Tanda-tanda Penting Lelaki Tidak subur untuk dikenali

Tanda-tanda kemandulan lelaki harus diketahui oleh semua lelaki, bukan hanya anda yang menjalani program kehamilan. Terdapat pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan masalah kesuburan lelaki. Adakah anda tahu tanda-tanda yang menunjukkan sama ada seorang lelaki subur atau tidak? Lihat penjelasan mengenai tanda-tanda masalah kesuburan lelaki di bawah.

Kenali tanda-tanda lelaki yang tidak subur

Tanda utama lelaki tidak subur adalah ketika sel sperma yang mereka hasilkan mengalami kesukaran untuk membuahi telur di rahim pasangan. Masalah kesuburan lelaki ini akan menyukarkan wanita hamil. Walau bagaimanapun, terdapat tanda-tanda lain, seperti berikut:

1. Bengkak di kawasan testis

Tanda lain lelaki tidak subur adalah pembengkakan zakar. Sebenarnya, terdapat banyak sebab kesihatan yang menyebabkan zakar anda membengkak. Walau bagaimanapun, banyak keadaan kesihatan ini menyebabkan masalah kesuburan lelaki.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda yang boleh mengganggu kesuburan yang disebutkan di atas, adalah lebih baik jika anda segera berjumpa doktor. Doktor anda mungkin dapat membantu anda mengatasi masalah tersebut.

2. Kesukaran mengekalkan ereksi

Adakah anda pernah mengalami kesukaran untuk mengekalkan ereksi? Sekiranya demikian, anda mungkin curiga. Sebabnya, keadaan ini merangkumi masalah kesuburan lelaki yang anda tidak sedar. Biasanya masalah ini berkait rapat dengan tahap hormon pembiakan dalam badan lelaki.

Sekiranya hormon pembiakan lelaki menurun, ini berpotensi menjadi masalah kesuburan lelaki, sehingga pasangannya sukar hamil. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalaminya.

3. Zakar kecil

Adakah anda tahu bahawa ukuran testis mungkin merupakan tanda masalah kesuburan lelaki? Ya, testis adalah tempat atau bekas sperma di dalam badan lelaki. Oleh itu, apabila ukurannya kecil, itu mungkin merupakan tanda kesuburan terganggu. Terutama jika testis dengan ukuran ini juga keras.

Jadi, jika anda mempunyai testis kecil, anda pasti curiga. Sebabnya, ini mungkin salah satu tanda lelaki yang tidak subur.

4. Perubahan dorongan seks

Secara amnya, lelaki yang mempunyai hormon pembiakan yang sihat akan cenderung subur. Sebaliknya, jika hormon lelaki tidak baik, kemungkinan besar lelaki itu juga akan kehilangan nafsu seksnya. Ini adalah salah satu tanda lelaki yang tidak subur.

Sementara itu, menurut artikel yang diterbitkan di Mayo Clinic, terdapat beberapa tanda kemandulan lelaki yang penting untuk anda ketahui, contohnya:

  • Mempunyai masalah dengan fungsi seksual. Contohnya: kesukaran mencapai ejakulasi, jumlah sperma yang rendah, kurang keinginan untuk melakukan hubungan seks, atau kesukaran mengekalkan ereksi.
  • Jangkitan saluran pernafasan berulang.
  • Ketidakupayaan untuk menghidu bau.
  • Pertumbuhan payudara yang tidak normal (ginekomastia).
  • Rambut muka atau badan menurun, atau tanda-tanda kelainan hormon atau kromosom yang lain.
  • Mempunyai jumlah sperma yang lebih rendah daripada jumlah sperma normal (kurang dari 15 juta sperma per milimeter air mani (cairan yang mengandung sperma) atau jumlah sperma kurang dari 39 juta per ejakulasi).

Tanda atau masalah kesuburan yang subur mungkin tidak mudah dijumpai, kerana tidak semestinya dapat dilihat dengan mata kasar. Sementara itu, lelaki sukar dikenali, kerana jumlah sperma semasa ejakulasi pada umumnya kelihatan normal.

