Fungsi Mineral untuk Tubuh dan Sumbernya |

Mineral adalah sebatian bukan organik yang diperlukan oleh badan anda untuk berkembang dan berfungsi dengan normal. Walaupun diperlukan dalam jumlah kecil, mineral berfungsi dengan meluas dan merangkumi pelbagai sistem dan organ dalam badan anda.

Terdapat dua kumpulan mineral yang terdapat dalam makanan, iaitu mineral makro dan mineral mikro. Apa contoh mineral dalam setiap kumpulan dan kegunaannya untuk badan? Lihat jawapannya dalam ulasan berikut.

Mineral dan jenisnya

Seperti vitamin, mineral adalah mikronutrien atau mikronutrien. Ini bermaksud tubuh memerlukannya dalam jumlah yang sedikit. Untuk mengetahui jumlah keperluan mineral harian anda, anda boleh merujuk kepada Rajah Keperluan Pemakanan (RDA).

Sebilangan besar sumber mineral manusia berasal dari makanan yang seimbang dan seimbang dari segi pemakanan. Walau bagaimanapun, ada juga orang dengan keadaan tertentu yang perlu mendapatkan pengambilan mineral tambahan dari makanan tambahan.

Mineral dalam makanan terbahagi kepada dua jenis, iaitu mineral makro dan mineral mikro. unsur surih ). Kedua-duanya mempunyai perbezaan berikut.

1. Mineral makro

Mineral makro adalah mineral yang diperlukan oleh badan anda dalam jumlah besar. Julat keperluan makro-mineral berkisar antara beberapa lusin hingga ribuan miligram. Contoh mineral dalam kumpulan ini ialah kalsium, fosforus, kalium, dan magnesium.

2. Mineral mikro

Mineral mikro atau unsur surih adalah mineral yang diperlukan dalam jumlah kecil, iaitu kurang dari 100 miligram. Sebilangan mineral dikelaskan sebagai unsur surih iaitu besi, tembaga, zink, mangan, dan yodium.

Fungsi dan sumber mineral

Sebagai mikronutrien, mineral mempunyai peranan penting dalam pelbagai fungsi organ dan mekanisme organ. Berikut adalah pelbagai jenis mineral, kegunaan masing-masing, dan makanan dari mana ia diperoleh.

1. Kalsium

Fungsi utama kalsium adalah untuk menjaga kepadatan dan kesihatan tulang, serta berperanan dalam pembekuan darah dan penyembuhan luka. Mineral ini juga mengaktifkan enzim pencernaan tertentu yang akan memecah makanan menjadi nutrien.

Keperluan kalsium harian untuk orang dewasa ialah 1,000 miligram. Anda dapat memenuhi keperluan ini dengan memakan susu dan produk olahannya, makanan laut (makanan laut), ayam, dan daging lembu.

2. Fosforus

Fosfor mineral mempunyai fungsi penting dalam pembentukan tulang dan gigi, penggunaan lemak dan karbohidrat dalam tubuh, dan memperbaiki sel dan tisu. Rata-rata, orang dewasa memerlukan 700 miligram fosfor sehari.

Makanan yang menjadi sumber mineral ini termasuk daging lembu, ikan, ayam, dan biji-bijian dari kumpulan bijirin (beras, jagung, quinoa, dan lain-lain). Selain itu, terdapat juga banyak biskut atau keropok yang telah diperkaya dengan mineral ini.

3. Kalium

Kalium mineral berperanan dalam fungsi saraf, pengecutan otot, dan degupan jantung. Mineral ini juga membantu membuang sisa dari sel, mencegah hipertensi kerana kadar natrium yang tinggi, dan merupakan mineral elektrolit.

Orang dewasa memerlukan 4,700 miligram kalium sehari. Sumber kalium terbaik ialah sayur-sayuran berdaun hijau, wortel, kentang, dan buah sitrus seperti jeruk.

4. Magnesium

Magnesium membantu proses metabolisme lemak dan protein, mengaktifkan lebih dari 300 jenis enzim badan, dan mengimbangkan elektrolit ketika otot berkontrak. Tubuh anda juga memerlukan magnesium untuk menukar makanan menjadi tenaga.

Keperluan magnesium dewasa ialah 360 miligram sehari untuk lelaki dan 330 miligram sehari untuk wanita. Sumber mineral ini pelbagai, termasuk tahu, tempe, sayur-sayuran berdaun hijau, dan daging lembu.

5. Sulfur (sulfur)

Tubuh memerlukan mineral sulfur untuk membentuk protein, mengubah makanan menjadi tenaga, dan mencetak dan memperbaiki DNA. Seperti kalsium dan fosforus, sulfur adalah salah satu mineral yang paling banyak terdapat di dalam badan.

