astaxanthin jangka pendek dan jangka panjang dalam rawatan barah payudara, termasuk memperlambat pertumbuhan sel barah payudara.

2. Merawat pelbagai masalah kulit

Astaxanthin boleh digunakan sebagai ubat topikal untuk rawatan kulit anti-penuaan. Satu kajian pada tahun 2012 menunjukkan bahawa menggabungkan rawatan astaxanthin topikal dan oral dapat membantu mengurangkan garis-garis halus, kedutan dan bintik-bintik usia, serta menjaga penghidratan kulit secara keseluruhan.

Walaupun penyelidikan menunjukkan hasil positif pada lelaki dan wanita, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan penemuan ini.

3. Meningkatkan kesuburan lelaki

Satu kajian yang dilakukan pada tahun 2005 menunjukkan bahawa astaxanthin membantu meningkatkan kesuburan lelaki.

Untuk rekod, penyelidikan ini masih kecil. Kajian ini hanya melibatkan 30 lelaki yang sebelum ini diketahui tidak subur atau tidak subur.

Oleh itu, lebih banyak bukti dan penyelidikan diperlukan untuk menyokong tuntutan mengenai faedah astaxanthin untuk kesuburan lelaki.

4. Melegakan sakit sendi

Sekiranya anda mempunyai sejarah sakit sendi seperti rematik, pengambilan suplemen ini dapat membantu melegakan keadaan.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa astaxanthin adalah salah satu suplemen yang dapat membantu mengurangkan gejala keradangan dan kesakitan yang berkaitan dengan arthritis, termasuk rematik.

5. Menjaga kesihatan jantung

Pakar percaya bahawa suplemen ini boleh memberi manfaat kepada kesihatan jantung. Satu kajian tahun 2006 mengkaji kesan astaxanthin pada tikus yang mengalami hipertensi (tekanan darah tinggi).

Hasilnya, para penyelidik mendapati bahawa suplemen antioksidan membantu meningkatkan tahap elastin dan ketebalan dinding arteri.

Kajian lain juga mendapati bahawa suplemen ini juga dapat mencegah penyakit jantung dan membantu menurunkan kolesterol. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti yang mencukupi untuk menyokong tuntutan tersebut.

Kesan sampingan Astaxanthin

Diambil mengikut dos, suplemen ini umumnya tidak menyebabkan kesan sampingan yang ketara. Tetapi dalam dos yang tinggi, suplemen ini boleh menyebabkan sakit perut dan najis kemerahan.

Oleh itu, gunakan suplemen ini seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Ikuti semua arahan penggunaan yang tertera pada label pakej atau resipi. Jangan gunakan suplemen ini terlalu lama, terlalu sedikit, lebih lama daripada yang disyorkan.

Anda juga perlu memperhatikan bagaimana makanan tambahan ini disimpan. Sebabnya, jika disimpan pada suhu yang salah, keberkesanannya dapat menurun. Simpan suplemen ini pada suhu bilik dan di dalam bekas tertutup untuk mengelakkan cahaya matahari langsung. Jangan simpan di tempat yang lembap seperti bilik mandi atau peti sejuk.

Jauhkan suplemen ini dari jangkauan kanak-kanak.

Sebelum mengambil makanan tambahan astaxanthin, perhatikan perkara ini terlebih dahulu

Jangan langsung dibutakan dengan tuntutan iklan produk di luar sana. Setakat ini, bukti untuk manfaat astaxanthin untuk kesihatan masih belum dapat dipastikan. Beberapa kajian menunjukkan hasil positif, sementara beberapa kajian melakukan sebaliknya.

Itulah sebabnya sebelum memutuskan untuk mengambil suplemen antioksidan, terutamanya dalam dos tinggi, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Perkara lain yang perlu anda perhatikan sebelum mengambil suplemen astaxanthin adalah:

  • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit hati, penyakit buah pinggang, penyakit jantung, penyakit autoimun, ketidakseimbangan hormon, dan penyakit kronik yang lain.
  • Beritahu doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil, termasuk vitamin, makanan tambahan, dan ramuan.
  • Tidak ada penyelidikan yang mencukupi mengenai risiko penggunaan suplemen ini untuk wanita hamil atau menyusui. Oleh itu, selalu berjumpa doktor untuk menimbang kemungkinan faedah dan risiko sebelum menggunakan suplemen ini.
  • Elakkan mengambil astaxanthin jika anda alah kepada komponen yang terdapat dalam suplemen ini atau ubat lain
  • Elakkan mengambil makanan tambahan dalam jangka masa panjang. Gunakan mengikut jangka masa yang telah ditetapkan oleh doktor.
  • Sekiranya reaksi alergi atau overdosis berlaku selepas mengambil suplemen ini, berjumpa doktor dengan segera.

Mungkin ada perkara lain yang tidak disebutkan di atas. Sekiranya anda mempunyai soalan lain, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut.

Doktor anda mungkin menjelaskan secara terperinci mengenai dos, keselamatan, dan interaksi makanan tambahan ini. Baca dengan teliti semua maklumat yang dijelaskan oleh doktor agar rawatan yang anda jalankan berjalan dengan optimum.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found