Perkara Penting untuk Diketahui mengenai Fraktur Kaki dan Pinggang

Kaki dan kaki terdiri daripada puluhan tulang dalam struktur tulang sebagai sebahagian daripada sistem pergerakan. Kedua-duanya bekerjasama untuk membantu anda berjalan. Sekiranya hanya satu tulang yang patah atau patah, sukar bagi anda untuk berjalan dan menjalankan aktiviti. Jadi, bagaimana jenis patah tulang ini berlaku? Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai definisi, gejala, penyebab, dan rawatan patah kaki.

Definisi patah kaki dan kaki

Fraktur kaki dan kaki adalah keadaan apabila satu atau lebih tulang di kaki dan kaki patah, retak, atau patah. Fraktur tulang di kaki dan kaki boleh berlaku di mana sahaja, dari paha (patah tulang paha), kaki bawah (patah tibia dan fibula), ke pergelangan tangan, tapak kaki, dan jari kaki.

Jenis patah tulang yang berlaku boleh berbeza-beza, seperti terbuka, tertutup, dan patah tulang terlantar atau tidak bertempat patah tulang. Bentuk kesalahan boleh berbeza-beza, tetapi yang paling umum adalah melintang, serong, spiral, atau tergelincir. Sementara itu, fraktur tekanan adalah sejenis patah tulang yang sering terjadi pada kaki dan pergelangan kaki.

 • Patah tulang paha

Fraktur femur adalah patah tulang yang berlaku di bahagian atas kaki atau paha. Ia adalah tulang panjang yang bergerak dari pinggul hingga lutut dan merupakan tulang terbesar, terkuat, dan terpanjang di badan. Oleh itu, patah tulang paha atau tulang paha ini biasanya berlaku hanya dengan tekanan atau hentaman yang sangat kuat.

 • Fraktur tibia dan fibula

Fraktur tibia dan fibula adalah keadaan apabila tulang di bahagian bawah kaki, iaitu tibia (tulang shin) dan fibula (tulang betis) patah. Kedua-dua tulang ini mungkin patah pada masa yang sama. Walau bagaimanapun, patah tulang tibia lebih kerap berlaku kerana tulang ini merupakan bahagian penting dari sendi lutut dan kaki dan berfungsi untuk menyokong sebahagian besar berat badan anda.

 • Pergelangan kaki patah

Fraktur pergelangan kaki adalah keadaan apabila satu atau lebih tulang yang membentuk sendi pergelangan kaki menjadi patah atau patah. Tulang yang membentuk pergelangan kaki adalah bahagian bawah tibia dan fibula dan talus (tulang kecil antara tulang tumit dan tibia dan fibula).

 • Jari dan jari kaki yang patah

Fraktur jari dan jari kaki biasanya terjadi pada falang, tulang kecil yang membentuk jari, dan tulang metatarsal di telapak kaki. Terdapat dua falang di jari kaki dan tiga falang di empat jari kaki yang lain. Tulang metatarsal mempunyai lima vertebra, masing-masing dihubungkan oleh jari di atasnya.

Di antara tulang ini, patah tulang Jones adalah jenis patah tulang yang paling biasa. Fraktur Jones berlaku pada tulang kecil dari metatarsal kelima (tulang di telapak kaki yang menghubungkan ke jari kelingking) yang kurang menerima darah. Oleh itu, patah jenis ini lebih sukar untuk sembuh.

Tanda dan gejala patah kaki dan kaki

Tanda dan gejala patah kaki dan kaki yang biasa termasuk:

 • Kesakitan yang teruk, yang secara amnya bertambah buruk dengan pergerakan.
 • Lebam, bengkak, dan kelembutan di sekitar kaki atau kaki yang patah.
 • Kecacatan atau kecacatan kaki, seperti bahagian kaki yang patah menjadi lebih pendek atau ada bahagian yang menonjol.
 • Kesukaran berdiri, berjalan, atau menanggung berat badan.
 • Rasa kebas pada kaki atau kaki.
 • Terdengar suara retak ketika tulang patah.

Dalam keadaan teruk, seperti patah terbuka, tulang yang patah dapat menembusi kulit dan menyebabkan kecederaan. Semasa kanak-kanak, terutama kanak-kanak, menangis dan enggan berjalan adalah ciri patah tulang yang paling biasa. Sebabnya, kanak-kanak itu belum dapat menjelaskan apa yang berlaku kepadanya.

Punca patah kaki dan kaki

Punca patah tulang atau patah tulang biasa adalah tekanan atau hentaman yang kuat. Pada patah kaki dan kaki, ini boleh berlaku disebabkan oleh beberapa perkara, seperti:

 • Kejatuhan

Kejatuhan boleh menyebabkan keretakan pada kaki atau tulang kaki mana pun. Walau bagaimanapun, secara khusus, terjatuh boleh menyebabkan keretakan di pergelangan tangan, tapak kaki, dan jari kaki.

