Mengatasi Masalah dengan Mekanisme Mengatasi, Inilah Caranya •

Tekanan dan kegelisahan adalah perkara yang kadang-kadang melekat dalam kehidupan seharian. Memang benar, ini cukup masuk akal. Namun, jika anda tidak mempunyai kemampuan untuk melakukan mekanisme penanganan, tekanan dari masa ke masa boleh menyebabkan gangguan mental dan memberi kesan buruk kepada kehidupan seharian. Lalu, apa itu mekanisme penanganan dan bagaimana melakukannya?

Apa itu mekanisme mengatasi?

Semua orang, termasuk anda, pasti merasa tertekan kerana pelbagai perkara yang berlaku dalam hidup. Bukan hanya peristiwa seperti perceraian, keguguran, atau kematian orang yang disayangi boleh menjadi penyebab tekanan.

Bahkan peristiwa yang sering dilihat sebagai perkara positif, seperti berkahwin, mempunyai anak, atau membeli rumah baru, juga boleh memicu anda merasa tertekan.

Baiklah, menurut Terapi Baik, mekanisme mengatasi atau mekanisme mengatasi adalah strategi yang boleh anda gunakan dalam menangani situasi yang menyebabkan tekanan atau trauma psikologi.

Strategi-strategi ini sangat membantu anda menguruskan perasaan emosi yang timbul akibat keadaan tertekan. Contohnya kemarahan, kesedihan, kesepian, kegelisahan, hingga kemurungan.

Dengan cara itu, dengan menggunakan strategi ini, anda dapat mengawal hati, fikiran, dan perasaan anda sehingga anda tidak mengalami gangguan psikologi yang lebih teruk.

Ini termasuk kemampuan untuk berpegang teguh pada nilai atau kepercayaan, kemampuan untuk menyelesaikan masalah, bersosial, menjaga kesehatan, dan juga kemampuan untuk menjaga komitmen.

Anda juga dapat melihat mekanisme mengatasi sebagai keupayaan untuk mengatasi tekanan untuk terus bergerak maju untuk mencapai tujuan hidup.

Mengapa mekanisme mengatasi penting?

Keadaan kesihatan mental seseorang secara amnya dipengaruhi oleh tiga faktor utama: genetik, tekanan dari persekitaran sekitar, dan kemampuan untuk melakukan mekanisme mengatasi dalam menangani tekanan.

Dua faktor pertama, iaitu genetik dan stres, adalah perkara yang cenderung tidak anda kendalikan. Walau bagaimanapun, mekanisme mengatasi adalah kemahiran yang boleh anda pelajari dan terapkan.

Matlamat? Sudah tentu untuk menjaga kesihatan mental. Anda boleh melakukan mekanisme mengatasi dengan mengurangkan tekanan terlebih dahulu. Contohnya, mengalihkan perhatian anda sebentar dengan berehat atau melakukan aktiviti lain.

Apabila tekanan dikurangkan, menjadi lebih mudah bagi anda untuk berfikir dengan jelas, sehingga anda dapat mengatasi masalah dengan lebih berkesan. Di samping itu, banyak masalah mental yang akhirnya memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan sosial.

Oleh itu, mempunyai keupayaan untuk mengatasi masalah juga sangat berguna untuk mencegah masalah kesihatan akibat tekanan.

Mengamalkan mekanisme mengatasi dalam kehidupan seharian

Strategi mengatasi setiap orang boleh berbeza, bergantung pada setiap keperibadian dan jenis dan sumber tekanan yang anda alami. Tetapi secara umum, ahli psikologi membezakan strategi kemahiran mengatasi menjadi dua kategori utama, iaitu: Mengatasi Fokus Emosi dan Mengatasi masalah.

Mengatasi tumpuan emosi

Ini adalah sejenis mekanisme mengatasi yang memberi tumpuan kepada keadaan emosi anda. Caranya adalah dengan mengurangkan tindak balas emosi negatif dari keadaan tertekan, seperti merasa malu, cemas, takut, berduka, dan kecewa.