Oleh itu, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui sama ada anda mempunyai masalah kesuburan atau tidak. Untuk mengetahui apakah seorang lelaki tidak subur, doktor akan melakukan analisis air mani anda untuk menentukan kuantiti dan kualiti sperma anda.

Punca tanda-tanda kemandulan pada lelaki

Untuk mencapai kehamilan, bukan hanya kesuburan wanita yang harus dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, kesuburan lelaki sama pentingnya. Sperma yang sihat juga dilihat dari jumlah dan kualiti. Ini penting agar sperma dapat mendekati dan menyuburkan telur wanita di dalam rahim. Oleh itu, jika seorang lelaki mempunyai jumlah sperma yang rendah atau kualiti sperma yang buruk, agak sukar bagi pasangan untuk berjaya hamil.

Masalah kesuburan lelaki boleh disebabkan oleh kelainan kongenital, ketidakseimbangan hormon, saluran darah yang melebar di sekitar testis, atau pelbagai keadaan yang menyekat perjalanan sperma ke ovum. Di samping itu, tanda lelaki yang tidak subur juga dapat dilihat dari gaya hidup yang dia jalani.

Sebabnya, beberapa faktor gaya hidup yang mempengaruhi kesuburan lelaki, seperti terlalu banyak bersenam, tekanan, kegemukan, merokok, pengambilan minuman beralkohol, penggunaan ubat-ubatan haram, pendedahan kepada racun dan bahaya persekitaran, dan suhu panas pada testis yang dapat mengurangkan pengeluaran sperma.

Apa yang perlu dilakukan apabila anda menemui tanda-tanda lelaki subur

Sekiranya anda mempunyai masalah kesuburan atau tanda-tanda kemandulan lelaki, jangan risau, kerana anda masih dapat meningkatkan kuantiti dan kualiti sperma anda untuk dapat menyuburkan ovum atau telur. Di samping itu, perubahan tingkah laku dan tabiat dapat meningkatkan peluang anda memiliki anak.

Sekiranya jumlah sperma anda rendah, anda harus mengurangkan kekerapan hubungan seksual dengan pasangan anda. Ini bertujuan untuk membina kualiti sperma yang lebih baik. Di samping itu, anda mungkin perlu mengambil vitamin tambahan.

Di samping itu, anda boleh mengambil makanan tambahan asid folik dan zink. Sebabnya, nutrien ini dapat meningkatkan jumlah sperma yang mempunyai tanda-tanda kemandulan. Walau bagaimanapun, jika asid folik atau zink diambil secara berasingan (tidak digabungkan), maka tidak ada kesan yang signifikan terhadap pengeluaran sperma.

Beberapa makanan yang mengandungi asid folik adalah sayur-sayuran berdaun hijau, seperti bayam, brokoli, dan asparagus; buah-buahan, seperti jeruk dan alpukat; dan kacang. Sementara itu, beberapa makanan yang mengandungi mineral zink adalah daging, ayam, makanan laut¸ sayur-sayuran, dan kacang-kacangan.

Bagi lelaki yang mempunyai masalah kesuburan, doktor biasanya akan mencadangkan terapi hormon. Sementara itu, pada lelaki yang mempunyai tanda-tanda kemandulan yang tidak terlalu serius, rawatan seperti inseminasi buatan atau teknik pembiakan yang dibantu, seperti IVF, mungkin dapat membantu.

Cara lain untuk mendapatkan anak dari lelaki yang mempunyai tanda-tanda kemandulan lelaki atau yang mempunyai jumlah sperma yang rendah adalah dengan suntikan sperma intracytoplasmik (ICSI).

Prosedur ini adalah prosedur makmal di mana sperma lelaki dan ovum wanita diambil dan kemudian satu sperma disuntik ke dalam telur. Seterusnya, telur dimasukkan ke dalam rahim wanita. Walau bagaimanapun, kejayaan prosedur ini juga bergantung pada banyak faktor, seperti kualiti sperma lelaki, kualiti ovum wanita, dan usia wanita.

Recent Posts