7 Cara Pantas Mengatasi Pedas di Mulut |

Ramai orang suka makanan pedas, tetapi makan terlalu banyak sebenarnya boleh mencetuskan sensasi terbakar di mulut dan menyebabkan sakit perut. Jadi, bagaimana mengatasi rasa pedas? Lihat ulasan berikut.

Cara mengatasi rasa pedas

Apabila anda menggigit cabai, capsaicin akan melekat pada reseptor di lidah, menyebabkan rasa pedas dan sensasi terbakar.

Selepas itu, reseptor lidah membawa isyarat ke otak yang memberi isyarat bahawa tubuh telah menyentuh sesuatu yang panas. Ini boleh membuatkan badan berpeluh ketika panas.

Rasa pedas yang dirasakan boleh menjadi lebih kuat dan tidak hilang.

Untuk mengatasi rasa pedas, anda boleh makan beberapa makanan yang membantu meneutralkan rasa di lidah.

1. Minum susu

Salah satu kaedah untuk mengatasi rasa pedas yang cuba dilakukan oleh kebanyakan orang ialah minum susu. Susu dianggap dapat menghilangkan rasa pedas di mulut berkat protein di dalamnya yang disebut kasein.

Kasein dalam susu sebenarnya dapat membantu memecah capsaicin dalam cabai. Apabila anda minum susu, kasein akan membantu membersihkan molekul capsaicin yang dipenuhi minyak yang terapung di sekitar mulut anda.

Untuk itu, pilih jenis susu yang mengandungi protein kasein sehingga dapat menyejukkan sensasi terbakar di mulut, seperti:

  • susu lembu,
  • yogurt,
  • keju kotej, atau
  • krim masam ( krim masam ).

2. Makan nasi atau roti

Selain susu, makanan lain yang didakwa dapat menghilangkan rasa pedas adalah nasi atau roti. Sebabnya, kedua-dua makanan ini merangkumi sumber karbohidrat dengan kanji yang memberikan sensasi 'kasar' di dalam mulut.

Apabila anda makan nasi atau roti, reseptor lidah akan mengambil isyarat yang berbeza. Sensasi kasar yang ditimbulkan menipu reseptor sehingga mereka tidak lagi dapat mengesan rasa pedas di lidah.

Selain itu, makan makanan berkanji dapat membantu menyerap beberapa capsaicin dan mencegah sebatian ini memasuki badan.

3. Pengambilan madu atau gula

Adakah anda tahu bahawa skala Scoville, yang merupakan ukuran kepedasan makanan, ditentukan oleh jumlah air gula yang diperlukan untuk menghilangkan rasa pedas?

Air gula ini dapat menghilangkan rasa pedas cili ke tahap yang tidak dapat dikesan. Itulah sebabnya satu sudu besar gula boleh membantu rasa pedas di mulut anda.

Cuba campurkan 1 sudu gula di dalam air atau sapukan madu secukup rasa. Ia bertujuan melapisi lidah untuk menghilangkan sensasi cili yang terbakar.

4. Minum minuman masam

Bagi anda yang tidak boleh minum susu lembu, jangan risau. Daripada minum susu, anda boleh memilih minuman masam sebagai cara mengatasi rasa pedas.

Anda lihat, capsaicin adalah molekul alkali, jadi sebatian berasid dalam air lemon atau oren dapat membantu meneutralkan aktiviti molekul.

Ini membolehkan makan atau minum sesuatu yang berasid, seperti lemon atau limau untuk menyejukkan mulut pedas.

Walau bagaimanapun, makan makanan berasid secara sederhana, iya, agar tidak timbul masalah pencernaan.

5. Gunakan minyak zaitun

Cara mengatasi rasa pedas yang mungkin tidak anda fikirkan adalah dengan menggunakan minyak zaitun.

Minyak zaitun atau minyak sayuran lain mengandungi banyak lemak. Ini ternyata dapat membantu 'mencuci' mulut yang terasa panas dan terbakar.

Sekiranya boleh, cuba sejukkan minyak zaitun untuk menyejukkannya sebelum menggunakannya untuk menghilangkan rasa pedas.

6. Makan mentega kacang

Sama seperti minyak zaitun, mentega kacang (kacang tanah) mengandungi lemak yang cukup tinggi.

Ia bermaksud, mentega kacang Anda boleh menggunakannya untuk menghilangkan rasa pedas dan panas di mulut.

Bukan hanya itu, kandungan gula dalam kacang tanah banyak menyumbang dalam mengatasi sensasi terbakar yang dirasakan setelah makan makanan pedas.

7. Pengambilan coklat

Peminat coklat mungkin sudah tahu bahawa makanan pedas dapat diatasi dengan memakan coklat.

Berkat kandungan gula di dalamnya, coklat dianggap sebagai kaedah yang sama berkesan untuk mengatasi rasa pedas.

Sebaliknya, coklat terdapat dalam pelbagai bentuk, baik bar dan susu. Anda juga boleh memilih susu coklat untuk menghilangkan sensasi terbakar di mulut.

Susu coklat mengandungi kasein, lemak, dan gula yang diklaim dapat menghilangkan rasa pedas. Tidak hairanlah, susu coklat didakwa sebagai penyelamat ketika mulut terasa panas.

Sekiranya kaedah mengatasi kepedasan di atas tidak membuahkan hasil dan mulut anda masih terasa terbakar, sila berjumpa doktor.

Ada kemungkinan sensasi terbakar boleh disebabkan oleh perkara lain yang berkaitan dengan gangguan di sekitar mulut.

Recent Posts