Adakah Lebih Selamat Menggunakan Kondom Berkembar? •

Menggunakan dua lapisan kondom sekaligus adalah mitos yang berbahaya. Anda tidak boleh membuat kondom dua kali lebih kuat, tahan lebih lama, atau menggandakan keselamatan anda jika anda menggunakan banyak kondom sekaligus.

Anda mungkin tergoda untuk menggunakan kondom berganda dengan alasan kondom lateks sangat nipis dan tidak dapat menjamin ketahanan produk semasa penggunaan.

Sebenarnya, apa yang berlaku adalah sebaliknya, risiko terkoyak sebenarnya akan meningkat sekiranya anda menggunakan kondom berganda. Begitu juga dengan menggunakan kondom lelaki dan kondom wanita pada masa yang sama.

Sebenarnya, anda tidak perlu menggunakan dua lapisan kondom sekaligus untuk perlindungan tambahan. Kini terdapat banyak varian kondom di pasaran dengan pelbagai ciri dan fungsi perlindungan tambahan yang boleh anda gunakan.

Punca kondom bocor

Apabila dua kondom digunakan sekaligus, lapisan akan menggosok satu sama lain semasa penembusan, mewujudkan geseran. Akibatnya, bahan kondom itu luntur dan mudah terkoyak, atau bahkan terlepas dari zakar.

Sebilangan besar laporan mengenai kebocoran atau kehamilan kondom yang berlaku walaupun menggunakan kondom adalah hasil penggunaan yang tidak betul atau tidak berkesan, dan bukan kualiti produk.

Kondom juga cenderung rosak atau terkoyak apabila terkena haba yang berlebihan atau digunakan semasa hampir habis.

Sekiranya digunakan dengan betul, kondom boleh menjadi sangat berkesan untuk mencegah penularan HIV melalui seks penetratif, oral, atau dubur.

Kondom juga berkesan untuk mencegah kehamilan yang tidak diinginkan hingga 98%, serta beberapa jangkitan menular seksual, termasuk jangkitan bakteria seperti klamidia, gonorea, trikomoniasis, dan sifilis.

Menggunakan kondom semasa hubungan seksual menurunkan risiko wanita terkena barah serviks, penyakit yang berkaitan dengan HPV.

Penggunaan kondom yang konsisten juga dapat membantu orang yang terlibat mengelakkan jangkitan HPV dan / atau mengurangkan risiko jangkitan berulang.

Petua memilih kondom yang baik

Pastikan anda membeli kondom berkualiti dan hanya menggunakan satu kondom pada satu masa. Jangan risau dengan bahan kondom yang kelihatan nipis.

Kondom yang dijual bebas di pasaran telah melalui pelbagai ujian dan ujian perubatan yang ketat mengenai kekuatan dan keberkesanan produk sebelum dipasarkan.

Untuk membuktikannya, anda boleh cuba meniup kondom seperti belon, dan kemudian mengisinya dengan air. Kecuali kondom cacat, sebelumnya tertusuk, atau dimampatkan, ia tidak akan pecah.

Sekiranya anda benar-benar mahukan perlindungan berganda, gabungkan penggunaan kondom dengan jenis kontrasepsi lain. Kondom boleh digunakan bersama dengan pil kawalan kelahiran, IUD, atau tompok hormon.

Recent Posts