Sebenarnya, Bilakah Masa Yang Tepat untuk Meninggalkan Spiral KB?

Peranti intrauterin (IUD) atau kontrasepsi spiral adalah kaedah kontraseptif jangka panjang yang cukup berkesan dalam mencegah kehamilan. Bagi kebanyakan wanita, proses membuang kawalan kelahiran spiral semudah proses memasang alat kawalan kelahiran spiral. Oleh itu, bilakah masa yang tepat untuk melepaskan pil kontraseptif? Lihat ulasannya di bawah.

Ketahui jenis IUD

Sebelum mengetahui bila masa yang tepat untuk mendapatkan kawalan kelahiran spiral, ada baiknya anda memahami beberapa jenis IUD ini terlebih dahulu. IUD adalah kontraseptif berbentuk T yang dimasukkan ke dalam rahim untuk mencegah kehamilan. Terdapat dua jenis kontrasepsi spiral yang biasa digunakan, iaitu IUD bersalut tembaga dan IUD hormon atau kontraseptif IUS.

Alat kawalan kelahiran spiral bersalut tembaga adalah alat kontraseptif yang dilapisi dengan tembaga pada batang dan lengan. Kontraseptif ini berfungsi untuk mencegah kehamilan dengan menyekat sperma daripada menyuburkan telur, sehingga lebih sukar bagi telur untuk disenyawakan di rahim.

Sementara itu, KB spiral hormon atau IUS adalah alat kontraseptif yang dilapisi dengan hormon progestin sehingga menjadikan cairan serviks lebih tebal, dan menipis lapisan rahim. Inilah yang menyebabkan sperma tidak dapat memasuki rahim dan tidak melakukan persenyawaan sehingga kehamilan tidak berlaku.

Bilakah saya mesti membuang kawalan kelahiran spiral?

sumber: nhs.uk

Pada dasarnya, jika anda ingin melepaskan spiral KB, anda boleh melakukannya bila-bila masa mengikut keperluan anda. Malangnya, anda masih perlu mempertimbangkan beberapa syarat yang memerlukan anda meninggalkan lingkaran perancangan keluarga ini walaupun anda masih tidak mahu mempunyai lebih banyak anak. Ini bermaksud bahawa anda mungkin terpaksa berhenti menggunakan pil perancang walaupun anda masih mahu menunda kehamilan.

Salah satu faktor yang harus anda pertimbangkan adalah tarikh luput spiral KB ini. Kontraseptif spiral bersalut tembaga ini dapat mencegah kehamilan sehingga 10-12 tahun. Ini bermaksud, jika anda telah mencapai had waktu, anda harus membuang spiral KB.

Sementara itu, pil kontraseptif hormon mempunyai tarikh luput yang berbeza-beza. Biasanya, tempoh sah KB spiral ini bergantung pada jenama yang digunakan. Beberapa jenama dapat mencegah kehamilan sehingga tiga tahun penggunaan. Jenama lain boleh memakan masa sehingga lima tahun.

Ia sama dengan pil kontraseptif spiral yang dilapisi tembaga, apabila tempoh sah kontraseptif spiral hormon ini tamat, anda mesti mengeluarkan spiral. Namun, itu bukan satu-satunya masa di mana anda dapat membuang spiral KB. Sekiranya anda ingin hamil lagi dan spiral kontraseptif tamat, anda boleh meminta nasihat doktor untuk membuangnya.

Di samping itu, doktor juga mengesyorkan membuang IUD jika anda mengalami:

  • Tekanan darah meningkat.
  • Jangkitan pelvis.
  • Endometritis (keradangan pada lapisan rahim).
  • Kanser endometrium atau barah serviks.
  • Menopaus.

Sekiranya terdapat kesan sampingan atau ketidakselesaan lain, ini boleh menjadi sebab untuk menghilangkan IUD.