Semasa jatuh dari ketinggian dalam keadaan berdiri boleh menyebabkan patah tulang tibia dan fibula. Jatuh dari ketinggian juga boleh menyebabkan patah tulang paha, terutama pada orang tua yang mempunyai tulang yang lemah.

 • Kemalangan

Patah kaki dan kaki juga boleh berlaku akibat kemalangan, baik motosikal dan juga kereta. Ini adalah penyebab yang paling biasa, termasuk dilanggar oleh kereta atau motosikal semasa berjalan.

 • Kecederaan sukan

Kecederaan semasa sukan kontak, seperti jatuh ketika bermain ski, dipukul oleh pemain lain ketika bermain bola sepak, terkena tongkat hoki, dan lain-lain, juga merupakan penyebab biasa patah tulang tibia dan fibula.

 • Kejatuhan barang

Jatuhan objek berat ke kawasan kaki, terutama tapak kaki dan jari kaki, boleh menyebabkan patah tulang di tulang ini.

 • Penggunaan kaki yang berlebihan

Pergerakan kaki dan kaki yang berterusan dan berlebihan boleh menyebabkan patah tulang atau stres tekanan, seperti berlari jarak jauh atau melompat.

Sebagai tambahan kepada yang disebutkan di atas, Mayo Clinic mengatakan, anggota badan yang patah pada kanak-kanak juga boleh berlaku akibat penderaan, terutama jika terjadi sebelum anak itu dapat berjalan.

Faktor risiko patah kaki

Beberapa faktor dikatakan dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami patah tulang di kaki dan kaki. Faktor risiko ini adalah:

 • Seorang atlet atau sering melakukan aktiviti sukan intensiti berat, seperti bola keranjang, bola sepak, gimnastik, tenis, larian, gimnastik, hoki, dan sebagainya.
 • Penggunaan teknik atau peralatan senaman yang tidak betul, seperti memakai kasut dengan tidak betul atau tidak memanaskan badan sebelum bersenam.
 • Bekerja di persekitaran di mana terdapat risiko jatuh dari ketinggian atau jatuh dari objek berat, seperti tapak pembinaan.
 • Keadaan tertentu yang melemahkan tulang, seperti osteoporosis.
 • Sejarah artritis reumatoid atau diabetes.
 • Tabiat merokok.

Cara mendiagnosis patah kaki dan kaki

Untuk mendiagnosis patah tulang di kaki atau kaki anda, doktor anda akan bertanya bagaimana kecederaan itu berlaku dan gejala apa yang anda alami. Doktor juga boleh meminta keseluruhan sejarah perubatan anda, termasuk keadaan perubatan yang anda miliki, seperti diabetes dan sebagainya. Kemudian, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk memeriksa tanda-tanda patah tulang yang mungkin kelihatan.

Sekiranya disyaki patah tulang, doktor anda mungkin meminta anda melakukan ujian pencitraan, seperti sinar-X, atau imbasan CT dan MRI untuk mengetahui keadaan tulang dan struktur dalaman anda dengan lebih terperinci. Imbasan tulang (pengimbas tulang) atau ujian lain juga boleh dilakukan, untuk membantu doktor mendiagnosis patah tulang yang tidak dapat dilihat pada sinar-X atau mempunyai keadaan perubatan tertentu.

Ubat dan rawatan patah tulang dan kaki

Ubat dan rawatan patah tulang di kaki atau kaki boleh berbeza-beza. Ini bergantung pada lokasi spesifik tulang patah, penyebab kecederaan, jenis patah tulang, keparahan, usia dan kesihatan keseluruhan pesakit. Walau bagaimanapun, secara amnya, rawatan patah tulang di kaki atau kaki adalah:

 • Pelakon atau sokongan lain

Mengurangkan pergerakan dan menahan patah tulang di tempat yang betul adalah penting dalam proses penyembuhan patah tulang, termasuk di kaki dan kaki. Salah satu cara untuk memenuhi ini adalah dengan meletakkan pelempar atau serpihan di kawasan kaki atau kaki yang patah.

Namun, sebelum memasang alat ini, doktor terlebih dahulu akan memastikan tulang anda berada dalam kedudukan yang betul dan normal. Sekiranya ia bergeser, doktor akan menyelaraskan kedudukan tulang anda terlebih dahulu sehingga mereka sembuh dan kembali bersama-sama pada kedudukan yang betul. Secara amnya, prosedur ini memerlukan anestesia umum atau tempatan.

Selain pelekap atau serpihan, untuk patah di pergelangan tangan, telapak kaki, dan jari kaki, doktor hanya boleh melampirkan penopang yang boleh ditanggalkan, seperti pendakap gigi, but, atau kasut dengan tapak kaki yang kaku. Rujuk mengenai alat sokongan yang betul mengikut keadaan anda.

