5 Bahan Salad Buah Kalori Tinggi Yang Menjadikan Anda Lemak

Salad buah mungkin menjadi pilihan makanan ringan yang sihat semasa anda menjalani program diet. Sebenarnya, tidak semua bahan dalam salad buah yang diproses benar-benar dapat menyokong program diet. Apakah ramuan untuk buah-buahan berkalori tinggi yang menjadikan anda gemuk?

Bahan salad buah yang membuat lemak

Menurunkan berat badan sebenarnya tidak sukar, salah satu kuncinya adalah menghadkan makanan dengan kandungan gula dan lemak yang tinggi.

Bahan-bahan yang digunakan untuk memproses salad buah mempunyai manfaat untuk tubuh. Walaupun ramuan utamanya adalah buah yang mengandungi banyak jenis vitamin dan serat, ternyata ada ramuan lain dalam salad yang benar-benar dapat membuat anda gemuk.

Apabila bahan-bahan ini dicampur bersama, kandungan serat dalam buah tidak akan berfungsi dengan optimum. Daripada melancarkan diet, ramuan dalam salad buah yang diproses di bawah akan menjadikan anda gemuk.

1. Keju

Sumber: The Spruce Eats

Keju mengandungi protein dan merupakan sumber kalsium yang baik untuk tubuh. Walau bagaimanapun, keju juga mengandungi banyak kalori dan lemak tepu.

Menambah banyak keju sebagai topping salad buah tidak digalakkan jika anda ingin menurunkan berat badan. Sekiranya anda masih menginginkannya dalam salad buah tanpa risiko menjadikannya gemuk, cuba hadkan jumlah keju.

2. Keju krim

Produk keju yang diproses yang biasanya digunakan sebagai campuran sos pada salad buah adalah keju krim. Bahan ini dibuat dari susu dan krim yang dipanaskan dalam proses pasteurisasi dan kemudian asam laktat ditambahkan yang membuatnya terasa sedikit masam.

Dua sudu keju krim memberikan 99 kalori dan mempunyai kandungan lemak yang cukup tinggi. Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, anda mungkin perlu membuang satu ramuan ini sebagai campuran salad buah.

3. Mayonis

Sumber: Mashed.com

Ramai yang menganggap bahawa mayonis adalah pilihan yang kurang sihat jika dibandingkan dengan pembalut salad yang lain. Mayonis sebenarnya tidak sepenuhnya buruk memandangkan pelbagai nutrien yang terdapat di dalamnya, seperti vitamin E dan K.

Namun, satu sudu besar mayonis mengandungi sekitar 90 kalori kerana minyak yang juga merupakan ramuan. Mayonis juga mengandungi hampir 50% keperluan natrium harian yang diperlukan oleh tubuh.

Oleh itu, ramuan dalam salad buah ini dapat membuat anda gemuk. Pengambilan mayonis yang berlebihan pastinya tidak digalakkan bagi anda yang menjalani diet rendah kalori.

4. Buah tin

Sumber: Rasa Rumah

Makan buah diperlukan kerana ia adalah sumber vitamin dan serat untuk tubuh. Sebilangan dari anda mungkin juga memilih buah kalengan yang kandungan vitamin C dapat memenuhi keperluan harian selagi kualitinya terjaga.

Namun, menambahkan buah kalengan ke salad buah dapat membuat anda gemuk. Buah tin ditambah gula untuk menjadikannya lebih manis. Kadang-kadang, buah-buahan seperti ceri dalam tin juga ditambahkan pewarna buatan semasa proses pengeluaran.

5. Yogurt

Sumber: Rangkaian Makanan

Yogurt sering digunakan sebagai menu diet. Susu sebagai bahan utama untuk membuat yogurt mengandungi kalsium yang baik untuk tulang. Probiotik yang terkandung dalam yogurt juga dipercayai dapat meningkatkan pencernaan.

Malangnya, banyak orang sering lupa bahawa proses pengeluaran yogurt tidak terlepas dari penambahan gula. Label bebas lemak tidak menjamin produk yogurt yang lebih sihat. Sebenarnya, beberapa produk bebas lemak mengandungi lebih banyak gula daripada produk biasa.

6. Susu pekat manis

Sumber: The Spruce Eats

Bahan yang sering ditambahkan dalam salad buah yang diproses adalah susu pekat manis. Seperti diketahui, susu pekat manis mengandungi lebih banyak gula daripada susu itu sendiri.

Jika dibandingkan, satu sudu susu pekat manis atau kira-kira 30 ml mempunyai kandungan gula lebih daripada 15 gram. Sedangkan susu biasa hanya mengandungi lebih dari 3 gram gula.

Dengan gula dan lemak dalam setiap ramuan, gabungan mayonis, keju, buah kalengan, dan susu pekat manis dalam salad buah tidak akan berkesan dalam membantu menurunkan berat badan.

Sekiranya anda bimbang salad buah yang anda makan mempunyai kalori tinggi dan benar-benar menjadikan anda gemuk, anda harus membuat salad buah sendiri di rumah dengan bahan-bahan yang lebih ringan dan lebih mudah dicerna.

Recent Posts