Adakah Selamat Mengelupas untuk Membuang Sel Kulit Mati?

Setiap hari anda menghasilkan berjuta-juta sel kulit mati. Sekiranya tidak dibersihkan, akan terjadi penumpukan pada kulit yang mengganggu kesihatan kulit anda. Pengelupasan adalah cara khas untuk membuang sel kulit mati. Namun, adakah rawatan ini baik untuk kulit?

Membuang sel kulit mati bermaksud menjaga keseimbangan kulit

Kulit secara semula jadi melancarkan lapisan kulit terluar dari semasa ke semasa. Proses semula jadi ini menyebabkan sel-sel pada kulit mati setiap hari.

Tetapi seiring bertambahnya usia, pengelupasan menjadi perlahan, yang boleh menjadikan kulit anda kering, mengelupas, dan gatal.

Cara pengelupasan dengan membuang sel-sel kulit mati bermakna ia membantu kulit mempercepat proses pengelupasan dan membantu melegakan beberapa keadaan kulit. Itulah sebabnya pengelupasan adalah salah satu rawatan terbaik untuk kulit.

Terdapat dua cara untuk mengelupas. Pertama, secara fizikal dengan berus atau gosok untuk membuang sel kulit mati. cara kedua dilakukan secara kimia dengan menggunakan asid ke kulit untuk melarutkan sel-sel kulit mati.

Selain mempercepat proses pengelupasan, pengelupasan juga memberikan faedah lain. Kulit menjadi lebih cerah kerana penumpukan sel kulit telah dibersihkan dan aliran darah ke wajah menjadi lebih lancar.

Tidak ketinggalan, prosedur ini meningkatkan keberkesanan penjagaan kulit. Sebabnya, lapisan kulit lebih mudah ditembusi oleh produk penjagaan kulit sambil meningkatkan pengeluaran kolagen, jika dilakukan dalam jangka panjang.

Atas sebab ini, pengelupasan boleh menjadi rawatan untuk memulihkan kulit yang berjerawat dan bintik-bintik kulit yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari.

Khasiat Menggosok Badan dan Cara Melakukannya di Rumah

Anda akan mendapat semua faedah pengelupasan, selagi anda…

Walaupun faedahnya banyak dan umumnya senang dilakukan, anda masih harus berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu. Anda juga perlu memahami keadaan dan jenis kulit dan mempertimbangkan kandungan produk yang sesuai untuk kulit anda.

Ini kerana pengelupasan kimia, yang menghasilkan hasil yang maksimum, berpotensi membuat keadaan kulit anda lebih teruk, jika produk yang anda pilih tidak sesuai.

Di laman web American Academy of Dermatology, dr. Marry P. Luppo, FAAD, profesor kesihatan kulit di Universiti Perubatan Tulane mengatakan bahawa orang yang mempunyai keadaan kulit khas seperti jerawat atau rosacea harus berunding terlebih dahulu untuk mengelupas.

Orang dengan keadaan mengelupas yang lebih teruk yang berisiko mengalami hiperpigmentasi pasca-radang (PIH) harus mengelakkan rawatan pengelupasan. Jadi, tidak semua orang sesuai untuk pengelupasan.

Bagaimana cara membuang sel kulit mati dengan pengelupasan?

Supaya proses membuang sel kulit mati yang anda lakukan berjaya dengan maksimum, perhatikan cara-cara di bawah.

1. Ketahui jenis kulit anda

Setiap orang mempunyai jenis kulit yang berbeza. Jadi, penting bagi anda untuk mengetahui jenis kulit anda sebelum melakukan perawatan kulit (penjagaan kulit) apa sahaja, termasuk pengelupasan.

Kerana, jenis kulit yang anda miliki adalah petunjuk rawatan mana yang harus anda lakukan dan seberapa kerap anda melakukan rawatan tersebut.

2. Pilih produk penjagaan yang betul

Sekiranya anda mempunyai kulit kering dan sensitif, pilih produk pengelupasan yang lebih ringan dalam asid salisilik atau asid glikolik. Sekiranya jenis kulit anda lebih berminyak, pilih produk rawatan dengan kandungan asid salisilik yang lebih tinggi, kira-kira dua peratus.

Elakkan produk yang mengandungi retinoid, retinol, atau benzoil peroksida, yang dapat mengurangkan kelembapan kulit dan menyebabkan kulit kering dan rawan jerawat.

Pastikan sentiasa bersih gosok atau sikat sebelum dan selepas digunakan. Begitu juga dengan kebersihan tuala yang anda gunakan.

3. Buat jadual biasa

Berapa kerap anda mengelupas bergantung pada jenis kulit anda. Biasanya, pengelupasan dilakukan dua kali seminggu.

Untuk kulit berminyak, rawatan pengelupasan lebih kerap disarankan. Kemudian untuk kulit sensitif, pengelupasan lebih jarang, misalnya seminggu sekali.

Sekiranya anda mengelupas dengan prosedur mikrodermabrasi, anda akan mengelupas beberapa kali selama beberapa minggu. Buat jadual biasa untuk pengelupasan, sama ada janji temu doktor atau jadual yang boleh anda buat sendiri di rumah.

Pelbagai Scrub dari Bahan Semula jadi yang Baik dan Membuat Glowing

4. Pilih kaedah pengelupasan yang sesuai

Untuk kulit kering, sensitif, atau rawan jerawat, disarankan untuk merawatnya dengan kain lap dan pengelupasan kimia ringan. Sekiranya kulit anda rawan jerawat dan terbakar sinar matahari, pilih produk rawatan kimia dan lulur yang lebih ringan.

Untuk kulit berminyak, pilih produk rawatan kimia yang lebih kuat dalam kadar asid salisilik dan bantuan lulur atau sikat muka.

5. Mengelupas dengan betul dan berhati-hati

Sebelum mengelupas, bersihkan muka anda terlebih dahulu. Kemudian, basuh muka anda lagi dengan air suam. Kemudian, gunakan produk atau gosok lembut pada kulit dengan gerakan bulat.

Lakukan ini selama 30 saat dan bilas dengan air suam. Keringkan wajah anda dengan menepuk lembut tuala kering. Kemudian, sapukan pelembap kulit secara merata agar kelembapan kulit terjaga.

Recent Posts