Terdapat banyak jenis cacar, bagaimana ia dirawat?

Sebilangan besar orang mungkin hanya mengetahui satu bentuk cacar, iaitu cacar air. Cacar air atau cacar air adalah salah satu penyakit kulit berjangkit yang paling biasa. Sebilangan besar kes cacar air berlaku pada kanak-kanak. Namun, tahukah anda jika anda berisiko menghidap penyakit cacar lain pada masa akan datang setelah pulih dari penyakit ini, iaitu herpes zoster? Ya. Terdapat beberapa jenis cacar lain dengan tahap keparahan yang berbeza, jadi anda perlu memerhatikannya.

Jenis cacar disebabkan oleh varicella-zoster

jangkitan virus varicella-zoster boleh menyebabkan dua jenis cacar, iaitu cacar air dan herpes zoster atau herpes zoster. Virus ini pada mulanya menjangkiti saluran pernafasan dan kemudian virus menyebar di saluran darah dan menyebabkan jangkitan pada tisu kulit.

Cacar air dan kayap mempunyai simptom tersendiri, walaupun penyebabnya adalah sama. Oleh itu, langkah rawatan juga berbeza. Bagaimana jangkitan virus yang sama menghasilkan pelbagai jenis penyakit kulit?

1. Cacar air (cacar air)

Gejala utama cacar air dicirikan oleh munculnya ruam kulit dalam bentuk bintik merah yang menyebabkan gatal-gatal yang sengit. Satu hingga dua hari sebelum munculnya gejala utama, orang yang dijangkiti cacar jenis ini pertama kali akan mengalami gejala demam dan seperti selesema.

Dalam beberapa hari, ruam akan berubah menjadi vesikel atau lepuh yang berisi cecair. Elastik kemudian akan mengempis ke dalam papula sebelum akhirnya kering untuk membentuk kudis.

Cacar air adalah sejenis penyakit iaitu mengehadkan diri, bermaksud bahawa jangkitan ini dapat sembuh dengan sendirinya. Perkembangan penyakit cacar air sehingga kudis itu terkelupas dengan sendirinya, dan dalam masa 24 jam tidak ada lagi ruam kulit, biasanya memerlukan 2-3 minggu.

Rawatan cacar air

Rawatan untuk cacar jenis ini bertujuan untuk memendekkan masa jangkitan sehingga penyakit itu dapat sembuh dengan lebih cepat, sambil mengawal gejala. Namun, penyakit ini dapat dicegah sepenuhnya melalui vaksinasi.

Untuk gejala demam awal, penggunaan ubat penghilang rasa sakit seperti acetaminophen boleh menjadi pilihan. Sementara itu, antivirus seperti asiklovir yang memberi tumpuan untuk menghalang jangkitan dapat diberikan dalam 24 jam setelah ruam kulit pertama muncul.

Gatal-gatal yang disebabkan oleh cacar jenis ini sangat menjengkelkan, terutama pada waktu malam, membuat penghidap tidak berhenti menggaru kulit yang terkena. Oleh itu, doktor biasanya juga memberi ubat seperti antihistamin.

Selain penggunaan ubat cacar air, ada berbagai langkah perawatan yang dapat diambil untuk mengatasi penyakit ini, salah satunya adalah mandi cacar air dengan menggunakan campuran oatmeal dan baking soda.

2. Cacar (herpes zoster)

Cacar air jenis ini juga sering disebut Kayap atau herpes zoster disebabkan oleh ruam kulit yang ditunjukkan oleh warna merah terang dan corak taburannya berkelompok dan melingkar di satu kawasan badan.

Ramai yang mengesyaki bahawa seseorang akan menangkap herpes zoster ketika seseorang yang menghidap cacar air menangkapnya untuk kali kedua. Sebenarnya, herpes zoster tidak disebabkan oleh jangkitan semula dengan virus varicella-zoster.

Pada masa anda mendapat cacar air dan pulih, virus tidak akan hilang dari badan anda. Virus varicella-zoster dapat hidup dan "tidur" dalam sistem saraf selama bertahun-tahun sebelum diaktifkan semula sebagai herpes zoster.

Sangat mudah untuk membezakan antara sirap dan cacar air. Sebagai tambahan kepada corak penyebaran ruam, cacar jenis ini juga menyebabkan rasa sakit dan sensasi terbakar pada kulit. Keadaan ini disebabkan oleh kerosakan sel saraf akibat pengaktifan semula virus.

Rawatan cacar

Cacar jenis ini biasanya dialami oleh orang yang berumur lebih dari 60 tahun. Namun, orang yang mempunyai sistem kekebalan tubuh yang lemah, seperti wanita hamil dan orang dengan HIV / AIDS, juga berisiko tinggi terkena kayap.

