Vena yang menonjol dan kelihatan pada kulit? Berikut adalah 6 Sebab

Vena yang menonjol atau kelihatan dengan jelas di permukaan kulit adalah masalah yang sering dialami oleh orang tua (warga tua). Ini kerana semakin tua anda, lapisan kulit anda yang semakin nipis akan menjadikan urat kelihatan lebih jelas. Namun, bagaimana jika anda masih muda, urat sudah menonjol di tangan, kaki, atau leher? Adakah urat yang menonjol merupakan tanda penyakit atau keadaan tertentu? Lihat jawapan di bawah.

Penyebab urat-urat yang menonjol dan jelas

Dalam kebanyakan kes, urat yang kelihatan bukanlah keadaan yang serius atau berbahaya walaupun anda masih muda. Berikut adalah beberapa sebab urat anda kelihatan menonjol di permukaan kulit. Perlu diingat urat ini adalah urat simpul.

1. Nada kulit anda cerah

Sekiranya warna kulit anda ringan atau pucat, urat dan saluran darah anda cenderung lebih kelihatan di permukaan kulit. Sebabnya, urat mempunyai warna biru, merah, atau keunguan yang khas sehingga akan kelihatan berbeza dengan warna kulit pucat anda.

2. Badan kurus

Orang yang kurus juga lebih cenderung mengalami urat yang menonjol pada kulit. Sebabnya, orang kurus mempunyai lapisan lemak yang lebih nipis daripada orang pada umumnya. Akibatnya, kulit dan lemak tidak cukup tebal untuk menutup urat di bawah kulit.

3. Sukan

Urat-urat yang menonjol pada kulit juga boleh disebabkan oleh aktiviti fizikal atau sukan, terutama mengangkat berat. Sekiranya anda sering mengangkat beban berat setiap hari atau melakukan senaman yang membina otot, saluran darah anda akan mendapat tekanan berat. Kerana tekanan ini, urat menegang dan menonjol sehingga muncul di permukaan kulit.

Di samping itu, ketika anda bersenam atau melakukan aktiviti fizikal yang cukup berat, bahagian tubuh yang bekerja keras akan memerlukan tahap oksigen yang lebih banyak. Atas sebab ini, darah yang merupakan sumber oksigen mengalir dengan lebih cepat ke bahagian badan. Inilah yang menjadikan urat anda kelihatan lebih besar dan lebih menonjol, terutama di bahagian lengan.

4. Kesan sampingan atau tindak balas ubat

Ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan urat anda kelihatan lebih menonjol di permukaan kulit. Terutama jika anda menjalani rawatan dengan ubat-ubatan yang mengandungi steroid. Walau bagaimanapun, beberapa ubat juga boleh menjadikan kulit anda kelihatan lebih pucat atau nipis. Akibatnya, urat menjadi lebih kelihatan.

5. Kehamilan

Wanita hamil mengalami peningkatan jaringan saluran darah. Ini kerana semasa kehamilan, jumlah darah dalam badan meningkat hingga 50%. Peningkatan ini berguna untuk membekalkan oksigen dan nutrien kepada janin di dalam rahim. Oleh kerana itu, pada permukaan kulit anda, urat mungkin menjadi lebih jelas dan kelihatan bercabang.

6. Vena varikos

Vena varikos berlaku apabila urat menjadi bengkak, terutama pada kaki. Keadaan ini agak biasa, terutama di kalangan wanita. Kadang-kadang urat varikos disertai dengan rasa sakit. Penyebabnya boleh berbeza-beza, mulai dari penyakit katup jantung, kegemukan, menopaus, kehamilan, hingga berdiri terlalu lama.

Bilakah urat yang menonjol pergi ke doktor?

Secara umum, urat yang menonjol tidak memerlukan rawatan perubatan atau rawatan khusus. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gejala berikut.

  • Berdarah
  • Urat menjadi merah, bengkak, sakit, dan sakit, terutamanya apabila disentuh
  • Ruam muncul di kulit
  • Perubahan warna atau tekstur permukaan kulit (menjadikannya lebih kasar atau lebih lembut)

Recent Posts