Makan Kaki Ayam: Baik atau Buruk untuk Kesihatan?

Adakah anda salah seorang yang suka makan kaki ayam? Sebilangan daripada anda mungkin sangat menyukainya, tetapi sebilangan daripada anda mungkin tidak menyukainya.

Beberapa mitos mengatakan bahawa cakar ayam baik untuk anak kecil berlari dengan pantas. Tidak hairanlah, banyak ibu bapa memberi makan anak-anak mereka dengan kaki ayam. Tetapi, adakah makan kaki ayam benar-benar sihat?

Adakah makan kaki ayam sihat?

Kaki ayam biasanya dimasak menjadi sup, ayam kicap, atau dibuat hidangan pedas. Kaki ayam mengandungi tulang, kulit dan urat. Anda tidak menjumpai daging sehingga anda hanya boleh memakan kulit dan tendon, dan mungkin sumsum di tulang ayam.

Walaupun begitu, kebanyakan orang hanya memakan kulit dan tendon, sementara tulang ayam, yang kaya dengan nutrien, dibuang. Sebenarnya, dalam tulang ayam terdapat banyak nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

Mungkin sukar untuk mendapatkan sumsum tulang ini, jadi anda membuangnya. Namun, anda sebenarnya boleh memasaknya dengan menjadikannya kaldu. Jadi, nutrien di tulang kaki ayam lebih mudah untuk anda dapatkan.

Kaldu tulang boleh dibuat dengan merebus tulang ayam selama beberapa jam sehingga nutrien dalam tulang dilepaskan dalam kuahnya. Anda boleh menambahkan kaldu tulang ini ke sup ayam, yang biasanya disukai oleh anak-anak.

Kebaikan memakan bahagian tulang kaki ayam

Berikut adalah beberapa nutrien yang anda dapat dari kandungan tulang cakar ayam.

  • Mineral, seperti kalsium, magnesium, kalium, dan fosforus. Mineral ini penting dalam menyokong peredaran darah yang sihat, kepadatan dan kesihatan tulang, kesihatan saraf, kesihatan jantung, dan kesihatan pencernaan.
  • Glukosamin. Kandungan ini dapat menyokong kekuatan sendi. Jadi, anda mengelakkan sakit sendi atau sakit sendi.
  • Asid hyaluronik. Sebatian ini dapat menyokong kesihatan tisu, seperti peremajaan sel dan kekuatan sel kulit.
  • Chondroitin sulfat. Kandungan ini mempunyai manfaat yang sama dengan glukosamin, iaitu untuk menyokong kesihatan sendi. Selain itu, kondroitin juga dapat menyokong tindak balas keradangan, kesihatan jantung, dan kesihatan kulit.
  • Kolagen. Tulang kaki ayam juga mengandungi kolagen yang tinggi, di mana kolagen ini penting untuk membantu menjaga kulit yang sihat, menguatkan struktur saluran darah, menguatkan struktur tulang, dan melindungi lapisan saluran pencernaan.

Namun, untuk mendapatkan semua faedah ini, anda harus memilih ayam berkualiti. Jangan memilih ayam yang telah disuntik dengan hormon atau antibiotik kerana berpotensi untuk mengurangkan kandungan nutriennya.

Berhati-hati! Kaki ayam tinggi lemak tepu

Sebaliknya, memakan kaki ayam boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan anda. Kaki ayam ditutup sepenuhnya dengan kulit ayam, dan kulitnya tinggi lemak tepu.

Tidak hairanlah jika kaki ayam mempunyai rasa yang enak kerana kandungan lemak ini. Makanan yang mengandungi lemak tinggi biasanya mempunyai rasa yang enak.

Kandungan lemak tepu yang tinggi dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat. Lama kelamaan, kadar kolesterol tinggi dapat menyumbat saluran darah yang membekalkan darah ke otot jantung. Kesannya, anda boleh mendapat penyakit jantung.

Anda perlu tahu bahawa setiap 100 gram kaki ayam mengandungi lemak tepu 3.9 gram atau bersamaan dengan 20% keperluan lemak tepu setiap hari untuk orang dewasa pada umumnya.

Di samping itu, 100 gram kaki ayam juga mengandungi kolesterol sebanyak 84 mg atau 28% daripada keperluan kolesterol setiap hari untuk orang dewasa secara umum.

Bagi anda yang menggemari kaki ayam, disarankan untuk tidak memakan kaki ayam (terutama kulit) terlalu kerap dan banyak. Kami mengesyorkan agar anda memakan sumsum tulang kaki ayam kerana di situlah terdapat banyak nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

Recent Posts