 • Dadah

Anda mungkin juga perlu mengambil ubat untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan akibat patah tulang di paha, kaki bawah, dan pergelangan tangan, tapak kaki, dan jari kaki. Ubat-ubatan yang secara amnya diberikan oleh doktor, iaitu ubat penghilang rasa sakit, seperti acetaminophen, ibuprofen, atau ubat kuat lain.

 • Operasi

Pada patah tulang yang teruk, anda mungkin memerlukan pembedahan untuk menyelaraskan dan membantu proses penyembuhan. Semasa pembedahan, pena patah tulang, dalaman dan luaran, akan dipasang untuk menahan tulang yang patah pada kedudukan yang betul semasa penyembuhan.

Secara amnya, prosedur ini akan dijalankan apabila anda mempunyai keadaan tertentu, seperti:

 • Patah tulang lebih dari satu.
 • Tulang yang patah bergerak agak jauh.
 • Fraktur telah mempengaruhi sendi.
 • Terdapat kerosakan pada ligamen sekitarnya.
 • Fraktur telah meluas ke sendi.
 • Kemalangan serius menyebabkan patah tulang terbuka.
 • Tidak sembuh dengan hanya menggunakan pemain atau alat sokongan lain.

Di samping itu, pembedahan juga merupakan rawatan yang paling biasa untuk membantu proses penyembuhan patah tulang paha atau patah paha, di sebelah kanan dan kiri. Penyembuhan patah tulang paha tanpa pembedahan sangat jarang berlaku, kecuali untuk kanak-kanak yang mungkin dirawat dengan pemeran.

 • Terapi fizikal

Setelah tulang anda sembuh, secara amnya anda memerlukan pemulihan atau terapi fizikal untuk mengurangkan kekejangan dan meningkatkan pergerakan pada kaki dan kaki yang cedera. Sebabnya, kurangnya pergerakan semasa menggunakan pelakon menjadikan kaki dan kaki anda mudah mengalami kekakuan dan otot-otot di sekitarnya menjadi lemah.

Berapa lama masa berjalan kaki selepas patah kaki dan kaki?

Anda dinyatakan sembuh ketika tulang yang patah telah tersambung semula atau patah tulang tersebut hilang. Panjang proses penyembuhan boleh berbeza-beza, bergantung pada lokasi spesifik tulang, usia, dan keparahan yang cedera.

Pada patah tulang paha atau tulang paha, masa penyembuhan boleh mencapai 3-6 bulan, sementara patah tulang tibia (tulang shin) dan fibula (tulang betis) boleh memakan masa 4-6 bulan. Sementara itu, pada patah pergelangan kaki, tulang memerlukan masa sehingga 6 minggu untuk sembuh. Tulang telapak kaki dapat sembuh dalam masa 6-8 minggu dan jari kaki boleh memakan masa hingga 4-8 minggu.

Proses penyembuhan boleh memakan masa lebih lama jika anda mengalami fraktur terbuka yang berisiko dijangkiti, mempunyai keparahan tinggi, atau mempunyai keadaan perubatan tertentu. Bagi kanak-kanak, proses penyembuhan dapat lebih cepat.

Dalam tempoh penyembuhan ini, anda mungkin perlu menggunakan kruk (kruk). Walaupun anda pulih, anda mungkin masih memerlukan kruk atau sokongan lain ketika anda melakukan aktiviti, seperti berjalan, berdiri terlalu lama, dan sebagainya.

Cengkerik atau pendakap boleh dikeluarkan perlahan-lahan sehingga anda sembuh sepenuhnya dan dapat menjalankan aktiviti, termasuk berjalan, seperti biasa. Sentiasa ikuti arahan doktor mengenai masa yang tepat untuk dapat berjalan seperti biasa dan menjalankan aktiviti seperti biasa.

Petua untuk mempercepat proses pemulihan setelah patah kaki dan kaki

Untuk mempercepat proses pemulihan, anda boleh mengikuti petua di bawah ini semasa tempoh penyembuhan dan pemulihan dari patah kaki dan kaki anda. Inilah petua:

 • Makan makanan yang disyorkan untuk patah tulang, seperti susu, dan elakkan pengambilan yang dapat melambatkan pemulihan.
 • Sapukan ais ke bahagian kaki dan kaki yang mengalami kesakitan dan bengkak.
 • Jangan memandu selagi anda berada di cast, boot, atau peranti sokongan lain.
 • Angkat kaki yang cedera ketika berehat untuk membantu mengurangkan bengkak.
 • Setelah pulih, jangan tergesa-gesa untuk kembali ke aktiviti biasa, terutamanya aktiviti berat. Mulailah kembali ke aktiviti dengan perlahan dan seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Recent Posts