Prosedur untuk mengeluarkan IUD

Bagi kebanyakan wanita, prosedur kawalan kelahiran spiral adalah prosedur mudah yang dilakukan di pejabat doktor. Perlu diingat, jika proses ini hanya dapat dilakukan oleh doktor. Ini bermaksud bahawa anda sama sekali tidak dinasihatkan untuk membuang IUD sendiri atau tanpa bantuan profesional perubatan.

Selain sederhana, biasanya proses membuang spiral KB ini tidak menimbulkan kesan sampingan tertentu. Jadi anda tidak perlu risau dan risau. Namun, berdasarkan artikel yang diterbitkan dalam Planned Parenthood, ada kemungkinan kecil bahawa kontrasepsi spiral tidak akan hilang dengan mudah.

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, doktor atau jururawat anda memerlukan alat khas untuk menghilangkannya. Sebenarnya, anda mungkin perlu menjalani prosedur pembedahan untuk membuang kawalan kelahiran spiral.

Untuk membantu anda melepaskan kawalan kelahiran spiral, doktor akan memegang benang kawalan kelahiran spiral dengan a forceps cincin. Dalam kebanyakan kes, lengan IUD akan jatuh ke atas, dan peranti akan meluncur keluar.

Sekiranya semasa proses ini, IUD tidak keluar walaupun telah ditarik, doktor anda akan membuang alat kontraseptif dengan kaedah lain. Anda mungkin memerlukan histeroskopi untuk menghilangkan kawalan kelahiran spiral jika alat itu terpasang pada dinding rahim anda. Semasa prosedur ini, doktor anda akan mengembangkan serviks anda untuk memasukkan histeroskop.

Histeroskop menggunakan instrumen kecil yang dimasukkan ke dalam rahim. Prosedur ini mungkin memerlukan anestesia dan berlangsung dari lima minit hingga satu jam.

Ultrasound (USG) boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk membantu anda menghilangkan kawalan kelahiran spiral. Jika dibandingkan dengan histeroskop, membuang pil perancang ini akan lebih murah jika menggunakan ultrasound.

Apa yang berlaku selepas saya mengeluarkan IUD?

Beberapa pendarahan atau kekejangan ringan adalah perkara biasa semasa prosedur. Sebenarnya, pendarahan atau kekejangan ringan ini juga boleh berlaku selepas itu. Beberapa doktor mungkin menasihatkan beberapa wanita untuk mengambil ubat penahan sakit sebelum prosedur, agar tidak merasa terlalu sakit semasa prosedur.

Sekiranya IUD dikeluarkan kerana jangkitan, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik atau rawatan lain.

Selagi tidak ada komplikasi atau jangkitan, IUD tembaga atau hormon baru dapat dimasukkan sebaik sahaja IUD lama dikeluarkan. Memasukkan IUD baru juga boleh dilakukan pada hari yang sama.

Adakah wajar melakukan hubungan seks selepas mengambil pil perancang?

Melakukan hubungan seks pada hari-hari sebelum dan selepas membuang IUD adalah dibenarkan dan cukup selamat. Namun, perlu diingat bahawa jika anda tidak menggunakan bentuk kontrasepsi, kemungkinan untuk hamil setelah menghentikan kawalan kelahiran akan tinggi lagi. Ini bermaksud membuang pil perancang boleh mempercepat kehamilan. Sperma akan masuk dan menyuburkan telur dengan mudah.

Malahan sperma dapat bertahan di saluran pembiakan wanita selama 5 hari selepas hubungan seks. Ini memungkinkan kehamilan jika anda melakukan hubungan seks beberapa hari sebelum IUD dikeluarkan.

Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan hubungan seksual sekurang-kurangnya 7 hari selepas prosedur penyingkiran IUD, jika anda tidak mahu hamil.

Sekiranya selepas mengeluarkan IUD, anda beralih ke pil perancang atau pil kawalan kelahiran, bentuk perlindungan lain mesti digunakan selama 7 hari sehingga alat kontraseptif oral mula berfungsi. Anda boleh menggunakan kaedah kontraseptif lain, seperti kondom, untuk mencegah kehamilan.

Recent Posts