Pembuangan Rambut Plus Minus IPL untuk Pembuangan Rambut

Siapa yang tidak mahu kulit licin, tidak ada bintik-bintik gelap, bebas dari keriput, dan tidak ditutup dengan rambut? Pada masa ini, terdapat banyak rawatan dan terapi kecantikan yang dikatakan dapat mewujudkan keinginan anda. Salah satunya adalah penyingkiran rambut IPL.

IPL adalah singkatan dari laser berdenyut kuat. Rawatan IPL boleh digunakan untuk menghilangkan rambut. Rawatan ini digemari oleh banyak orang, terutama wanita kerana dipercayai dapat menjadikan kulit licin. Sejauh manakah keberkesanan rawatan ini?

Pembuangan rambut IPL sangat popular, tetapi adakah ia selamat?

Rawatan IPL menggunakan cahaya lampu xenon intensiti tinggi untuk meremajakan tisu kulit. Ramai orang tertipu memikirkan bahawa IPL adalah terapi yang sama dengan terapi laser. Namun, kedua-duanya berbeza.

Dalam penyingkiran rambut IPL (penyingkiran rambut IPL), ukuran gelombang yang digunakan akan disesuaikan dengan keadaan kulit dan berapa banyak kawasan kulit yang akan dirawat.

mengikut Persatuan Amerika untuk Pembedahan Dermatologi, Rawatan IPL adalah terapi yang boleh digunakan untuk merawat pelbagai masalah kulit seperti:

  • kedutan atau kedutan,
  • parut,
  • bintik merah, dan
  • bintik hitam (jeragat).

Bukan itu sahaja, malah Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan atau Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (setara dengan POM di Indonesia) telah meluluskan penggunaan IPL untuk menghilangkan rambut badan.

Setakat ini, terapi IPL masih terbukti selamat walaupun mesti masih di bawah pengawasan pakar dermatologi .

Seberapa berkesan terapi penyingkiran rambut IPL?

Walaupun masih ada sedikit kajian saintifik yang mengakui kemampuan IPL untuk merawat masalah kulit, beberapa di antaranya mendakwa bahawa rawatan ini cukup membantu dalam merawat gangguan yang muncul pada kulit anda.

Menerbitkan penyelidikan berskala kecil Jurnal Dermatologi Klinikal dan Estetik membuktikan bahawa penyingkiran rambut IPL mampu mencegah pertumbuhan rambut hingga 70 - 90% pada peserta kajian yang terdiri daripada 22 wanita.

Semasa dalam kajian lain, IPL digunakan untuk menghilangkan tompok-tompok merah (ruam) di permukaan kulit. Akibatnya, diketahui bahawa rawatan menggunakan kaedah ini cukup dapat membantu menghilangkannya.

Rawatan ini biasanya dilakukan lebih dari sekali untuk mendapatkan hasil yang optimum. Setiap orang mungkin mendapat cadangan berbeza mengenai kekerapan rawatan yang mesti dilakukan.

Perbezaan cadangan disesuaikan dengan keadaan dan masalah kulit yang dialami.

Adakah terdapat risiko penyingkiran rambut IPL?

Pembuangan rambut IPL agak selamat. Namun, seperti prosedur perubatan lain, prosedur ini masih berisiko menyebabkan beberapa gejala, seperti:

  • sakit semasa rawatan,
  • bengkak,
  • warna kulit tidak sekata,
  • luka,
  • jangkitan, sehingga
  • berdarah.

Walau bagaimanapun, risiko ini jarang berlaku. Sebabnya, gelombang cahaya yang digunakan cukup selamat untuk semua jenis kulit. Sekiranya anda risau, anda boleh berbincang dan berunding dengan pakar dermatologi yang anda percayai.

Pastikan juga, anda melakukan perawatan kulit ini di klinik kecantikan yang terbukti dan dipercayai, kerana klinik ini mempunyai kakitangan perubatan dan pakar yang disahkan dalam bidangnya.

Recent Posts