Ciri-ciri Sakit Dada Penyakit Jantung, Apa Gejala?

Apabila anda mengalami sakit dada, salah satu perkara pertama yang mungkin anda fikirkan adalah serangan jantung. Sakit dada pastinya sesuatu yang membimbangkan dan anda harus sedar. Namun, tahukah anda bahawa tidak semua sakit dada adalah tanda penyakit jantung? Berikut adalah fakta mengenai sakit dada yang perlu anda ketahui.

Tidak semua sakit dada datang dari jantung

Adakah anda pernah mengalami sakit dada dan anda menyangka bahawa anda mengalami serangan jantung, tetapi ketika anda berjumpa doktor ternyata hanya bisul? Atau mungkin anda pernah merasakan sakit di lubuk hati anda yang anda sangka hanyalah pedih ulu hati biasa, tetapi sebenarnya anda mengalami serangan jantung?

Sebenarnya sukar untuk membezakan penyebab sakit dada kerana tidak semua sakit dada berasal dari jantung. Kesakitan dada boleh disebabkan oleh pelbagai organ, seperti paru-paru, otot, tulang rusuk, saraf dan saluran pencernaan, yang masing-masing mempunyai ciri-ciri yang dapat membantu doktor untuk membezakan setiap penyebabnya. Sukar bagi anda untuk membezakannya, jadi lebih baik berjumpa doktor.

Pelbagai penyakit jantung yang menyebabkan sakit dada

Sekiranya ternyata anda menghidap penyakit jantung, penyebabnya juga berbeza-beza. Yang paling biasa adalah penyumbatan saluran darah jantung atau lebih dikenali sebagai penyakit jantung koronari (PJK).

Penyakit jantung koronari adalah penyumbatan pada saluran darah jantung yang menyebabkan bekalan oksigen dan darah ke otot jantung menurun yang menyebabkan kesakitan, yang dikenali sebagai angina. Apabila penyumbatan menyebabkan kematian otot jantung, rasa sakitnya lebih sengit dan kerosakannya kekal.

Selain penyumbatan, penyakit jantung lain seperti jangkitan otot jantung (miokarditis), jangkitan pada lapisan jantung (perikarditis), dan kerosakan injap jantung juga boleh menyebabkan sakit dada.

Gejala sakit dada kerana penyakit jantung koronari

Kesakitan dada yang disebabkan oleh penyakit jantung koronari (PJK) mempunyai ciri-ciri tertentu. Mengetahui perkara ini dapat membantu anda membuat keputusan untuk segera mendapatkan bantuan doktor. Berikut adalah ciri-ciri:

  • Kesakitan dada biasanya berlaku ketika jantung harus bekerja lebih keras, misalnya ketika bersenam atau berjalan jauh
  • Sekiranya berulang, rasa sakit cenderung sama
  • Bergantung pada keparahannya, rasa sakit dapat dirasakan dari 5 minit hingga lebih dari 10 minit
  • Kesakitan biasanya dapat dikurangkan dengan rehat atau ubat
  • Kesakitan boleh memancar ke leher ke lengan atau belakang
  • Kesakitan boleh disertai dengan peluh sejuk
  • Biasanya rasa sakit digambarkan sebagai dada yang memerah atau perasaan seperti beban berat telah ditanggung

Ciri-ciri di atas adalah ciri-ciri jika penyakit itu ringan, jika lebih parah maka sakit dada mungkin timbul ketika rehat dan tidak dikurangkan dengan ubat.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengesyaki anda mengalami serangan jantung

Apabila anda mengalami serangan jantung, anda akan berlumba dengan masa. Semakin lama anda mendapatkan rawatan lebih lanjut, otot jantung akan semakin kekurangan bekalan darah dan oksigen. Otot jantung yang rosak akan mengembang sehingga jika ada kerosakan kekal akan menyebabkan gangguan fungsi jantung.

Berapa lama dari masa anda mengalami sakit dada sehingga anda tiba di jabatan kecemasan juga menentukan pilihan tindakan yang boleh anda ambil. Semakin cepat anda tiba, semakin baik hasilnya. Dianjurkan agar anda tiba di jabatan kecemasan untuk rawatan dalam masa kurang dari 120 minit yang merupakan masa yang sesuai ” jam emas ” kurang dari 60 minit.

Recent Posts