Hypothalamus, Bahagian Kecil Otak yang Penting -

Otak adalah organ penting badan yang merupakan pusat kawalan untuk semua fungsi badan anda. Ini bermaksud, jika anda ingin melakukan sesuatu, maka otak akan memerintah dan mengaturnya. Dalam menjalankan fungsinya, satu bahagian otak, iaitu hipotalamus, berperanan dalam proses tersebut. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai bahagian otak ini dalam ulasan berikut.

Apa itu hipotalamus?

Perkataan "hypothalamus atau hypothalamus" berasal dari bahasa Yunani, iaitu "hypo" dan "thalamus" yang bermaksud di bawah thalamus. Thalamus itu sendiri adalah bahagian otak yang berfungsi untuk menyampaikan maklumat deria dan bertindak sebagai pusat persepsi kesakitan.

Secara definisi, hipotalamus adalah kawasan kecil tetapi penting ukuran badam di tengah otak. Fungsinya, memainkan peranan penting dalam penghasilan hormon dan membantu merangsang banyak proses penting dalam tubuh dan terletak di otak, antara kelenjar pituitari dan thalamus.

Ketahui anatomi dan fungsi hipotalamus

Hipotalamus mempunyai tiga wilayah utama, masing-masing mempunyai inti yang berbeza. Lebih jelas lagi, mari kita bincangkan satu persatu bidang utama bahagian otak ini dan fungsinya.

kawasan anterior

Kawasan otak ini juga dikenal sebagai wilayah supraoptic, yang inti utamanya adalah inti supraoptic dan paraventricular, serta inti minor lainnya.

Sebilangan besar kawasan hipotalamus ini mempunyai fungsi dalam menghasilkan pelbagai hormon. Beberapa hormon dihasilkan yang berinteraksi dengan kelenjar pituitari dan menghasilkan hormon tambahan.

Beberapa hormon terpenting yang dihasilkan oleh hipotalamus termasuk:

  • Hormon pelepasan kortikotropin (CRH) . CRH terlibat dalam tindak balas badan terhadap tekanan fizikal dan emosi. Ia memberi isyarat kepada kelenjar pituitari untuk menghasilkan hormon yang disebut hormon adrenokortikotropik (ACTH). ACTH mencetuskan pengeluaran hormon kortisol, hormon stres.
  • Hormon pembebasan tirotropin (TRH) . Penghasilan TRH merangsang kelenjar pituitari untuk menghasilkan hormon perangsang tiroid (TSH). TSH memainkan peranan penting dalam fungsi banyak bahagian tubuh, seperti jantung, saluran pencernaan, dan otot.
  • Hormon pembebasan gonadotropin (GnRH) . Pengeluaran GnRH merangsang kelenjar pituitari untuk menghasilkan hormon pembiakan yang penting, seperti hormon perangsang folikel (FSH) dan hormon luteinizing (LH).
  • Oksitosin . Hormon ini mengawal banyak tingkah laku dan emosi penting, salah satunya adalah rangsangan seksual. Selain itu, hormon ini juga terlibat dalam beberapa fungsi sistem pembiakan, iaitu semasa melahirkan anak dan menyusu.
  • Vasopressin . Hormon ini juga dikenali sebagai hormon antidiuretik (ADH), yang merupakan hormon yang mengatur kadar air di dalam badan. Apabila vasopressin dilepaskan, ia memberi isyarat kepada buah pinggang untuk menyerap air.
  • Somatostatin. Fungsi hormon ini yang dihasilkan oleh hipotalamus adalah untuk menghentikan kelenjar pituitari daripada melepaskan hormon tertentu, termasuk hormon pertumbuhan dan hormon perangsang tiroid.

Selain menghasilkan hormon, kawasan anterior juga mempunyai banyak fungsi lain, iaitu mengatur suhu badan normal melalui peluh, menjaga irama sirkadian normal atau jam biologi badan, sehingga memungkinkan anda berjaga pada siang hari dan tidur di malam hari.

Wilayah tengah

Kawasan otak ini juga disebut sebagai daerah tuberal, yang inti utamanya adalah inti ventromedial dan arcuate. Nukleus ventromedial membantu tubuh dalam mengatur selera makan, sementara nukleus arcuate terlibat dalam pembebasan hormon pertumbuhan GHRH.

Wilayah posterior

Kawasan otak ini juga dikenal sebagai daerah mammillary, yang inti utamanya adalah hypothalamus posterior dan inti mammillary.

Fungsi inti hipotalamus posterior adalah untuk membantu mengatur suhu badan dan merangsang badan untuk mendapatkan tindak balas yang menggigil. Fungsi teras mamalia tidak diketahui secara pasti, tetapi para penyelidik berpendapat bahawa ia mempunyai kaitan dengan ingatan.

Masalah kesihatan yang mempengaruhi hipotalamus

Hipotalamus mempunyai fungsi yang sangat penting. Sekiranya bahagian otak ini tidak berfungsi dengan baik, ia dikenali sebagai disfungsi hipotalamus. Keadaan ini boleh berlaku apabila anda mengalami kecederaan kepala, cacat lahir, tumor otak, atau gangguan genetik tertentu.

Di samping itu, terdapat beberapa masalah kesihatan lain yang juga mempengaruhi fungsi hipotalamus, termasuk:

Diabetes insipidus

Tubuh seseorang dapat mengimbangi cecair di dalam badan secara automatik. Haus biasanya mengawal kadar pengambilan cecair seseorang, sementara kencing dan peluh membuang sebahagian besar cecair di dalam badan.

Hormon vasopressin, juga disebut hormon antidiuretik, mengawal kadar di mana cecair diekskresikan melalui kencing. Hipotalamus menghasilkan vasopressin dan kelenjar pituitari yang berdekatan menyimpan vasopressin dan membebaskannya ke dalam aliran darah apabila badan mempunyai tahap cecair yang rendah.

