Berapa Banyak Gula yang Harus Anda Minum Sehari?

Siapa yang tidak menyukai manisnya gula? Tetapi anda harus ingat, pengambilan gula berlebihan boleh membahayakan kesihatan anda, anda tahu! Walaupun begitu, itu tidak bermaksud anda dilarang mengambil gula, tetapi anda perlu menghadkan pengambilan gula setiap hari.

Jumlah maksimum penggunaan gula setiap hari

Gula adalah sumber tenaga yang diperlukan oleh manusia. Namun, jika berlebihan, gula boleh membuat anda mudah menghadapi masalah kesihatan.

Sebabnya, pengambilan gula berlebihan setiap hari bukan sahaja mencetuskan kenaikan berat badan yang cepat, tetapi juga dapat menyebabkan anda menjadi gemuk yang merupakan penyebab utama diabetes dan penyakit jantung.

Oleh itu, penting bagi anda untuk mengawal pengambilan gula anda setiap hari. Had penggunaan gula yang disarankan oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia setiap orang sehari adalah 50 gram gula atau setara dengan 5-9 sudu teh.

Bagi anda yang kerap melakukan aktiviti dan bersenam, jumlah ini mungkin tidak menjadi perhatian kerana sistem badan anda mampu membakar banyak kalori.

Namun, anda yang menghidap diabetes harus betul-betul mengawal pengambilan gula dan karbohidrat anda sehingga tahap gula dalam darah anda terkawal.

Bagaimana cara mengawal pengambilan gula setiap hari?

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan pengambilan makanan bergula sehingga pengambilan gula harian anda terkawal.

1. Pengambilan makanan dalam bentuk asalnya

Perkara yang perlu dipertimbangkan untuk mengawal pengambilan gula adalah dengan memakan makanan dalam bentuk asalnya, bukan diproses. Gula semula jadi terdapat dalam makanan, terutama buah-buahan segar.

Oleh itu, dengan memakan buah segar, anda seharusnya tidak memerlukan gula dalam bentuk yang diproses lagi. Di samping itu, anda juga perlu mengimbangkan pengambilan gula anda dari nutrien protein dan lemak.

2. Periksa label pemakanan pada makanan yang dibungkus

Sekiranya anda makan makanan yang dibungkus, jangan lupa membaca maklumat nilai pemakanan di bahagian belakang bungkusan untuk mengetahui berapa banyak karbohidrat dan gula di dalamnya.

Kandungan gula dapat dilihat pada bungkusan dengan memperhatikan kata-kata yang berakhir dengan 'ose' atau 'ol', seperti glukosa, fruktosa, dekstrosa, maltosa, sukrosa, laktosa, manitol, dan sorbitol pada bungkusan makanan yang diproses.

3. Periksa gula darah secara berkala

Perkara lain yang boleh anda lakukan untuk mengawal pengambilan gula setiap hari adalah dengan memeriksa gula darah anda secara berkala.

Sebabnya, ini membantu anda mengetahui bagaimana tubuh bertindak balas terhadap makanan tertentu sehingga tubuh dapat membuat penyesuaian dalam memakan makanan atau ubat-ubatan di kemudian hari.

4. Mengamalkan gaya hidup sihat

Selain tiga cara yang disebutkan di atas, anda juga dapat membuat perubahan gaya hidup dengan menerapkan gaya hidup yang sihat. Bermula dari bersenam secara teratur, mengawal bahagian makanan, berehat secukupnya, hingga mengawal tekanan.

Elakkan juga minum minuman ringan, jus buah dengan gula tambahan, gula-gula, kek, buah kalengan, dan buah kering. Gunakan pemanis semula jadi seperti kayu manis, ekstrak badam, vanila, halia, madu dan lemon semasa membuat menu makanan.

Recent Posts