Ketahui 4 Khasiat Penting Maca Root untuk Kesihatan Tubuh

Macca terkenal sebagai tumbuhan herba selama ribuan tahun, terutama dalam meningkatkan kemampuan seksual lelaki dan wanita. Ternyata bukan hanya itu, tumbuhan herba ini yang digunakan untuk akar juga mempunyai manfaat keseluruhan bagi tubuh. Apakah faedah kesihatan akar maca? Ayuh, cari jawapannya dalam ulasan berikut.

Khasiat akar maca (maca root) untuk kesihatan

Maca mempunyai nama Latin Lepidium meyenii, berbentuk seperti lobak dengan pucuk hijau dan akar yang berwarna kuning, ungu, atau hitam. Tumbuhan ini tumbuh di Pergunungan Andes di Peru, Amerika. Namun, banyak yang telah memproses akar maca ini dalam bentuk serbuk coklat atau cecair, sehingga mudah digunakan.

Akar Maca adalah tumbuhan herba yang mengandungi banyak vitamin, mineral dan antioksidan, seperti glukosinolat dan polifenol. Oleh itu, tumbuhan ini juga dikenali sebagai adaptogen, yang merupakan istilah untuk tumbuhan herba yang mengandungi bahan semula jadi yang membantu tubuh menyesuaikan diri dengan tekanan atau penyakit tertentu.

Beberapa faedah akar maca untuk kesihatan adalah:

1. Menghalang pembentukan radikal bebas

Salah satu kelebihan akar maca adalah meningkatkan kadar antioksidan dalam tubuh, seperti glutathione dan superoxide dismutase. Antioksidan adalah zat yang diperlukan oleh tubuh untuk mencegah pembentukan radikal bebas, penyebab penuaan dini kepada barah. Bahkan polisakarida (karbohidrat dalam akar maca) terbukti dapat mencegah kerosakan sel dan melawan penyakit kronik.

Kajian haiwan di Czech mendapati bahawa dos maca pada tikus tidak hanya meningkatkan kadar antioksidan tetapi juga menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida di hati dan menurunkan kadar gula darah. Sementara itu, penggunaan daun tambahan juga menunjukkan perlindungan terhadap kerosakan saraf.

Peningkatan antioksidan memang dapat mencegah tubuh dari risiko penyakit jantung, barah, diabetes, tekanan oksidatif, dan kerosakan sel. Tetapi setakat ini untuk faedah root maca kali ini, penyelidikan lebih lanjut diperlukan.

2. Meningkatkan tenaga dan prestasi atlet

Serbuk akar Maca terkenal di kalangan atlet dan ahli bina badan. Kerana suplemen ini dipercayai dapat meningkatkan tenaga, meningkatkan otot dan meningkatkan prestasi badan. Dikutip dari Health Men's, Paul Salter, MS, RD, mengatakan, "Akar Maca dianggap mempunyai kesan positif untuk menstabilkan kadar glukosa darah. Itulah sebabnya mengapa banyak orang melaporkan mengalami peningkatan tenaga setelah menikmatinya. "

Walaupun ia adalah perangsang, suplemen akar maca tidak mengandungi kafein. Oleh itu, ia tidak akan memberi kesan gementar atau gegaran seperti pengambilan kafein.

Oleh itu, apabila gula darah dalam badan melonjak, tubuh akan menghasilkan lebih banyak insulin, yang boleh menyebabkan kesan lemah pada tubuh. Tetapi apabila gula darah anda stabil, anda dapat mengekalkan tenaga yang lebih konsisten sepanjang hari.

Walaupun begitu, masih banyak kajian yang perlu dilakukan untuk mengesahkan potensi akar maca sebagai penggalak tenaga, tetapi beberapa bukti menunjukkan ia mungkin menjadi pemicu yang kuat.

3. Mengimbangkan tahap estrogen

Estrogen adalah hormon seks wanita yang bertanggungjawab untuk mengatur sistem pembiakan. Sekiranya jumlah hormon ini tidak normal, ia akan menyebabkan kitaran haid tidak teratur, mengubah mood, dan mengatasi wanita yang mengalami kesukaran untuk mempunyai anak. Manfaat lain dari akar maca ialah ia membantu menyeimbangkan tahap estrogen dalam badan.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Sains Bioperubatan Antarabangsa, Sebanyak 34 wanita pascamenopause awal mengambil akar maca dalam tablet dua kali sehari selama empat bulan.

Akibatnya, akar maca tidak hanya menyeimbangkan tahap hormon tetapi juga mengurangkan gejala menopaus, seperti berpeluh malam, mengurangkan kemurungan, dan juga meningkatkan kepadatan tulang.

Di samping itu, tahap estrogen yang seimbang juga membantu meningkatkan kesihatan dan kesuburan pembiakan dan mengurangkan simptom yang berkaitan dengan sindrom ovarium polikistik.

4. Meningkatkan kesuburan lelaki

Selain mengimbangi tahap estrogen pada wanita, akar maca juga bermanfaat untuk kesuburan lelaki. Satu kajian di Peru mendapati bahawa pengambilan suplemen maca selama lapan minggu meningkatkan keinginan seksual pada lelaki.

Kajian lain juga menunjukkan peningkatan kualiti sperma dan jumlahnya berkaitan dengan kesuburan pada lelaki. Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut masih diperlukan mengenai perkara ini.

Walaupun terdapat banyak faedah yang diketahui dari akar maca. Sebelum mengambil suplemen akar maca, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda mempunyai keadaan tertentu.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found