6 Khasiat Gelatin, Bahan Kunyah Puding

Adakah anda suka membuat puding atau pencuci mulut yang lain? Anda mesti biasa dengan gelatin untuk puding atau jeli yang menjadikan hidangan anda kenyal. Nampaknya, agar-agar mempunyai banyak faedah besar untuk kesihatan badan, anda tahu! Ada apa-apa?

Apa itu gelatin?

Gelatin adalah ekstrak protein dari haiwan seperti daging lembu atau ikan. Bahan ini dibuat dengan merebus tulang binatang, tulang lembut, dan bahagian kulit untuk mengekstrak kandungan kolagen.

Kolagen adalah protein berserat yang menghubungkan otot, tulang, dan kulit pada haiwan.

Kolagen yang diproses akan berubah menjadi bahan yang tidak terasa dan tidak berwarna. Bahan ini larut dalam air panas sehingga dapat digunakan untuk memproses puding, kue, saus, sup, atau hidangan lain.

Manfaat kesihatan agar-agar

Setelah mengetahui asal-usul gelatin, anda perlu mengetahui kelebihan gelatin untuk badan anda. Berikut adalah senarai.

1. Membina otot

Asid amino adalah asas protein yang penting untuk membina jisim otot. Walaupun tubuh manusia dapat membuat beberapa jenis asid amino, kebanyakan orang masih perlu mendapatkan asid amino tambahan melalui makanan.

Asid amino yang terkandung dalam ramuan ini berbeza bergantung pada kaedah penyediaan dan tisu haiwan yang digunakan. Nah, nutrien asid amino ini terdapat dalam gelatin.

2. Mengurangkan sakit sendi

Banyak kajian telah melihat seberapa berkesan ekstrak protein haiwan ini sebagai rawatan untuk masalah sendi dan tulang, seperti osteoartritis (yang berlaku apabila tulang rawan di antara sendi pecah), menyebabkan rasa sakit dan kekakuan.

Dalam satu kajian, 80 orang dengan osteoartritis diberi suplemen gelatin dan ubat plasebo (ubat kosong) selama lebih dari dua bulan. Akibatnya, sakit sendi dan kekakuan pada peserta yang menerima suplemen ini berkurang dengan ketara.

3. Menjaga kulit dan rambut yang sihat

Makanan tambahan yang sama ternyata menunjukkan hasil yang baik untuk memperbaiki kerosakan pada kulit dan rambut. Kandungan kolagen dalam makanan tambahan ini terbukti menjadikan kulit lebih kenyal dan lembap.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa penggunaan gelatin dapat meningkatkan ketebalan dan pertumbuhan rambut, bahkan pada orang yang mengalami masalah alopecia (kebotakan).

4. Meningkatkan fungsi otak dan kesihatan mental

Gelatin sangat kaya dengan glisin asid amino, yang merupakan bahan semula jadi yang telah dikaitkan dengan fungsi otak. Satu kajian mendapati bahawa pengambilan glisin dapat meningkatkan daya ingatan dan kepekatan dengan ketara.

Pengambilan glisin juga dikaitkan dengan kemajuan dalam merawat pelbagai gangguan kesihatan mental, seperti skizofrenia.

5. Menurunkan berat badan

Jangan takut untuk gemuk dengan memakan gelatin. Bahan ini sebenarnya dapat membantu anda mengawal berat badan dengan menahan selera makan. Selera makan itu sendiri boleh timbul kerana penghasilan hormon tertentu di dalam badan.

Nah, kandungan semula jadi dalam ramuan makanan yang satu ini ternyata berjaya meningkatkan kadar hormon yang berfungsi untuk mengurangkan selera makan. Anda juga menjadi kenyang lebih lama setelah makan hidangan yang diperbuat daripada gelatin.

Walau bagaimanapun, perhatikan kandungan kalori. Contohnya, dari tambahan gula, susu, atau bahan lain yang digunakan semasa memproses pinggan.

6. Meningkatkan fungsi sistem pencernaan

Bahan makanan serbaguna ini dapat membantu melancarkan sistem pencernaan dengan beberapa cara. Contohnya, asid amino mampu menjaga kesihatan lapisan mukosa organ perut.

Glycine juga dapat merangsang pengeluaran jus gastrik yang dapat membantu proses pencernaan. Selain itu, agar-agar mengikat air sehingga dapat membantu makanan bergerak dengan berkesan dalam sistem pencernaan.

Recent Posts