Bahagian Payudara Besar, Adakah Ini Biasa? •

Ukuran payudara besar satu sisi adalah kebimbangan umum yang melingkari banyak wanita, termasuk remaja dan wanita dewasa. Apa yang tidak diketahui ramai orang, sepasang payudara tidak semestinya sama dengan ukuran yang anda fikirkan.

Payudara besar satu sisi, juga dikenal sebagai payudara asimetris, adalah keadaan ketika sepasang payudara wanita berbeza dari segi ukuran, bentuk, kedudukan, atau jumlah kedua-dua payudara. Secara amnya, payudara yang tidak simetri akan lebih menonjol semasa akil baligh dan akhirnya menyeimbangkan kedua-dua ukuran itu sendiri. Namun, sehingga 25 peratus wanita melaporkan perbezaan ukuran kedua payudara itu berterusan sepanjang hidup mereka.

Lebih daripada separuh populasi wanita dunia mempunyai sepasang payudara besar. Biasanya, payudara kiri akan lebih besar - hingga 20 peratus - daripada sebelah kanan. Sedikit wanita mempunyai payudara simetris dengan dua ukuran yang sama persis.

Mengapa payudara boleh menjadi satu sisi?

Sebarang perbincangan mengenai ukuran atau bentuk payudara wanita memerlukan beberapa pemahaman asas mengenai anatomi payudara itu sendiri. Payudara adalah kelenjar lemak yang terletak di bahagian depan dinding dada. Berat rata-rata satu payudara boleh mencapai 200-300 gram, dan pada dasarnya terdiri dari 12 hingga 20 lobus yang menyebar dari puting, seperti jari-jari rangka roda basikal. Lobus ini berbentuk segitiga, masing-masing mempunyai saluran pusat yang berakhir di puting, di mana susu mengalir keluar.

Tisu payudara anda berubah mengikut kitaran payudara anda. Contohnya, anda mungkin sering menyedari bahawa payudara anda terasa lebih kenyang dan kencang, serta lebih sensitif ketika anda sedang ovulasi. Sebenarnya, payudara memang boleh membesar kerana pengekalan air dan peningkatan peredaran darah ke payudara. Walau bagaimanapun, ini juga berlaku apabila kedua-dua payudara mempunyai ukuran yang sama. Satu kajian mendapati bahawa payudara akan kelihatan paling tidak simetri pada hari pertama ovulasi. Semasa haid, payudara akan kembali mengempis.

Sebab mengapa ukuran kedua payudara boleh lebih besar tidak diketahui dengan pasti, tetapi penentu yang paling mungkin termasuk perubahan hormon estrogen atau kecederaan traumatik.

Adakah anda perlu pergi ke doktor untuk pemeriksaan payudara yang besar?

Sekiranya perbezaan antara kedua payudara kelihatan sangat ketara, hingga dua cawan lebih besar atau dua kali lebih besar dari sisi yang lain, ini boleh menyebabkan beberapa gangguan psikologi, terutama semasa remaja, ketika tubuh dan jiwa seorang wanita muda telah hilang melalui begitu banyak perubahan antara satu sama lain. Keadaan perubatan yang sangat jarang ini disebut hipertrofi remaja (JHB), di mana satu payudara tumbuh besar berbanding yang lain.

Sekiranya payudara asimetris menyebabkan beban fizikal dan psikologi yang berat sehingga doktor mengesyorkan pembedahan, berbincanglah dengan pakar bedah plastik payudara terlebih dahulu untuk menjalankan prosedur pengurangan jisim payudara, atau pembedahan pengurangan payudara, dan bukannya menggunakan implan. Kajian itu mendapati bahawa wanita dengan payudara besar yang menjalani prosedur pengurangan melaporkan lebih banyak kepuasan daripada mereka yang memilih implan.

Secara amnya, sedikit perbezaan pada payudara pada hari normal tidak memerlukan perhatian khusus. Pastikan anda memilih bra dengan cawan yang sesuai dengan bahagian dada anda yang lebih besar, dan anda boleh mengatasi 'kekosongan' di sisi lain dengan bantuan bra pad untuk mengisi cawan.

Bilakah payudara besar menjadi faktor risiko barah payudara?

Sekiranya perubahan ukuran payudara berlaku secara tiba-tiba dan sangat jelas, berjumpa doktor. Perubahan mendadak pada bentuk dan ukuran payudara boleh menjadi tanda jangkitan, benjolan, kista, atau bahkan barah.

Kadang kala, perkembangan tumor fibroid bukan barah yang tidak anda ketahui juga boleh menyebabkan ukuran payudara besar. Sebab-sebab lain yang mungkin mendasari perbezaan ini termasuk scoliosis (kelengkungan tulang belakang), dan kecacatan pada dinding dada.

Penyelidikan dari UK, yang dipetik dari WebMD, menunjukkan bahawa perbezaan ukuran yang besar adalah faktor risiko bebas untuk barah payudara - terutama pada wanita yang berisiko tinggi untuk penyakit ini. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Breast Cancer Research, melaporkan bahawa setiap 95 gram peningkatan payudara asimetris, yang diamati oleh mamografi, diprediksi akan meningkatkan kemungkinan risiko barah payudara hingga 50 persen.

Walau bagaimanapun, apa yang perlu difahami adalah, walaupun penemuan perubatan menunjukkan hubungan yang kuat antara payudara besar dan barah payudara, ciri ini adalah salah satu daripada banyak faktor yang boleh mempengaruhi risiko barah payudara anda (sejarah keluarga, usia, sejarah pembiakan) ., dan lain-lain).

Kaedah terbaik untuk memeriksa sendiri payudara anda adalah semasa anda mandi untuk memudahkan anda melihat sedikit perubahan pada keadaan tangan basah yang lembap dan licin. Sekiranya anda mempunyai payudara besar pada masa lalu, tidak perlu risau. Namun, jika perubahan ukuran ini berlaku secara tiba-tiba, atau jika anda melihat perubahan pada payudara anda, tidak kira seberapa kecil, berjumpa dengan doktor anda. Pemeriksaan payudara sendiri tidak akan mengurangkan risiko kematian akibat barah payudara, tetapi penting untuk dapat mengesan perubahan payudara seawal mungkin dan mengelakkan kelewatan berunding dengan doktor.

BACA JUGA:

  • Adakah benar bahawa barah payudara turun-temurun?
  • Hymen yang koyak: Tidak Semua Wanita Mengalaminya
  • 8 Fakta Mengejutkan Mengenai Payudara yang Tidak Anda Ketahui

Recent Posts