5 Punca Sistem Imun Lemah dan Tubuh Mudah Sakit •

Mengapa sebilangan orang jatuh sakit dengan lebih mudah? Mereka mungkin memiliki kemampuan berkurang untuk melawan bakteria, virus, dan benda asing lain yang dapat menyebabkan penyakit. Keupayaan tubuh untuk melawan jangkitan dan penyakit adalah fungsi sistem imun. Sekiranya sistem imun lemah, tubuh tidak dapat mempertahankan diri dari pelbagai ancaman kesihatan. Jadi apa yang menyebabkan sistem imun yang lemah? Lihat ulasan di sini.

Pelbagai penyebab sistem imun yang lemah

1. Tekanan

Hampir setiap orang pernah mengalami kesan tekanan pada suatu ketika dalam hidup mereka. Sakit kepala, sakit dada, gelisah, dan perasaan tegang secara keseluruhan adalah gejala tekanan.

Faktor-faktor ini semuanya bergabung menyebabkan sistem imun berfungsi lebih keras untuk mempertahankan tubuh daripada ancaman kesihatan.

2. Kurang aktif

Sistem imun yang lemah boleh disebabkan oleh tidak aktif atau tidak bersenam. Satu kajian menunjukkan bahawa senaman secara teratur dapat membantu fungsi neutrofil, yang merupakan jenis sel darah putih yang membunuh mikroorganisma yang tidak diingini dan kadang-kadang berbahaya.

3. Kurang tidur

Anda mungkin tidak menyedari bahawa semasa anda tidur, sel-sel dalam darah anda yang melawan jangkitan berfungsi melindungi tubuh anda. Jadi, kurang tidur boleh menyebabkan tubuh tidak dapat berfungsi dengan berkesan dalam melawan jangkitan atau kuman.

4. Dehidrasi

Setiap tisu dan organ dalam tubuh bergantung pada air, kerana ia membantu membawa nutrien dan mineral ke sel, dan menjaga mulut, hidung dan tekak anda tetap lembap, dan juga untuk mencegah penyakit.

Walaupun badan anda terdiri dari 60 persen air, anda kehilangan cairan melalui buang air kecil, buang air besar, berpeluh, dan bahkan bernafas. Dehidrasi berlaku apabila anda tidak mengganti cukup cecair yang anda kehilangan.

Kekeringan ringan hingga sederhana kadang-kadang sukar dikenal pasti, tetapi boleh membuat anda sakit. Gejala dehidrasi ringan hingga sederhana boleh disalah anggap sebagai kesakitan, keletihan, sakit kepala, dan sembelit.

Dehidrasi akut dan kronik boleh membahayakan, bahkan mengancam nyawa. Gejala termasuk dahaga yang melampau, mata yang tenggelam, sakit kepala, tekanan darah rendah, degupan jantung yang cepat, kekeliruan dan rasa letih.

5. Pengambilan nutrien yang diperlukan tidak mencukupi

Penting untuk makan pelbagai makanan seimbang termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, dan sumber gandum yang membantu menyokong sistem imun dengan menyediakan vitamin, mineral, fitokimia dan antioksidan penting.

Sama pentingnya, anda harus mengelakkan makan makanan berlemak, terutamanya lemak tak jenuh ganda yang cenderung menekan sistem imun.

Pengambilan nutrien yang diperlukan oleh badan untuk meningkatkan sistem ketahanan badan adalah vitamin C, ginseng dan bunga echinacea. Vitamin C sangat diperlukan oleh tubuh untuk meningkatkan daya tahan tubuh, melindungi tubuh dari penyakit jantung, mata dan kedutan pada kulit. Anda boleh mendapatkan vitamin C dari buah-buahan dan sayur-sayuran. Tetapi jika sistem ketahanan badan anda menurun maka anda memerlukan makanan tambahan untuk memenuhi keperluan vitamin C.

Sebagai tambahan kepada vitamin C, anda harus mempertimbangkan menggunakan herba untuk mengekalkan imuniti seperti ginseng Asia (Panax ginseng) atau ginseng Amerika (Panax quinquefolius). Antioksidan dalam ginseng dapat meningkatkan sistem imun atau daya tahan tubuh.

Anda juga boleh menggunakan bunga echinacea, yang bagus untuk meningkatkan sistem ketahanan badan dan membantu tubuh melegakan pelbagai gejala penyakit seperti selesema atau penyakit berjangkit. Bunga ini mempunyai campuran bahan aktif yang kompleks, beberapa di antaranya disebut antimikroba. Sementara bahan-bahan lain, iaitu fenol dan alklamid, dipercayai mempunyai kesan pada sistem imun manusia dan antioksidan.

Sudah tentu, untuk memenuhi ketiga nutrien ini, anda tidak perlu bingung mencari 3 jenis makanan. Anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan suplemen imun yang mengandungi ketiga nutrien ini sekaligus. Makanan tambahan ini dapat membantu anda dalam meningkatkan sistem ketahanan badan anda.

Petua untuk meningkatkan sistem ketahanan badan

Kurang tidur, tekanan, dan diet yang buruk dapat melemahkan sistem imun anda. Oleh itu, anda mungkin perlu mempertimbangkan makanan tambahan dari suplemen imun yang mengandungi vitamin C, ginseng dan bunga echinachea. Fungsi makanan tambahan ini dapat memudahkan anda memenuhi nutrien untuk meningkatkan sistem ketahanan badan.

Selain nutrien ini, penting bagi anda untuk memperhatikan waktu tidur, mengurangkan tekanan, mengekalkan status penghidratan badan dan terus bersenam. Ini dapat membantu anda kekal cergas dan badan anda tidak mudah diserang penyakit.

Recent Posts