Selain menggunakan ubat antivirus seperti acyclovir, untuk menghilangkan rasa sakit, rawatan herpes zoster biasanya digabungkan dengan ubat kortikosteroid seperti prednisone dan analgesik. Dos yang diperlukan akan disesuaikan oleh doktor mengikut keparahan kesakitan.

Jenis cacar dari keluarga virus cacar

Virus genus Orthopoxvirus yang menyebabkan cacar (cacar air), monkeypox, dan molluscum contangiosum menyebabkan gejala utama penyakit kulit serupa dengan cacar air.

Ketiga penyakit cacar ini sebenarnya tidak umum di Indonesia, bahkan salah satu spesiesnya telah dinyatakan pupus oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada akhir 1980-an.

Tidak seperti cacar air dan cacar air, yang umumnya mempengaruhi kumpulan usia tertentu, cacar jenis ini boleh membahayakan sesiapa sahaja. Masing-masing mempunyai kriteria penyakit, yang biasanya dibezakan oleh gejala.

Cacar adalah salah satu penyakit paling mematikan sebelum vaksin ditemui, monkeypox mempunyai keparahan penyakit yang serius, sementara molluscum contangiosum berpotensi menjadi penyakit kelamin ketika menyerang alat kelamin.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai gejala, penyebab, dan cara merawat tiga jenis cacar.

1. Cacar (cacar air)

Virus yang menyebabkan cacar atau cacar adalah variola. Ciri utama cacar adalah penyebaran lepuh atau lepuh berisi nanah ke seluruh badan. Gejala serupa dengan cacar air, tidak jarang kedua-duanya sering disamakan.

Walau bagaimanapun, cacar jenis ini telah dinyatakan pupus sejak tahun 1980. Kes terakhir yang direkodkan untuk penyakit ini adalah kes di Afrika pada tahun 1977. Sebelumnya, cacar telah menjadi wabak berbahaya yang meragut banyak nyawa sejak abad ke-18.

Pembasmian cacar adalah salah satu pencapaian besar dalam dunia perubatan, ini tidak dapat dipisahkan dari program vaksin cacar yang telah berlangsung selama beberapa dekad. Vaksin cacar adalah vaksin pertama yang dihasilkan untuk menghentikan penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus.

Tidak ada rawatan khusus untuk jenis cacar ini. Walaupun vaksin dapat diandalkan untuk pencegahan penyakit serupa, pada masa ini vaksin cacar mungkin sukar diperoleh kerana jarang sekali jenis cacar ini.

2. Monkeypox (monkeypox)

Cacar monyet aka monkeypox adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jangkitan virus yang jarang berlaku. Virus ini adalah virus zoonotik atau virus yang berasal dari haiwan. Dulu monyet adalah inang utama virus monkeypox. Oleh itu, penyakit ini disebut cacar monyet.

Gejala penyakit ini umumnya serupa dengan cacar (cacar air), tetapi disertai dengan masalah kesihatan seperti demam, ruam kulit yang melepuh, dan pembengkakan kelenjar getah bening di ketiak.

Dari kes monkeypox yang dijumpai. Penularan cacar jenis ini pada mulanya berlaku dari hubungan langsung dan tidak langsung antara manusia dan haiwan liar yang dijangkiti.

Sementara itu, penularan monkeypox di kalangan manusia dianggap terjadi melalui kontak langsung dengan lesi kulit, cairan tubuh, tetesan lendir yang dilepaskan ketika bersin dan batuk, serta paparan bahan yang tercemar dengan virus monkeypox.

Bahaya penyakit ini dapat dicegah dengan berkesan melalui vaksin. Sementara itu, antivirus untuk rawatan cacar air masih dikaji lebih lanjut. Jenis cidofovir atau tecovirimat sejauh ini merupakan antivirus yang berkesan untuk membantu menyembuhkan dalam beberapa kes. Vaksin cacar dapat membantu mencegah cacar jenis ini.

3. Molluscum contangiosum

Jangkitan moluskum contagiosum menyebabkan ruam atau kemerahan muncul. Nodul biasanya berukuran 2-5 mm dengan bintik di tengah.

Nodul kecil ini dapat muncul di kulit pada bahagian tubuh yang terkena virus, seperti pada wajah, kelopak mata, ketiak, batang badan, dan paha (pangkal paha). Tidak seperti jenis cacar lain, gejala ini tidak muncul di telapak tangan, telapak kaki, dan mulut.

Kemunculan lebam biasanya tidak disertai dengan keradangan, kecuali jika Anda menggaru kulit yang terkena, gejala nodul akan menyebar secara berturut-turut, keadaan ini disebut tanaman.

Sekiranya cacar jenis ini muncul di kelopak mata, ia boleh menyebabkan gejala penyakit mata merah yang juga menular.

Molluscum contagiosum akan hilang sendiri selepas beberapa minggu. Cacar jenis ini biasanya tidak meninggalkan bekas luka.

Recent Posts