Risiko Berkemungkinan Sekiranya Lelaki Tidak Berkhatan •

Di Indonesia, berkhatan adalah tradisi bagi kanak-kanak lelaki sejak kecil hingga remaja. Sunat biasanya diikuti dengan pesta atau ucapan terima kasih sebagai tanda kebahagiaan keluarga bahawa anak mereka telah berani disunat. Di sebalik tradisi ini, berkhatan mempunyai pelbagai faedah untuk lelaki. Namun, adakah risiko yang berbahaya sekiranya lelaki tidak disunat?

Zakar pada bayi lelaki yang baru lahir mempunyai kulit tambahan

Anak lelaki yang baru lahir mempunyai lapisan pelindung kulit tambahan di kepala zakar (glans). Lapisan kulit tambahan pada struktur zakar ini dikenali sebagai kulup atau prepuce. Semasa kelahiran, kulup yang melekat pada kepala zakar adalah normal. Semasa lelaki tumbuh, kulup akan mula terpisah dari kepala zakar secara semula jadi.

Kulit khatan harus benar-benar terpisah dari kepala zakar pada masa baligh atau ia boleh berlaku lebih awal, pada saat anak berusia lima tahun. Biarkan kulup jatuh secara semula jadi dan jangan sesekali memaksa kulit pelindung ini terlalu cepat.

Apabila kanak-kanak semakin tua, kulup biasanya akan dikeluarkan atau dikenali sebagai sunat. Menghilangkan kulup atau berkhatan adalah tradisi, bentuk kebersihan diri, atau untuk mencegah pelbagai penyakit. Tetapi bagi sebilangan lelaki, berkhatan tidak dianggap sebagai sesuatu yang harus mereka lakukan.

Adakah bahaya jika zakar lelaki tidak disunat?

Zakar yang tidak disunat memerlukan penjagaan tambahan. Anda benar-benar harus menjaga kebersihan zakar dengan betul. Tarik kulup hingga berada dalam kedudukan yang selesa dan bersihkan kelopak zakar yang kelihatan.

Setelah membersihkannya, pastikan tidak ada sisa sabun yang dapat merengsakan kulit sensitif di kepala zakar. Selain itu, zakar yang tidak disunat lebih rentan terhadap bakteria atau agen penyakit tertentu, jadi anda harus memperhatikan kebersihannya.

Sekiranya tidak, maka kanak-kanak lelaki hingga lelaki dewasa yang tidak berkhatan boleh meningkatkan risiko pelbagai penyakit seperti berikut.

1. Penyakit kelamin

Lelaki yang tidak bersunat lebih berisiko mengalami gonore dan radang uretra. Penyakit kelamin lain, seperti sifilis, human papillomavirus, herpes simplex, juga lebih sering terjadi pada lelaki yang tidak bersunat.

Selain itu, kehadiran kulup pada lelaki yang tidak disunat juga merupakan faktor risiko utama jangkitan HIV. Lelaki yang tidak disunat mempunyai risiko jangkitan HIV 2-8 kali lebih besar daripada lelaki yang disunat.

Ini mungkin kerana pertumbuhan agen penyebab penyakit kelamin lebih mudah terjadi pada lelaki yang tidak bersunat. Penyingkiran kulup atau sunat dapat melindungi lelaki dari pelbagai penyakit ini.

2. barah zakar

Kanser zakar boleh berlaku pada lelaki yang tidak disunat, bahkan keadaan ini mempunyai risiko yang lebih besar untuk menyebabkan kematian hingga 25 persen. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa barah zakar adalah 20 kali lebih jarang berlaku pada lelaki yang disunat daripada mereka yang tidak berkhatan.

Selain kanser zakar, lelaki yang tidak disunat juga lebih berisiko terkena barah prostat. Menurut sumber kajian 2012, lelaki yang disunat sebelum melakukan hubungan seks pertama mempunyai risiko 15% untuk mengurangkan barah prostat.

3. Keradangan atau jangkitan pada zakar

Zakar yang tidak disunat dapat mengembangkan pelbagai keradangan, seperti radang kepala zakar (balanitis), radang kulup (posthitis), dan radang kepala zakar dan kulup (balanoposthitis).

