Peraturan untuk Memberi Makanan Tambahan selama 9 Bulan Ditambah Pilihan Jenis

Apabila si kecil bertambah tua, anda akan semakin kagum dengan banyak perkembangan yang dapat dilakukannya. Perkembangan ini merangkumi kemampuan bayi untuk mengenali jenis makanan baru disertai dengan pelbagai tekstur, rasa dan aroma yang berbeza. Supaya keperluan pemakanan harian kanak-kanak dapat dipenuhi secara optimum, lihat ulasan berikut mengenai memberi makanan pelengkap untuk bayi berusia 9 bulan!

Perkembangan kemahiran makan bayi berusia 9 bulan

Secara amnya, pada usia bayi yang telah memasuki 9 bulan, anda akan melihat perkembangannya semakin pantas.

Selain lebih mahir mengangkat badannya sendiri ketika berdiri, si kecil anda juga biasanya dapat menukar posisi dengan cepat.

Anda akan menyaksikan anak kecil anda yang tangkas mengubah kedudukan dari duduk ke berdiri secara tiba-tiba atau sebaliknya.

Bayi anda juga dapat memutar tubuhnya untuk mencapai mainan dan objek di sekelilingnya. Sesungguhnya, pada usia 9 bulan, bayi pada umumnya hanya mampu merangkak dan belum dapat berjalan.

Walau bagaimanapun, perkembangan kemahiran motor bayi pada usia ini jauh lebih baik. Tidak terkecuali dari segi kemampuan makannya yang semakin menunjukkan perkembangan.

Keupayaan bayi berusia 9 bulan untuk makan

Sekiranya pada usia 8 bulan sebelum si kecil mula belajar mengambil, memegang, dan memasukkan sesuatu ke dalam mulut, kini kemampuan itu sudah berubah.

Memasuki usia 9 bulan, kemahiran bayi dalam menggenggam dan memakan sesuatu atau makanan ke dalam mulutnya jauh lebih dipercayai.

Ini terbukti dari cengkaman tangan yang semakin stabil ketika bayi mengambil barang atau mainan di sekelilingnya.

Ini kerana bayi pada usia 9 bulan sudah dapat mengawal pergerakan kedua tangannya dengan lebih baik.

Melalui pengembangan kemahiran motor, si kecil anda berusaha mengetahui penggunaan setiap objek yang dilihatnya di sekelilingnya.

Dilancarkan dari laman Kesihatan Kanak-kanak, pada usia 9 bulan, biasanya perkembangan koordinasi badan dapat mengambil makanan dengan melibatkan jari telunjuk dan ibu jari.

Penggunaan jari telunjuk dan ibu jari bayi bertugas untuk menjepit makanan ketika mengambil, menggenggam, dan memasukkannya ke dalam mulut.

Itulah sebabnya jika anda memberi perhatian, pada usia ini, bayi cenderung lebih aktif bergerak, menyentuh, dan memerhatikan objek di sekitarnya.

Begitu juga, ketika bayi anda menyentuh dan mencengkam pelbagai bentuk, tekstur, dan jenis makanan yang anda sajikan setiap kali tiba masanya untuk makan.

Apakah pilihan MPASI untuk bayi berusia 9 bulan?

Pilihan makanan pelengkap yang boleh anda berikan kepada bayi pada usia 9 bulan sebenarnya tidak jauh berbeza dengan ketika mereka berusia 8 bulan.

Cuma bezanya, pada usia 9 bulan, tekstur makanan pejal bayi biasanya jauh lebih kasar daripada usia sebelumnya.

Anda boleh mula memberikan makanan pelengkap untuk bayi berusia 9 bulan yang telah dicincang halus atau disaring kasar.

Jangan lupa, jika boleh, teruskan memberi susu ibu secara berkala setiap hari selain menghidangkan makanan pelengkap (MPASI).

Sekiranya penyusuan susu ibu ternyata tidak lagi mungkin dilakukan, biasanya perlahan-lahan diganti dengan susu formula.

Selain tekstur makanan yang berubah dari tumbuk yang disaring menjadi makanan kasar, jumlah makanan jari yang diberikan juga jauh lebih tinggi.

Mungkin pada usia 8 bulan ketika pertama kali bertemu makanan jari kanak-kanak hanya diberi beberapa keping dalam satu hidangan, atau bahkan sering dicampurkan dengan makanan tumbuk.

Semasa berusia 9 bulan bayi ini, makanan jari Biasanya ia diberikan lebih kerap disertai dengan tekstur makanan pejal yang cenderung agak kasar. Jangan bimbang tentang kemampuan anak kecil anda untuk makan makanan jari.

Sebabnya, berkat proses penyesuaian yang dilakukan pada beberapa bulan sebelumnya, kini bayi berusia 9 bulan lebih terbiasa makan pelbagai tekstur makanan pelengkap baru.

Setelah cukup memahami beberapa jenis makanan pejal makanan jari seperti buah bertekstur lembut, serta sayur-sayuran rebus dan lauk pauk, kini anda boleh memberikan makanan yang berbeza kepada bayi anda yang berusia 9 bulan.

