Perlukan Vitamin Tulang untuk Orang Tua Warga Emas? •

Apabila anda semakin tua, kepadatan tulang semakin berkurang, menjadikannya lebih mudah terkena patah tulang dan patah tulang. Itulah sebabnya mengapa banyak orang dari usia muda rajin mengambil suplemen vitamin D dan kalsium untuk menjaga tulang mereka kuat. Kebiasaan mengambil suplemen ini berterusan hingga usia tua, walaupun ada juga orang tua yang baru saja mengambil suplemen untuk mengurangkan risiko osteoporosis. Namun, adakah orang tua sebenarnya perlu mengambil vitamin untuk tulang? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Sekiranya ibu bapa tua mengambil vitamin untuk tulang?

Setiap hari, sel tulang yang rosak akan diganti dengan sel tulang yang sihat yang baru. Proses penggantian sel tulang pada kanak-kanak kepada orang dewasa di bawah usia 30 tahun adalah pantas.

Namun, setelah memasuki usia 30 tahun ke atas, proses pembentukan sel tulang baru menjadi lebih perlahan. Ini menyebabkan jisim tulang hilang lebih cepat daripada tulang baru dibuat. Keadaan ini meningkatkan risiko osteoporosis (kehilangan tulang) dan patah tulang.

Pada mulanya, pakar kesihatan menasihatkan orang tua untuk memenuhi keperluan vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tulang orang tua agar risiko masalah tulang tidak meningkat.

Salah satunya, dengan mengambil makanan tambahan vitamin D atau kalsium. Sebabnya adalah kerana tubuh tidak menghasilkan nutrien ini secara semula jadi.

Walau bagaimanapun, satu kajian baru-baru ini diterbitkan Jurnal Persatuan Perubatan Amerika (JAMA) menolak cadangan tersebut. Orang dewasa sekarang tidak perlu lagi mengambil makanan tambahan ini. Sebabnya adalah bahawa suplemen vitamin D dan kalsium dianggap tidak mempunyai kesan yang signifikan untuk mencegah risiko patah tulang pinggul pada orang tua.

Kajian ini melibatkan 51,000 orang tua yang tinggal di komuniti (bukan di rumah jagaan, hospital, atau institusi lain). Akibatnya, tidak ada perbezaan yang signifikan antara risiko patah tulang pada orang tua yang selalu mengambil suplemen kalsium dan vitamin D dan orang tua yang mengambil pil plasebo (pil kosong).

Apa kesannya jika orang tua mengambil vitamin untuk tulang?

Selain tidak berkesan, ada sebab lain mengapa pakar kesihatan tidak menasihati orang tua untuk mengambil makanan tambahan untuk tulang. Orang tua yang mengambil makanan tambahan tulang meningkatkan risiko keracunan vitamin D.

Keracunan vitamin D, juga dikenal sebagai hipervitaminosis D, adalah keadaan yang jarang berlaku yang mempunyai akibat yang serius kerana tahap vitamin D yang berlebihan dalam tubuh.

Hypervitaminosis D biasanya berpunca dari pengambilan sejumlah besar makanan tambahan vitamin D, bukan dari makanan atau terdedah kepada cahaya matahari. Dosis vitamin D yang berlebihan kemudian dapat menyebabkan penumpukan kalsium dalam darah atau hiperkalsemia.

Hiperkalsemia akan menyebabkan gejala seperti mual dan muntah, kelemahan, dan kerap membuang air kecil. Tanpa rawatan yang betul, keadaan ini boleh menyebabkan sakit tulang dan masalah buah pinggang, iaitu pembentukan batu kalsium.

Jadi, bagi ibu bapa tua yang ingin mengambil vitamin untuk tulang, lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu.

Jadi, bagaimana menjaga kesihatan tulang pada orang tua?

Pengambilan vitamin yang tidak berkesan dan bahkan mengancam nyawa, menjadikan pakar kesihatan mengesyorkan cara berikut untuk menjaga kesihatan tulang.

1. Pastikan warga tua sentiasa aktif

Warga tua mesti tetap aktif walaupun badan mereka tidak sepadan seperti dulu. Sebabnya, orang tua yang mengamalkan gaya hidup yang tidak aktif, atau malas bergerak, boleh menyebabkan otot dan tulang kehilangan kekuatan. Meluangkan lebih banyak masa untuk duduk atau berbaring meningkatkan risiko osteoporosis dan patah tulang.

Oleh itu, warga tua perlu bersenam secara teratur, sekurang-kurangnya 150 minit seminggu. Terdapat banyak jenis senaman yang selamat untuk orang tua, seperti berjalan, berenang, gimnastik warga tua, senaman regangan untuk orang tua, atau berbasikal. Selain bersenam, untuk tetap aktif, orang tua boleh mencuba berkebun atau berbelanja.

Pada orang tua yang mengalami masalah tulang atau sendi, berjumpa doktor terlebih dahulu dalam memilih jenis senaman yang sesuai untuk orang tua.

Selain menjaga kesihatan tulang, olahraga memberikan banyak manfaat untuk orang tua, seperti menjaga kesihatan jantung, mengawal berat badan pada orang tua, dan membantu orang tua untuk berhenti merokok.

2. Pengambilan makanan yang sihat untuk tulang

Untuk memenuhi keperluan vitamin D atau kalsium untuk tulang, selain makanan tambahan, ibu bapa tua boleh mendapatkannya dari makanan. Terdapat banyak sumber makanan yang tinggi kalsium, seperti susu dan produk tenusu, sayur-sayuran hijau, dan sardin.

Sementara makanan yang kaya dengan vitamin D termasuk hati sapi, kuning telur, salmon, tuna, dan yogurt atau produk tenusu yang diperkaya dengan vitamin D.

Sekiranya keperluan vitamin orang tua dipenuhi, tubuh akan lebih mudah menyerap kalsium. Kedua-dua nutrien ini berguna untuk mengekalkan otot yang sihat dan menguatkan tulang sehingga tidak mudah rapuh.

Bagi orang tua yang mengambil ubat tertentu, selera makan boleh terjejas. Oleh itu, keluarga atau pengasuh mesti dapat meyakinkan warga tua untuk makan dengan betul dan betul agar keperluan pemakanan mereka dipenuhi.

3. Berjemur

Berjemur dapat membantu orang tua memenuhi keperluan vitamin D, selain mengambil makanan tambahan untuk tulang. Ini kerana cahaya matahari adalah sumber vitamin D yang paling hebat, lebih-lebih lagi daripada makanan.

Oleh itu, apabila cahaya matahari menyentuh kulit, akan berlaku interaksi antara sinar ultraviolet B dan protein 7-DHC pada kulit. Protein ini mengubah UVB menjadi vitamin D3, yang merupakan bentuk aktif vitamin D. Nah, vitamin ini membantu tubuh mengekalkan tulang dan otot yang sihat.

Waktu terbaik untuk berjemur adalah pada waktu pagi, iaitu sebelum pukul 10 pagi. Warga emas boleh berjemur pada waktu pagi sekurang-kurangnya 10 minit setiap hari. Pastikan sinar matahari memukul kulit anda secara langsung, bukan dari sinar yang menembusi kaca tingkap.

Recent Posts