Keperluan sulfur orang dewasa dalam sehari adalah 800-900 miligram. Anda boleh menunaikannya dengan memakan kacang, biji, daging, telur, dan sayur-sayuran salib seperti brokoli, kembang kol, dan kubis.

6. Natrium

Natrium adalah mineral elektrolit seperti kalium. Mineral ini membantu otot dan saraf berfungsi, mengatur jumlah darah, dan mempengaruhi tekanan darah. Walaupun bermanfaat, pengambilan natrium yang berlebihan boleh menyebabkan tekanan darah tinggi.

Orang dewasa memerlukan pengambilan natrium sebanyak 1,500 miligram sehari. Sumber utama mineral ini berasal dari garam meja, makanan yang dibungkus dan diproses, ayam, dan telur.

7. Besi

Zat besi adalah mineral penting dalam pembentukan protein khas yang disebut hemoglobin dan myoglobin. Hemoglobin mengikat oksigen ke sel darah merah, sementara myoglobin mengikat oksigen ke sel otot.

Keperluan zat besi untuk lelaki dewasa ialah 9 miligram sehari, sementara wanita memerlukan 14 miligram sehari. Sumber besi terbaik termasuk daging merah, kacang, buah kering, dan makanan yang telah diperkaya dengan mineral ini.

8. Tembaga

Tembaga mempunyai fungsi penting untuk menjaga tulang, saluran darah, saraf, dan sistem imun yang sihat. Anda juga perlu memenuhi keperluan mineral ini untuk mengurangkan risiko penyakit jantung dan kehilangan tulang.

Lelaki dan wanita dewasa juga memerlukan 900 mikrogram tembaga sehari. Anda boleh mendapatkan mineral ini dari kerang, jeroan, kacang, lada hitam, dan sayur-sayuran berdaun hijau.

9. Zink (zink)

Tubuh anda memerlukan pengambilan zink mineral untuk memproses karbohidrat, protein, dan lemak dari makanan. Selain itu, zink juga berperanan dalam pembentukan sel tubuh dan enzim serta proses penyembuhan luka.

Keperluan zink dewasa adalah 11 miligram sehari untuk lelaki dan 8 miligram sehari untuk wanita. Makanan yang paling banyak mengandung zink adalah susu, keju, daging merah, dan kerang.

10. Mangan

Mangan membantu dalam pembentukan enzim, tisu penghubung, tulang, hormon seks, dan protein pembekuan darah. Mineral ini juga membantu proses penyerapan kalsium, pengaturan gula darah, dan pengaktifan enzim.

Lelaki dewasa disyorkan untuk memenuhi keperluan mangan 2.3 miligram sehari, sementara wanita 1.8 miligram sehari. Anda boleh mendapatkan mineral ini dari kacang, gandum, kacang polong, dan roti.

11. Iodin

Iodin berperanan dalam pembentukan hormon tiroid, pertumbuhan fizikal dan psikologi, dan pengaturan suhu badan. Anda juga perlu memenuhi keperluan mineral ini untuk mengekalkan jaringan saraf dan otot yang sihat.

Orang dewasa memerlukan pengambilan yodium sebanyak 150 mikrogram sehari. Selain garam, sumber yodium berasal dari ikan laut, kerang, dan beberapa jenis biji-bijian dalam jumlah kecil.

12. Kromium

Kromium mineral penting dalam pemecahan lemak dan karbohidrat. Mineral ini merangsang pembentukan asid lemak dan kolesterol yang diperlukan oleh tubuh. Selain itu, kromium juga membantu mengaktifkan hormon insulin untuk mengawal gula darah.

Keperluan kromium untuk orang dewasa adalah 30-36 mikrogram setiap hari. Untuk memenuhi keperluan ini, anda boleh makan daging merah, kacang, gandum, beras, sorgum, dan biji-bijian serupa yang termasuk dalam kumpulan bijirin.

13. Selenium

Selenium membantu sistem imun, sistem pembiakan, dan proses metabolisme lemak. Untuk memenuhi keperluan selenium sebanyak 24-30 mikrogram sehari, anda boleh mengambil susu, bawang, atau daging ayam.

Mineral adalah nutrien penting yang diperlukan untuk menjalankan fungsi normal organ tubuh. Makromineral adalah mineral yang diperlukan dalam jumlah besar, sementara mikro mineral adalah mineral yang diperlukan dalam jumlah kecil.

Anda dapat memenuhi keperluan pemakanan ini hanya dengan memakan pelbagai jenis makanan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan tertentu yang menyebabkan anda perlu mengambil makanan tambahan, pastikan anda berjumpa dengan doktor anda untuk menentukan dosnya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found