5 Khasiat Quercetin, Pigmen Tumbuhan yang Baik untuk Tubuh: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Salah satu pigmen yang sering dijumpai dalam sayur-sayuran dan buah-buahan adalah quercetin. Sebatian yang termasuk dalam kategori antioksidan ini menawarkan banyak faedah untuk kesihatan anda. Apakah faedah quercetin?

Lihat ulasan di bawah untuk mengetahui jawapannya.

Mencari quercetin dalam makanan seharian

Sebelum mengetahui apa faedah yang anda dapat dari quercetin, anda harus terlebih dahulu mengenal pasti buah dan sayur mana yang mengandungi sebatian yang baik ini, seperti:

  • Tomato
  • Epal dan anggur merah
  • Brokoli
  • Teh hijau dan hitam
  • Bawang dan putih
  • Buah ceri
  • Beri
  • Kobis
  • Asparagus masak

Namun, perlu diingat bahawa kandungan quercetin dalam setiap buah dan sayur akan berbeza, bergantung pada bagaimana tanaman itu ditanam. Contohnya, tomato organik mengandungi 79% lebih banyak quercetin daripada tomato yang biasa anda temui di pasaran.

Manfaat quercetin untuk kesihatan yang lebih baik

Quercetin adalah pigmen tumbuhan yang mengandungi sebatian antioksidan yang cukup kuat, iaitu flavonoid. Biasanya, anda boleh menemui pigmen tumbuhan ini dalam bawang, anggur, beri, brokoli, dan jeruk.

Sebagai salah satu antioksidan terkuat, quercetin diyakini memberikan perlindungan terhadap tisu yang rosak akibat terkena dadah.

Oleh itu, anda boleh mendapatkan beberapa faedah di bawah ini berkat quercetin.

1. Melawan radikal bebas

Melawan radikal bebas dengan antioksidan

Salah satu faedah yang anda dapat dari quercetin ialah ia membantu tubuh melawan radikal bebas.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, quercetin mengandungi sebatian flavonol yang termasuk dalam kategori antioksidan kuat. Menurut artikel dari Pharmacognosy Review, antioksidan mampu menghalang reaksi pengoksidaan yang dapat menimbulkan radikal bebas.

Oleh itu, antioksidan yang diperoleh dari quercetin dapat digunakan untuk membantu mengurangkan bahaya yang disebabkan oleh radikal bebas, seperti asma dan penuaan dini.

Malah, quercetin juga dipercayai dapat melindungi tubuh dari bahaya radikal bebas yang disebabkan oleh merokok. Tar yang dihasilkan dari rokok adalah sumber radikal bebas yang boleh merosakkan membran eritrosit. Namun, berkat quercetin di dalam badan, kerosakan membran dapat dielakkan dan eritrosit di dalam badan dilindungi.

2. Membantu mengurangkan simptom alergi

Selain membantu tubuh melawan radikal bebas, manfaat lain dari quercetin adalah membantu mengurangkan gejala alergi.

Tidak hanya mengandungi sebatian antioksidan, quercetin juga melepaskan bahan anti-radang yang dapat digunakan sebagai ubat anti-alergi.

Ia berfungsi dengan menghalang pembebasan histamin dari sel mast dan sebatian alergi lain, jadi quercetin bertindak sebagai antihistamin semula jadi. Dengan mencegah kesan ini, ternyata quercetin dipercayai digunakan untuk merawat asma dan bronkitis.

Sebenarnya, menurut kajian dari Universiti Sains Perubatan Universiti Jondi-Shapour, pengambilan suplemen quercetin pada tikus eksperimen dapat mengurangkan reaksi anafilaksis.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan sama ada kesannya sama berkesan pada manusia.

3. Membantu mengurangkan risiko barah

Quercetin tidak hanya dikenal sebagai sumber antioksidan yang baik, tetapi juga mengandung sifat anti-barah yang dapat mengurangi risiko pertumbuhan sel barah.

Ini kerana kompaun yang mempunyai nama Latin Quercetum Ia mempunyai sifat anti-karsinogenik yang cukup kuat. Sifat ini diyakini dapat mengurangkan pertumbuhan tumor di otak, hati, usus besar, dan tisu lain dan menghambat penyebaran sel barah.

Sebenarnya, manfaat quercetin juga dapat digunakan sebagai pencegahan dan ubat untuk barah prostat pada tikus eksperimen. Hasilnya cukup menjanjikan, tetapi masih memerlukan penyelidikan yang melibatkan manusia untuk melihat apakah kesannya sama atau tidak.

4. Menurunkan tekanan darah

Bagi anda yang mempunyai tekanan darah tinggi, mungkin anda boleh memanfaatkan sebatian yang terdapat dalam quercetin untuk merawat keadaan ini.

Ini kerana quercetin menyekat pengumpulan platelet dan meningkatkan kesihatan endotelium, yang merupakan lapisan nipis yang melapisi saluran darah, termasuk ke jantung.

Bukan hanya itu, sebatian yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran juga dapat mengurangkan risiko kematian akibat lipoprotein berkepadatan rendah (LDL), jenis kolesterol jahat.

5. Membantu mencegah kerosakan otak

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, quercetin dapat mengurangkan risiko pertumbuhan tumor di otak, sehingga potensi kerusakan otak juga berkurang.

Menurut kajian dari jurnal Oxidative Medicine and Cellular Longevity, kandungan antioksidan quercetin membantu melindungi tubuh dari gangguan otak. Contohnya, penyakit Alzheimer dan demensia.

Ini mungkin disebabkan oleh faedah quercetin yang menyebabkan peningkatan kesan neuroprotektifnya. Quercetin juga telah terbukti memiliki kemampuan untuk meneutralkan toksin yang mempengaruhi neuron akibat tekanan oksidatif dan melindungi saraf otak.

Oleh itu, pengambilan sayur-sayuran dan buah sering dikaitkan dengan peningkatan kesihatan otak kerana kandungan quercetin di dalamnya.

Quercetin memang merupakan sumber flavonoid yang berguna untuk kesihatan badan. Oleh itu, mendapatkan khasiat quercetin dapat dilakukan dengan memakan sayur dan buah secara berkala agar badan lebih sihat dan terlindung dari penyakit.

Recent Posts