Jangan terperangkap, ini adalah 5 tanda hubungan beracun yang harus diperhatikan

Tidak semua orang dalam hubungan menyedari bahawa hubungan itu tidak berjalan lancar. Ini menyukarkan mereka yang sudah terjerat untuk keluar dari hubungan beracun. Maksud hubungan beracun seperti yang disebut, "meracuni" kesejahteraan fizikal dan mental anda secara senyap. Itulah sebabnya, penting bagi anda untuk mengenali tanda-tanda yang timbul hubungan beracun supaya mereka dapat melarikan diri dengan segera.

Tanda anda terjebak dalam hubungan beracun

Hubungan boleh dikatakan "sihat" atau sebaliknya tidak sihat. Hubungan yang sihat bermaksud bahawa kedekatan yang anda miliki dengan pasangan memberikan keselesaan dan kebahagiaan daripada tekanan. Ini adalah kebalikan dari hubungan beracun. atau juga anda tahu hubungan cinta yang tidak bahagia.

Hubungan cinta yang boleh dikatakan beracun adalah apabila kedua-dua pihak tidak saling menyokong, tidak saling menghormati, dan tidak mempunyai kebersamaan. Apabila terdapat konflik, satu pasangan sebenarnya berusaha merosakkan atau merendahkan pasangan yang lain. Hubungan ini sangat beracun kerana dapat menguras tenaga dan minda, terutama mereka yang menjadi mangsa.

Berikut adalah tanda-tanda bahawa anda mempunyai hubungan beracun (hubungan beracun):

1. Rasa seperti gagal menjadi diri sendiri

Tanda pertama yang dikenali ketika seseorang masuk hubungan beracun bukan menjadi diri sendiri. Anda merasa sukar untuk menjadi dan menerima diri anda sebagai akibat daripada selalu dihujani kritikan yang memalukan oleh pasangan anda yang merosakkan keyakinan dan harga diri.

Tanda seterusnya, anda bahkan tidak boleh bercakap atau terbuka dengannya. Sekiranya dulu anda gembira dan penuh tenaga, sekarang anda lebih banyak diam dan cepat berputus asa.

Sekiranya anda mengalami ini, cuba tinjau sekali lagi. Hubungan yang sihat adalah hubungan yang saling menyokong, membuat anda bahagia, dan tentu saja menjadikan anda bebas untuk menjadi diri sendiri.

2. Tidak pernah dapat berkomunikasi dengan baik

Segala konflik dan perdebatan yang wujud dalam hubungan diselesaikan dengan ideal melalui komunikasi yang baik dengan pasangan anda.

Sekarang cuba ingat, adakah anda dan pasangan anda melakukannya? Sekiranya pasangan anda tidak mahu membicarakannya hingga ke tahap penderaan emosi, anda perlu berhati-hati kerana ini boleh bermakna anda berada dalam hubungan yang buruk beracun.

Sekiranya untuk perkara remeh dan remeh, pasangan anda menyatakannya dengan cara yang tidak sopan, anda harus memikirkan semula kualiti hubungan anda. Ini kerana komunikasi dan perundingan adalah aspek penting dalam hubungan.

3. Sentiasa dikawal oleh pasangan

Salah satu tanda utama hubungan beracun iaitu apabila satu pasangan sangat mengawal atau mengawal.

Anda tidak lagi bebas bergaul dengan rakan, keluarga, dan sesiapa sahaja yang anda temui selain pasangan anda. Malah, pasangan anda juga boleh membuat senarai perkara yang anda boleh dan tidak boleh lakukan.

Walaupun nampak jelas, sayangnya banyak yang tidak menyedari bahawa mereka telah dikendalikan dan terjebak dalam perangkap hubungan beracun.

Ramai yang berpendapat bahawa pasangan mereka melakukan ini kerana mereka terlalu cinta. Sebenarnya, tidak ada cinta yang ditunjukkan dengan mengawal anda tidak sihat.

4. Sukar dikembangkan

Adalah hak semua orang untuk tumbuh dan belajar setiap hari. Dalam hubungan yang sihat, pasangan anda biasanya akan menyokong dan mendorong anda untuk menunjukkan yang terbaik dalam diri anda.

Malangnya dalam hubungan itu beracun, ciri-ciri yang muncul adalah sebaliknya. Pembangunan diri dan keinginan anda untuk belajar dilihat sebagai ancaman.

Contohnya, apabila anda menyatakan keinginan untuk mengikuti pelajaran memasak, pasangan anda akan meremehkan anda. Pasangan anda mungkin mengatakan bahawa anda tidak akan dapat melakukannya walaupun sudah bertahun-tahun belajar.