Vasopressin memberi isyarat kepada buah pinggang untuk menyerap lebih sedikit cecair dari aliran darah, menghasilkan lebih sedikit air kencing. Apabila badan mempunyai cairan tambahan, kelenjar pituitari melepaskan sejumlah kecil vasopressin, sehingga ginjal mengeluarkan lebih banyak cairan dari aliran darah dan menghasilkan lebih banyak air kencing.

Sekiranya bahagian otak ini tidak menghasilkan dan melepaskan vasopressin yang mencukupi, buah pinggang akan mengeluarkan terlalu banyak air di dalam badan. Keadaan ini boleh menyebabkan seseorang terus membuang air kecil, dahaga, dan juga mengalami dehidrasi. Keadaan ini dikenali sebagai diabetes insipidus. Walaupun disebut diabetes insipidus, keadaan ini berbeza dengan diabetes mellitus kerana kadar gula darah dalam tubuh tetap stabil.

Sindrom Prader-Willi

Sindrom Prader-Willi adalah penyakit keturunan yang jarang berlaku. Sindrom ini menyebabkan hipotalamus tidak berfungsi dengan baik dalam mengawal selera makan. Ini menyebabkan orang dengan keadaan ini tidak merasa kenyang setelah makan, jadi risiko kegemukan sangat tinggi, diikuti oleh gejala metabolisme yang lebih lambat dan penurunan massa otot.

Hipopituitarisme

Hipopituitarisme adalah keadaan apabila kelenjar pituitari tidak menghasilkan hormon yang mencukupi. Walaupun biasanya disebabkan oleh kerosakan pada kelenjar pituitari, disfungsi hipotalamus juga boleh menjadi penyebabnya.

Orang dengan keadaan ini biasanya akan mengalami gejala sakit kepala, penglihatan kabur, kepekaan yang meningkat terhadap cahaya, dan kekakuan di leher.

Acromegaly dan Pituitary Gigantism

Akromegali hipofisis dan gigantisme adalah gangguan pertumbuhan yang jarang berlaku yang berlaku kerana rembesan hormon pertumbuhan yang berterusan dari kelenjar pituitari.

Gigantisme hipofisis terjadi pada remaja dan kanak-kanak yang mempunyai hormon pertumbuhan yang berlebihan, sementara akomegali berlaku pada orang dewasa yang mempunyai lebihan hormon pertumbuhan yang dihasilkan oleh hipotalamus.

Hormon pertumbuhan yang berlebihan menyebabkan rembesan faktor pertumbuhan yang berlebihan, yang kemudian merangsang kesan yang mendorong pertumbuhan pada otot rangka, tulang rawan, tulang, hati, ginjal, saraf, kulit, dan sel paru-paru dan mengatur sintesis DNA selular.

Remaja dan kanak-kanak dengan gigantisme pituitari paling kerap mengalami peningkatan ketinggian yang luar biasa dengan peningkatan berat badan yang cepat. Ciri-ciri lain yang kurang biasa termasuk tangan dan kaki yang besar, makrocephaly, ciri wajah kasar, dan berpeluh berlebihan.

Manakala orang dewasa dengan akomegali mempunyai gejala seperti pertumbuhan tisu lembut dan penebalan kulit, tangan dan kaki yang membesar, hipertropi lutut, pembesaran tiroid dan jantung secara viseral, ketahanan insulin, dan diabetes.

Hipotiroidisme pusat

Sebilangan besar kes hipotiroidisme disebabkan oleh penyakit tiroid. Tetapi dalam kes yang jarang berlaku, hipotiroidisme dapat terjadi akibat gangguan hipotalamus dan hipofisis akibat kecederaan otak traumatik, barah otak metastatik, strok, atau jangkitan.

Gangguan pada bahagian otak ini akhirnya menyebabkan pelepasan hormon pembebasan tirotropin atau hormon perangsang tiroid yang tidak mencukupi, dan boleh menyebabkan hipotiroidisme pusat.

Gejala hipotiroidisme termasuk kelesuan, pertumbuhan perlahan pada kanak-kanak, kepekaan yang teruk terhadap sejuk, keguguran rambut, kulit kering, sembelit, dan disfungsi seksual.

Petua untuk mengekalkan hipotalamus yang sihat

Agar tidak menyebabkan masalah kesihatan, hipotalamus, yang merupakan bahagian penting otak, perlu dijaga dengan sihat. Melapor dari Sistem Kesihatan Klinik Mayo, berikut adalah pelbagai petua yang dapat membantu anda menjaga kesihatan otak anda.

Bersenam secara rutin

Otak anda memerlukan darah dan nutrien yang kaya dengan oksigen untuk berfungsi dengan baik. Nah, bersenam adalah salah satu cara untuk meningkatkan aliran darah ke otak. Itulah sebabnya, senaman dapat menyuburkan otak.

Cuba bersenam secara berkala sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Anda boleh memilih untuk berjalan, berenang atau berbasikal.

Dapatkan tidur yang mencukupi

Tidur memainkan peranan penting dalam kesihatan otak, termasuk hipotalamus. Terdapat beberapa teori bahawa tidur membantu membersihkan protein yang tidak normal di otak dan menguatkan ingatan.

Makan makanan yang sihat untuk otak

Otak mendapat nutrien dari makanan. Oleh itu, untuk menjaga kesihatan otak anda mesti memperhatikan pilihan makanan. Tingkatkan pengambilan ikan, biji, dan kacang.

Asid lemak omega 3 diketahui memberikan banyak manfaat untuk otak, anda boleh mendapatkan nutrien ini dari bandeng, tuna, atau salmon.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found