Mengatasi Panas Berduri, Bagaimana Ia Berkesan?

Panas berduri (miliria) disebabkan oleh penyumbatan pada kelenjar peluh yang menghalang peluh keluar, menyebabkan kerengsaan dalam bentuk ruam merah pada kulit. Nasib baik, terdapat pelbagai cara untuk mengatasi gejala yang timbul akibat panas berduri.

Cara mengatasi panas berduri

Penyakit kulit jenis ini agak ringan dan sering tidak menimbulkan masalah serius. Gejala boleh hilang sendiri dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, gejala seperti gatal pasti menjengkelkan.

Oleh itu, berikut adalah pelbagai cara dan rawatan yang boleh anda lakukan untuk mengatasi gejala panas terik.

1. Menggunakan kompres sejuk

Salah satu cara mudah untuk menghilangkan gatal adalah dengan menggunakan kompres sejuk ke kawasan yang bermasalah. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan kain bersih yang telah direndam dalam air sejuk atau dibungkus dengan ketulan ais.

Memampatkan bahagian yang terkena haba berduri selama maksimum 20 minit.

2. Memohon calamine

Calamine sering digunakan untuk melegakan gatal-gatal dan kerengsaan pada kulit berkat kandungan zink oksida. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk losyen dan salap.

Sebelum menggunakannya, goncang botol calamine lotion terlebih dahulu. Kemudian, keluarkan jumlah yang sesuai pada kapas dan lap dengan lembut pada kawasan kulit yang terkena haba. Biarkan losyen kering.

3. Menggunakan ubat steroid topikal

Cara lain untuk mengatasi panas berduri adalah dengan menggunakan ubat steroid. Ubat ini mempunyai komponen anti-radang yang akan membantu menghilangkan rasa gatal dan kemerahan.

Ubat steroid yang boleh digunakan untuk keadaan ini adalah kekuatan ringan seperti hidrokortison. Hidrokortison biasanya terdapat dalam bentuk krim dan boleh didapati di farmasi. Anda hanya menggunakan lapisan nipis ubat pada kulit gatal 1-2 kali sehari.

4. Ambil ubat antihistamin

Antihistamin dikenali sebagai ubat yang dapat melegakan gejala reaksi alergi. Namun, ternyata ubat ini juga dapat melegakan simptom akibat kepanasan. Antihistamin berfungsi untuk mengurangkan gatal-gatal pada kulit.

Sebelum anda memutuskan untuk memilih ubat tertentu, jangan lupa berjumpa doktor untuk memastikan penggunaan ubat tersebut benar-benar selamat.

Bagaimana cara mengatasi haba dengan bahan semula jadi?

Selain memampatkan dan menggunakan ubat perubatan, terdapat beberapa bahan semula jadi yang juga berpotensi untuk menolong gejala panas terik. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

1. Oatmeal

Oatmeal adalah salah satu bahan semula jadi yang diketahui cukup berkesan untuk mengurangkan kegatalan dan keradangan pada kulit. Oatmeal telah digunakan secara meluas sebagai ramuan dalam perawatan dan rawatan kulit untuk beberapa jenis penyakit kulit.

Komponen yang terdapat dalam oatmeal koloid terbukti mempunyai aktiviti anti-oksidan dan anti-radang yang tentunya baik untuk merawat panas berdarah.

Untuk menggunakannya, anda boleh mencampurkan 1 atau 2 cawan oatmeal dalam air suam. Kemudian, gunakan air rendaman untuk mandi. Pastikan air tidak terlalu panas sehingga anda tidak merengsakan kulit.

2. Aloe vera

Lidah buaya atau lidah buaya dapat memberikan sensasi yang sejuk, sehingga dapat mengurangkan intensitas gatal yang anda rasakan. Selain itu, lidah buaya juga mengandungi antiseptik yang baik untuk mencegah jangkitan pada kulit.

Anda boleh merawat keperitan dengan lidah buaya dengan menggunakan gel pada kulit yang bermasalah.

3. Cendana

Satu kajian pada tahun 2011 pernah menunjukkan bahawa komponen anti-radang dan analgesik yang terdapat dalam cendana dapat mengurangkan sensasi terbakar dan kesakitan yang sering terjadi ketika anda mengalami panas berdarah.

Caranya, campurkan serbuk cendana dengan air mawar hingga pekat, kemudian sapukan pada bahagian kulit yang bermasalah.

Bahan semula jadi di atas memang dapat membantu proses penyembuhan. Namun, harap maklum bahawa tidak semua orang sesuai untuk menggunakan bahan semula jadi, terutama bagi orang yang mengalami alahan.

Oleh itu, pastikan bahawa anda tidak mempunyai alahan terhadap bahan-bahan tertentu. Sekiranya anda tidak pasti, berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Apa yang perlu diingat ketika berhadapan dengan panas yang berduri

Selain mengatasi kepanasan berduri dengan cara di atas, perkara lain yang juga mesti dilakukan adalah untuk mengelakkan pencetus penyakit dengan cara berikut.

  • Pakai pakaian kapas yang longgar untuk mengelakkan terlalu panas, terutamanya jika anda melakukan aktiviti fizikal yang berat.
  • Elakkan memakai pakaian yang diperbuat daripada kain yang menjengkelkan seperti bulu.
  • Mandi dengan air sejuk.
  • Elakkan aktiviti terlalu lama di tempat yang panas.
  • Minum banyak air untuk mengurangkan dehidrasi yang boleh memberi kesan pada kulit.
  • Jangan gunakan krim atau salap seperti aluminium klorida yang boleh menyumbat saluran peluh.

Recent Posts