Rambut Panjang Dengan Cepat Kerana Kerap Mencuci: Mitos Atau Fakta?

Bagi sesetengah orang, mempunyai rambut panjang adalah impian. Tetapi kadang-kadang tidak diragukan lagi setelah mencuba pelbagai cara, harapan anda pasti terpancut di tengah jalan kerana terlalu lama menunggu pertumbuhan rambut. Ramai juga yang percaya bahawa mencuci rambut setiap hari adalah cara yang kuat untuk mendapatkan rambut panjang dengan cepat.

Adakah benar bahawa kerap mencuci rambut menjadikan rambut panjang cepat?

Rambut rata-rata akan tumbuh sekitar 15 cm setahun atau sekurang-kurangnya 0.44 mm sehari. Walau bagaimanapun, setiap orang mempunyai kadar pertumbuhan rambut yang berbeza.

Sehingga kini belum terbukti bahawa kerap mencuci rambut dapat membuat rambut menjadi cepat cepat. Sebenarnya, dalam beberapa kajian, dinyatakan bahawa mencuci terlalu kerap menyebabkan kulit kepala anda rapuh sehingga rambut tidak tumbuh dengan baik. Ia juga boleh mempengaruhi kelajuan pertumbuhan rambut anda. Mempunyai rambut rapuh boleh mempengaruhi kesihatan keseluruhan rambut anda.

Ramai di luar sana menyatakan bahawa produk mereka dapat membuat rambut anda tumbuh dengan cepat, tetapi sebenarnya produk ini hanya membantu merangsang pertumbuhan dan tidak ada jaminan bahawa anda akan mempunyai rambut panjang dalam masa yang singkat.

Ringkasnya, tidak ada yang dapat anda lakukan untuk menjadikan rambut anda tumbuh lebih cepat. Pertumbuhan rambut bergantung pada gen, pertumbuhan sel, dan hormon setiap badan. Contohnya ialah: berbanding wanita, rambut lelaki memerlukan masa lebih lama untuk tumbuh panjang. Sudah tentu ini disebabkan oleh perbezaan hormon dan fungsi badan masing-masing.

Apa yang boleh dilakukan untuk mempunyai rambut panjang?

Anda boleh melakukan beberapa perkara untuk merangsang dan membantu rambut anda tumbuh lebih lama. Tetapi tidak dengan kebiasaan mencuci rambut setiap hari, berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan:

  • Makan makanan yang baik untuk kulit kepala dan rambut. Semua makanan sihat baik untuk tubuh anda, termasuk rambut. Sekiranya anda menginginkan rambut yang baik dan kuat, anda boleh bergantung pada makanan yang mengandungi protein, zink, dan zat besi, seperti daging sapi, telur, ayam, dan daging babi. makanan laut .
  • Jaga rapi dan berikan lebih banyak khasiat pada rambut. Ini tidak bermaksud anda harus mencuci rambut setiap hari. Memberi khasiat pada rambut boleh dilakukan dengan menggunakan perapi atau topeng rambut secara berkala.
  • Hadkan penggunaan alat kecantikan yang boleh merosakkan rambut. Sekiranya anda menggunakan pengering rambut atau pelurus setiap hari, ia akan mempengaruhi kualiti rambut anda. Rambut menjadi rapuh dan mudah gugur
  • Terapkan gaya hidup sihat. Walaupun gaya hidup sihat mempunyai kesan yang sangat umum terhadap kesihatan anda, tabiat ini pasti mempengaruhi kesihatan rambut anda.

Recent Posts