6 Cara Semula Jadi untuk Mengimbangkan Hormon dalam Badan •

Hormon adalah sekumpulan biokimia dalam badan yang memainkan peranan penting dalam setiap fungsi tubuh. Oleh itu, penting untuk mengimbangkan hormon agar fungsi badan tidak terganggu. Ketidakseimbangan hormon dalam badan boleh membuat anda merasa letih, kemandulan, keguguran rambut, perubahan selera makan, menjadi berat badan berlebihan atau kurang berat badan.

Cara yang boleh anda lakukan untuk mengimbangkan hormon

Berikut adalah beberapa cara semula jadi yang boleh anda cuba untuk membantu mengimbangkan hormon dalam badan:

1. Makan lemak sihat

Hormon dipengaruhi oleh jumlah lemak di dalam badan anda. Jadi, mengimbangi jumlah lemak yang masuk ke dalam badan anda juga mempengaruhi keseimbangan hormon. Makan lebih banyak lemak sihat adalah penting untuk menyeimbangkan hormon dalam badan.

Kenapa? Kerana biasanya makanan yang anda makan mengandungi lebih banyak lemak buruk daripada lemak baik. Makan makanan yang mengandungi lemak sihat, seperti asam lemak omega 3 dan omega 6. Contoh makanan ini adalah alpukat, salmon, kacang, minyak sayuran dari biji (minyak zaitun, minyak canola, minyak kacang kedelai, dan lain-lain.

2. Dapatkan tidur yang cukup dan jauhi tekanan

Kurang tidur boleh mengganggu irama sirkadian tubuh anda, menegangkan badan anda, yang boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon. Satu kajian yang diterbitkan dalam Indian Journal of Endocrinology and Metabolism melaporkan bahawa tekanan boleh menyebabkan perubahan tahap hormon dalam banyak hormon, seperti glukokortikoid, katekolamin, hormon pertumbuhan, dan prolaktin. Jadi, ini kemudian boleh mengganggu kerja badan anda.

Orang dewasa disarankan untuk tidur sebanyak 7-8 setiap malam. Tidur yang mencukupi dapat memberi masa kepada tubuh untuk memperbaiki sel yang rosak, membina tenaga untuk keesokan harinya, meningkatkan imuniti, dan menjaga keseimbangan hormon.

3. Lakukan senaman secara berkala

Senaman juga membantu menyeimbangkan hormon dalam badan. Senaman dapat menguatkan sistem endokrin yang mengatur hormon dalam badan. Bukan hanya itu, senaman juga membantu mengurangkan tekanan, membantu tidur lebih lena, dan menjaga berat badan anda.

Walau bagaimanapun, jangan terlalu banyak melakukan latihan. Ini sebenarnya boleh membuat tubuh anda stres, malah mengganggu keseimbangan hormon. Lakukan senaman sebanyak mungkin, dan ini mungkin berbeza dari orang ke orang.

4. Menjaga kesihatan pencernaan

Kesihatan pencernaan ternyata memberi kesan pada sistem imun anda dan sistem hormon badan anda. Mengelakkan makanan yang boleh menyebabkan kerosakan sistem pencernaan adalah penting untuk menjaga keseimbangan hormon dalam badan. Kuncinya adalah untuk tidak mengambil lebih banyak makanan. Contohnya, elakkan pengambilan gula atau makanan yang mengandungi gula berlebihan. Pengambilan gula yang berlebihan dalam badan boleh mengganggu kerja hormon insulin, ini kemudian boleh menyebabkan anda menghidap diabetes.

5. Kurangkan pengambilan kafein dan minuman beralkohol

Kafein dapat membantu anda dalam beberapa cara. Namun, pengambilan kafein yang berlebihan juga tidak baik untuk tubuh. Kafein boleh mempengaruhi bagaimana sistem saraf pusat berfungsi, meningkatkan kadar jantung, meningkatkan kewaspadaan, dan mengubah bagaimana otak menghasilkan hormon. Terlalu banyak kafein boleh menyukarkan tidur, sehingga meningkatkan kadar hormon kortisol dan hormon stres lain.

Anda juga harus mengurangkan pengambilan minuman beralkohol. Minuman beralkohol terbukti mengganggu fungsi hati dan pankreas. Sebilangan pengeluaran hormon juga dapat terganggu oleh alkohol, seperti hormon estrogen dan testosteron.

6. Elakkan bahan kimia berbahaya

Bahan kimia berbahaya boleh memasuki badan anda dengan pelbagai cara dan ini boleh mengganggu keseimbangan hormon anda. Contohnya, dari makanan yang mengandungi racun perosak yang anda makan, dari pembersih bilik yang anda gunakan, dari bekas plastik yang anda gunakan untuk makanan, dari produk penjagaan diri yang anda gunakan, dan sebagainya.

Untuk itu, anda mungkin perlu mengelakkan penggunaan item yang mengandungi bahan kimia berbahaya. Atau, kurangkan kemungkinan bahan kimia berbahaya memasuki badan. Contohnya, gunakan bekas plastik untuk makanan atau minuman tanpa BPA ( Tanpa BPA ), mengelakkan produk kecantikan yang mengandungi paraben dan propilena glikol, mencuci sayur dan buah sebelum makan, dan banyak lagi yang boleh dilakukan.

Recent Posts