8 Fakta Puting Payudara Unik yang Perlu Anda Ketahui

Setiap wanita dan lelaki mempunyai puting yang berbeza. Selain dipengaruhi oleh faktor genetik, tahap hormon juga mempengaruhi bentuk dan warna puting setiap orang, terutama wanita. Terdapat beberapa fakta unik mengenai puting susu yang mungkin tidak anda ketahui. Ada apa-apa? Lihat ulasan berikut.

Pelbagai fakta unik mengenai puting susu

1. Ada orang yang mempunyai 3 tiga puting

Tidak jarang lelaki atau wanita dilahirkan dengan tiga puting susu, atau lebih banyak lagi. Walaupun dikelaskan sebagai jarang, keadaan ini mungkin berlaku. Puting tambahan ini menyerupai tahi lalat atau tanda lahir dan umumnya tidak pernah berkembang menjadi payudara sebenar. Puting tambahan ini boleh muncul di mana sahaja di badan anda, walaupun di tangan atau kaki anda.

2. Puting boleh masuk ke dalam

Sebilangan orang mempunyai puting yang kelihatan ke dalam, tidak menonjol. Menurut Z. Paul Lorenc, MD seorang pakar bedah plastik mengatakan bahawa sekitar 15 peratus wanita mempunyai puting yang masuk ke dalam kerana kelahiran 'kongenital'.

Keadaan ini berlaku kerana masalah pada sambungan tisu di bawah puting, ligamen, dan kulit. Dalam kebanyakan kes, puting terbalik tidak berbahaya dan dapat dirawat secara pembedahan.

Walaupun begitu, anda harus berhati-hati jika sebelumnya anda mempunyai puting yang menonjol, tetapi kemudian perlahan-lahan membelok ke dalam. Ini boleh menjadi tanda keadaan perubatan tertentu.

3. Arela dapat menumbuhkan rambut halus

Pertumbuhan rambut halus di sekitar puting susu, tepatnya di areola, adalah normal. Ini boleh berlaku kerana pengaruh hormon dan faktor genetik.

Terutama pada lelaki, pertumbuhan rambut halus ini akan kelihatan lebih nyata daripada wanita.

Namun, jika baru-baru ini anda mengalami pertumbuhan rambut yang halus di sekitar puting susu dan disertai dengan keluhan lain seperti gangguan haid, segera berjumpa doktor yang berdekatan untuk pemeriksaan.

4. Puting susu adalah zon sensitif untuk rangsangan

Puting adalah kawasan yang paling sensitif untuk disentuh. Kawasan berwarna gelap di sekitar puting yang dikenali sebagai areloa terdiri daripada saraf yang cukup sensitif.

Menurut penyelidik dari Universiti Rutgers, ketika puting dirangsang secara seksual, aktiviti di bahagian yang disebut korteks deria meningkat. Reaksi korteks deria ini nampaknya sama persis dengan reaksi ketika vagina, klitoris, dan serviks dirangsang.

Itulah sebabnya, jika anda memberikan rangsangan di sekitar puting, ia dapat memberikan kepuasan seksual. Biasanya puting akan membesar dan mengeras apabila terkena rangsangan.

5. Warna puting boleh berubah

Selain ukuran dan bentuk payudara berbeza, warna puting boleh berbeza bagi setiap orang. Perubahan warna ini umumnya disebabkan oleh perubahan hormon ketika seorang wanita hamil atau menyusu.

Bukan hanya itu, puting boleh berubah menjadi lebih gelap apabila seseorang bertambah tua.

6. Cecair boleh keluar dari puting susu walaupun anda tidak hamil atau menyusu

Tubuh anda akan menghasilkan susu secara semula jadi semasa mengandung. Namun, ada sebilangan wanita yang susu keluar dari puting susu walaupun dia tidak hamil atau menyusu.

Dalam istilah perubatan ini disebut galaktorea, yang boleh terjadi pada satu atau kedua payudara.

Secara amnya, keadaan ini disebabkan kerana payudara mendapat rangsangan seperti ketika menyusu, misalnya ketika memerah payudara, gairah seksual, atau terkena geseran pakaian.

Bukan hanya itu, beberapa ubat, seperti pil kawalan kelahiran, penyekat H2, dan ubat psikotropik, juga boleh mencetuskan galaktorea.

Walaupun agak biasa, anda masih harus berhati-hati jika keadaan ini berlaku secara berterusan dan cairan yang keluar dari puting mengandungi darah atau nanah, dan mempunyai tekstur yang melekit.

Ini kerana ia boleh menjadi tanda keadaan perubatan yang serius. Itulah sebabnya, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat mengikut keperluan anda.

Recent Posts