Manakala pasangan yang baik adalah yang mendorong dan menyokong selagi itu baik untuk anda di masa hadapan.

5. Ibu bapa dan rakan-rakan tidak bersetuju dengan hubungan anda

Ketika seseorang sedang jatuh cinta, logiknya sering diliputi oleh perasaan. Perasaan sangat hebat sehingga seseorang selalu memahami semua kesalahan yang dilakukan oleh pasangannya tanpa perlu diperbetulkan.

Walaupun anda tidak dapat melihatnya sebagai tidak sihat, ibu bapa dan rakan terdekat anda biasanya dapat melihatnya. Orang di luar hubungan anda biasanya dapat melihat dan menilai tanda-tandanya hubungan beracun yang tidak sedar.

Sekiranya ibu bapa atau rakan terdekat anda telah mengkritik hubungan anda sehingga tidak menyetujuinya, fikirkanlah dengan teliti. Jangan hanya bersikap defensif atau menafikan apa yang mereka katakan.

Mereka melakukannya kerana mereka menyedari tanda bahaya dan menyayangi anda. Setelah "disedarkan" oleh orang-orang di sekitar anda, sekarang adalah masa untuk mendengarkan hati anda untuk menilai sama ada hubungan ini wajar diteruskan atau tidak.

Kesan buruk hubungan beracun

Sama ada kita menyedarinya atau tidak, ternyata hubungan beracun memberi kesan buruk kepada kesihatan. Hubungan yang tidak sihat sangat mungkin membuat seseorang tidak bahagia dan terus menghadapi tekanan yang tidak berkesudahan. Akibatnya, bukan hanya kesihatan mental yang merosot, tetapi juga sasaran fizikal.

Menurut laman web yang dikendalikan oleh University of Southern California, hubungan itu beracun meletakkan seseorang yang berisiko tinggi terkena penyakit jantung. Ini kerana hubungan yang tidak bahagia menjadikan seseorang cenderung mengalami tekanan darah tinggi, obesiti, dan mengalami perlambatan proses penyembuhan luka.

Petua hebat tanpa mengira hubungan beracun

Hubungan yang tidak sihat boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk anda. Untuk keluar dari ikatan hubungan yang beracun dan ingin mengubah hubungan menjadi lebih baik, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah.

Cuba membina semula komunikasi yang lebih sihat dan tegas

Komunikasi adalah kunci untuk hubungan yang berkekalan, dan juga untuk memperbaiki hubungan yang tidak sihat. Namun, ingat bahawa komunikasi ini tidak digunakan untuk saling menyalahkan. Daripada menjadikan hubungan lebih selesa, komunikasi yang salah sebenarnya boleh mencetuskan pergaduhan.

Sekiranya anda dan pasangan komited untuk memperbaiki hubungan anda, cubalah menjalin komunikasi dalam hubungan yang lebih erat tetapi tegas.

Tujuannya adalah untuk saling terbuka; bincangkan bagaimana anda dan pasangan merasakan hati ke hati dalam hubungan. Anda juga boleh menyampaikan kritikan kepada pasangan anda untuk menjadi lebih baik dan pada masa yang sama menerima kritikan daripada pasangan anda.

Dengan cara ini, anda akan mengetahui masalah yang anda hadapi serta memikirkan jalan penyelesaian terbaik untuk menyelesaikannya. Sentiasa ingat untuk tidak mengucapkan kata-kata yang boleh menyakitkan perasaan, merendahkan, atau menjengkelkan pasangan anda. Sama ada anda atau pasangan anda mesti dapat mengawal diri anda.

Minta pertolongan

Sekiranya anda dan pasangan anda menemui jalan buntu untuk memperbaiki hubungan itu beracun. Jangan ragu untuk meminta bantuan rakan, ibu bapa, atau psikologi. Jangan biarkan diri anda lemas dalam masalah yang boleh memberi kesan kepada kesihatan mental dan fizikal anda.

Memutuskan untuk keluar dari hubungan

Sekiranya anda merasakan bahawa pasangan anda tidak mahu memperbaiki hubungan, keluarlah hubungan beracun ini adalah kaedah terbaik. Anda mungkin memerlukan sedikit masa untuk menilai sama ada hubungan itu lebih baik untuk diteruskan atau tidak. Sebabnya ialah, jika anda memaksa diri untuk melakukan hubungan yang beracun, anda akan terus berada dalam kitaran hubungan yang tidak sihat.

Recent Posts