Lelaki yang tidak bersunat juga dapat mengembangkan phimosis, iaitu ketidakupayaan kulup untuk menarik kembali. Selain itu, dia juga berisiko mengalami paraphimosis, yang merupakan keadaan di mana zakar dicubit kerana kulup tidak dapat kembali ke posisi normal.

Kedua-dua gangguan kulup pada zakar lelaki adalah perkara biasa pada mereka yang tidak berkhatan. Risiko penyakit ini lebih rendah atau hilang sepenuhnya pada lelaki yang telah disunat kerana kulup telah dikeluarkan.

Apakah faedah berkhatan lelaki?

Sunat adalah prosedur pembedahan kecil yang mungkin menyakitkan pada sesetengah lelaki. Masalah yang dapat Anda alami ketika melakukan prosedur sunat adalah sakit, risiko pendarahan, jangkitan, kerengsaan kepala zakar, hingga risiko cedera zakar.

Tetapi di sebalik risiko yang anda terima semasa prosedur ini, terdapat pelbagai faedah yang anda dapat. Manfaat utama adalah untuk mengurangkan risiko mengalami pelbagai penyakit yang berkaitan dengan kesihatan organ pembiakan.

Dipetik dari Mayo Clinic, terdapat beberapa manfaat kesihatan untuk lelaki yang disunat, termasuk yang berikut.

  • Menjaga kebersihan zakar lebih mudah. Prosedur berkhatan memudahkan anda membasuh zakar, terutama bahagian yang ditutupi kulup yang sering tidak dapat dijangkau.
  • Mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing. Kebersihan organ pembiakan yang lebih terjaga membuat anda mempunyai risiko penyakit ini lebih rendah. Jangkitan saluran kencing yang teruk yang berlaku boleh menyebabkan masalah buah pinggang pada masa akan datang.
  • Mengurangkan risiko penyakit kelamin. Lelaki yang bersunat mungkin mempunyai risiko yang lebih rendah untuk jangkitan berjangkit tertentu, termasuk HIV. Walau bagaimanapun, ini juga mesti disertakan dengan tingkah laku seksual yang selamat.
  • Mencegah gangguan zakar. Meninggalkan kulup anda boleh menyebabkan masalah, seperti phimosis atau paraphimosis, yang menyebabkan radang kulup dan kepala zakar.
  • Menurunkan risiko barah zakar. Kanser zakar jarang berlaku pada lelaki yang disunat. Prosedur ini juga berguna untuk mencegah barah serviks, yang jarang berlaku pada wanita dengan pasangan lelaki yang disunat.
  • Melindungi dari risiko barah prostat. Anak lelaki yang disunat mempunyai risiko lebih rendah terkena barah prostat daripada kanak-kanak lelaki yang tidak disunat. Perkara yang sama berlaku ketika berkhatan dilakukan pada kanak-kanak lelaki yang berumur lebih tua.

Kesimpulan: Adakah lelaki perlu melakukan sunat?

Seperti yang dijelaskan di atas bahawa faedah yang anda perolehi dari berkhatan lebih banyak daripada kesakitan sementara yang mungkin dialami ketika disunat. Sunat telah terbukti dapat mencegah lelaki dari pelbagai penyakit, terutama yang berkaitan dengan organ pembiakan lelaki.

American Academy of Pediatrics (AAP) juga mendapati bahawa manfaat kesihatan berkhatan pada bayi lelaki yang baru lahir melebihi risiko. Walau bagaimanapun, berkhatan pada bayi pramatang atau mempunyai keadaan kesihatan tertentu tidak digalakkan dilakukan tanpa pengawasan doktor.

Walaupun berkhatan mengurangkan risiko pelbagai penyakit, ia mesti disertakan dengan kebiasaan membersihkan zakar selepas setiap mandi dan selepas membuang air kecil. Di samping itu, selalu mengamalkan seks selamat dengan menggunakan kondom semasa melakukan hubungan seks dan tidak menukar pasangan.

Recent Posts