4 Jenis Ubat Demam Yang Berkuasa dan Boleh Dibeli di Farmasi

Adakah anda benar-benar tahu apa itu demam? Istilah ini biasanya digunakan apabila anda merasa tidak sihat. Keadaan ini sangat biasa, tetapi anda masih perlu berehat dan minum ubat sekiranya keadaan itu membuat anda tidak selesa. Apa ubat yang sesuai untuk merawat demam? Berikut adalah senarai ubat selesema yang dapat membantu melegakan simptom.

Senarai ubat sejuk yang terdapat di farmasi

Secara harfiah, menggigil menunjukkan tubuh mengalami demam. Keadaan ini berlaku apabila tubuh mengalami keradangan yang sering disebabkan oleh jangkitan virus, bakteria, atau bahan asing lain yang dianggap berbahaya bagi tubuh.

Gejala dicirikan oleh suhu badan di atas 37.5 darjah Celsius, tidak ada selera makan kerana kelemahan dan rasa pahit di mulut, pening, dan menggigil badan disertai dengan peluh. Untuk mengurangkan simptom, anda boleh minum ubat sejuk seperti berikut.

1. Acetaminophen (parasetamol)

Ubat ini, juga dikenal sebagai parasetamol, digunakan untuk menurunkan suhu badan anda, yang meningkat kerana demam. Ubat ini juga sering digunakan untuk mengobati sakit ringan hingga sederhana dan melegakan selesema atau selesema, sakit kepala, gejala haid, sakit gigi, dan sakit belakang.

Terdapat banyak produk ubat acetaminophen yang ada dan terdapat pelbagai cara untuk mengambilnya. Contohnya, tablet, pil atau sirap yang boleh dikunyah. Sentiasa baca peraturan minum dengan teliti dan jangan mengambil lebih daripada dos yang disyorkan. Biasanya dos ubat ditentukan mengikut usia.

Di samping itu, jangan minum ubat ini selama lebih dari 10 hari untuk orang dewasa atau 5 hari untuk kanak-kanak, kecuali jika anda telah mendapat kebenaran daripada doktor anda. Ketahui beberapa kesan sampingan seperti ruam, gatal, muka atau lidah yang bengkak, pening teruk, atau kesukaran bernafas.

Segera berjumpa doktor jika keadaan anda tidak membaik atau jika anda mempunyai sejarah penyakit hati, diabetes, fenilketonuria, atau hamil atau menyusu sebelum mengambil asetaminofen.

2. Ibuprofen (Motrin atau Advil)

Sumber: Berita NBC

Ubat ini digunakan untuk mengurangkan kesakitan dari pelbagai keadaan seperti sakit kepala, sakit gigi, kekejangan perut semasa haid, sakit otot, dan artritis. Walau bagaimanapun, ibuprofen juga sering digunakan untuk menghilangkan demam, selesema, atau selesema. Ibuprofen adalah anti-radang yang berfungsi di dalam badan untuk menyekat bahan semula jadi tertentu yang boleh menyebabkan keradangan, bengkak, atau sakit ketika anda demam.

Baca peraturan minum sebelum mengambil ubat ini. Sesuaikan dos ubat mengikut usia. Ubat ini biasanya diminum setiap 4 hingga 6 jam dengan segelas air. Dianjurkan untuk tidak berbaring 10 minit selepas ubat diambil. Sakit perut, mual, muntah, cirit-birit, sembelit, dan mengantuk adalah kesan sampingan yang mungkin anda rasakan setelah mengambil ubat.

Kesan sampingan yang teruk boleh merangkumi lebam yang mudah, dering di kepala, leher kaku, perubahan penglihatan, atau keletihan. Sekiranya ubat itu diambil lebih dari tiga hari tetapi keadaannya tidak bertambah baik atau bertambah buruk, segera buat pemeriksaan lebih lanjut kepada doktor.

3. Naproxen

Sumber: MIMS

Selain ibuprofen, naxproxen juga dapat digunakan untuk menghilangkan rasa sakit, seperti sakit kepala, sakit gigi, tendonitis, dan sakit haid, serta gout dan artritis. Ia berfungsi dengan cara yang sama seperti ibuprofen yang mencegah keradangan di dalam badan.

Baca peraturan terlebih dahulu dan sesuaikan dos mengikut usia anda. Biasanya diminum 2 atau 3 kali sehari dengan segelas air dan tidak dibiarkan berbaring sekurang-kurangnya 10 minit selepas ubat diambil.

Kesan sampingan ubat ini adalah sakit kepala, pening, mengantuk, mual, dan pedih ulu hati. Rujuk penggunaan ubat terlebih dahulu jika anda mengalami gangguan tekanan darah kerana ubat ini berisiko menurunkan tekanan darah.

4. Aspirin

Sumber: Pencernaan Pembaca

Ubat ini dapat mengurangkan demam serta melegakan kesakitan dari sakit gigi, sakit kepala, atau sakit otot. Ia berfungsi dengan cara yang sama seperti ibuprofen dan naproxen. Selain itu, ia juga dapat digunakan untuk mencegah pembekuan darah yang berisiko menyebabkan serangan jantung atau strok. Itulah sebabnya ubat ini juga dikenali sebagai pengencer darah. Rujuk dahulu sekiranya aspirin digunakan untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun.

Ubat ini hanya boleh diambil dalam dos yang kecil untuk mengatasi demam. Anda tidak dibenarkan menggunakan ubat ini selama lebih dari 3 hari, kecuali jika ia telah diluluskan oleh doktor anda. Lakukan ujian selanjutnya sekiranya anda mengambil aspirin, anda merasa lemah di satu sisi badan, mengalami masalah penglihatan atau pertuturan, dan sakit kepala disertai leher yang kaku dan muntah.

Recent Posts