Strategi ini adalah satu-satunya cara untuk menerapkan kemahiran mengatasi anda apabila anda tidak dapat mengawal sumber tekanan.

Mengatasi tumpuan emosi Anda boleh melakukan ini dengan mengalihkan tumpuan dan perhatian dari sumber masalah. Contohnya, melampiaskan atau menulis mengenai masalah yang mereka hadapi, bermeditasi, atau berdoa.

Tetapi kadang-kadang, strategi mengatasi fokus emosi ini sebenarnya membuat anda cenderung menunda-nunda menangani sumber masalah.

Inilah yang menjadikan strategi ini sebagai kaedah yang kurang berkesan untuk menyelesaikan masalah jangka panjang. Strategi ini juga berbahaya apabila masalah yang anda hadapi memerlukan rawatan segera.

Contohnya, seperti rawatan awal penyakit kronik dan masalah kewangan. Di samping itu, strategi mengatasi fokus emosi juga boleh merosakkan atau menambah masalah dan tekanan.

Ini boleh berlaku apabila anda bergantung pada teknik pengalihan yang tidak sihat seperti menggunakan ubat haram, pengambilan alkohol yang berlebihan, merokok kerana tekanan, makan berlebihan, menghabiskan terlalu lama bermain permainan atau menonton televisyen.

Mengatasi masalah

Berbanding dengan mekanisme mengatasi sebelumnya, ini adalah strategi mengatasi yang terbaik. Kaedah ini tidak hanya memfokuskan tahap tekanan, tetapi juga punca stres.

Ini bermaksud, anda dapat mengatasi tekanan dan juga pencetusnya dengan menggunakan mekanisme penanganan yang satu ini. Namun, anda mungkin tidak dapat menerapkan strategi ini pada setiap situasi.

Ya, kaedah ini sebenarnya adalah kaedah yang paling berkesan untuk menangani sumber tekanan yang datang dari kerja atau tekanan semasa mencapai matlamat.

Sementara itu, tekanan kehilangan seseorang yang anda sayangi, atau kemurungan kerana sesuatu yang tidak dapat diubah, hanya dapat diatasi dengan mengatasi fokus emosi.

Dalam menerapkan mekanisme mengatasi ini, ada tiga perkara penting yang harus anda perhatikan: kemahiran menyelesaikan masalah, pengurusan masa yang baik, dan sokongan sosial dari orang-orang di sekitar anda.

Walaupun strategi satu ini sangat berkesan, tidak semua orang dapat menerapkan kaedah ini sehingga memerlukan latihan dalam penerapannya.

Keperibadian optimis juga merupakan faktor penting dalam menerapkan kaedah ini. Sebabnya, dalam mengatasi masalah tersebut, anda memerlukan keyakinan diri untuk menilai dan menimbang sama ada keadaan dapat dikawal.

Ini bermaksud, dalam memilih strategi mengatasi, anda harus mengetahui terlebih dahulu apa masalahnya dan strategi mana yang lebih baik untuk menangani tekanan.

Petua untuk mempraktikkan keupayaan untuk menerapkan mekanisme mengatasi

Keberkesanan mekanisme mengatasi dipengaruhi oleh jenis masalah yang anda hadapi, tetapi ada beberapa cara yang dapat anda atasi dengan berkesan, seperti:

  • Berfikir dengan lebih positif, misalnya dengan melihat masalah sebagai peluang untuk belajar dan menambah pengalaman baru.
  • Cubalah untuk tetap tenang dalam menghadapi pelbagai masalah, misalnya dengan menarik nafas dan menenangkan diri sebelum membuat keputusan.
  • Belajarlah untuk menerima diri sendiri dan orang lain, kerana tidak ada yang sempurna.
  • Pelajari kesalahan anda, agar tidak mengulanginya lagi dan menjadi orang yang lebih baik.
  • Berusaha bersikap objektif mengenai masalah yang dihadapi.
  • Menjalin hubungan baik dengan orang lain untuk sokongan sosial ketika menyelesaikan masalah atau mencapai tujuan.

Recent Posts