Pelbagai pilihan makanan pelengkap untuk bayi 9 bulan

Biarkan bayi anda yang berusia 9 bulan meneroka lebih banyak jenis makanan pelengkap untuk memenuhi keperluan pemakanan harian mereka, seperti:

  • Bijirin gandum
  • Hirisan roti kecil yang diisi dengan coklat, buah atau sayur
  • Potongan buah kecil dengan tekstur yang sedikit lebih keras daripada pisang dan alpukat. Buah-buahan ini termasuk tembikai tanpa biji, mangga, pir, tembikai, dan sebagainya
  • Telur rebus dicincang menjadi kepingan kecil
  • Tahu, pasta, keledek, atau kentang kecil
  • Potongan kecil sayur-sayuran yang lebih pelbagai seperti wortel, kacang polong, chayote, kacang buncis, tauge, bayam, dan sebagainya
  • Potongan kecil daging lembu dan ayam yang telah direbus hingga lembut

Bolehkah saya menambah rasa pada pepejal bayi berusia 9 bulan?

Mungkin tidak sedikit ibu bapa yang tertanya-tanya tentang keselamatan menambahkan garam dan gula ke makanan tambahan bayi.

Sangat risau, kadangkala boleh membuatkan anda menghidangkan semangkuk MPASI dengan rasa hambar kerana tanpa tambahan gula atau garam.

Sebenarnya, Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI) tidak melarang pemberian garam dan gula kepada kanak-kanak di bawah usia 1 tahun.

Peraturan ini boleh dimulakan dengan memberi makanan pelengkap ketika bayi memasuki usia 6 bulan, bahkan hingga 9 bulan, dan akhirnya berubah menjadi 1 tahun.

Sekiranya rasa nafsu makan anak meningkat, tidak ada salahnya menambahkan sedikit garam dan gula ke dalam diet harian anak.

Kerana bagaimanapun, anda juga tidak menyukai makanan yang tidak atau tidak sedap, bukan? Kadang-kadang anda mungkin mendapati bayi anda sukar makan atau tidak mahu menghabiskan semua makanannya.

Terdapat pelbagai faktor yang menjadi asas mengapa bayi berusia 9 bulan enggan menghabiskan makanan pejal yang anda sajikan.

Salah satunya kerana rasa makanannya tidak enak atau hambar. Walaupun begitu, perhatikan berapa banyak gula dan garam yang dapat ditambahkan ke makanan pelengkap (MPASI) untuk bayi 9 bulan.

Anda hanya dinasihatkan untuk memberi sedikit atau sedikit di hujung sudu dan tidak terlalu banyak.

Berapa banyak hidangan makanan untuk bayi berusia 9 bulan?

Sedikit berbeza dengan usia 8 bulan sebelumnya, pada usia 9 bulan bukan sahaja tekstur makanan pelengkap bayi (MPASI) yang telah berubah.

Walau bagaimanapun, kekerapan dan bahagian makanan pejal untuk bayi berusia 9 bulan dalam satu hidangan juga cenderung meningkat. Selain meneruskan penyusuan secara berkala jika boleh, kekerapan makan anak-anak biasanya akan berubah menjadi 3-4 kali sehari.

Namun, kekerapan memberi makanan ringan tetap sama dengan usia sebelumnya, iaitu sekitar 1-2 kali sehari atau bergantung pada selera anak.

Sementara itu, untuk jumlah atau sebahagian dari satu makanan makanan pejal, anda boleh memberikan cawan atau 125-175 mililiter (ml) untuk bayi 9 bulan.

Walau bagaimanapun, selama satu jam atau waktu makan, anda harus menemani bayi agar tidak berlangsung lebih dari 30 minit.

Bahagian makanan bayi meningkat seiring bertambahnya usia

Semasa bayi membesar, jangan terkejut jika pada usia 9 bulan, bahagian makanan padat dalam makanan bayi biasanya lebih banyak.

Dengan kata lain, anak kecil anda mengalami peningkatan bahagian secara beransur-ansur dari masa ke masa. Disokong oleh kenyataan yang dipetik dari Pusat Bayi, selera makan bayi biasanya akan meningkat seiring bertambahnya usia.

Apabila selera makan bayi meningkat, di sinilah anda boleh mula memberi bayi lebih banyak bahagian atau kekerapan makan.

Penambahan bahagian makanan pepejal bayi 9 bulan ini disebabkan oleh peningkatan selera makan secara semula jadi seiring dengan pertumbuhan dan perkembangannya.

Itulah sebabnya mengapa anda akhirnya mendapati bahawa kekerapan makan makanan pejal untuk bayi berusia 9 bulan boleh mencapai sekurang-kurangnya 3 kali sehari atau lebih.

Sebaliknya, tidak perlu risau apabila selera ini berubah. Bayi dapat makan banyak dalam beberapa hari, sementara beberapa hari kemudian sukar dimakan, dan sebagainya.

Anda harus tahu bahawa pada usia 9 bulan, selera bayi untuk makan pelbagai makanan pejal masih tidak menentu.

Terutama kerana pada usia 9 bulan, bayi berada di tahap belajar banyak dan mengenal semua perkara mengenai makanan pelengkap (MPASI).

Oleh itu, adalah wajar bahawa kadangkala bayi kelihatan sukar makan sementara selera makannya kembali normal pada hari-hari berikutnya.

Tetapi jangan biarkan ketika selera makan bayi terus menurun dari hari ke hari. Segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya kerana mungkin terdapat keadaan perubatan tertentu di sebalik tindakan tersebut.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts