Adakah terdapat Ubat Katarak yang lebih berkesan tanpa pembedahan?

Katarak adalah keadaan apabila lensa mata anda, yang harus telus, menjadi keruh. Penyebab katarak biasanya adalah penuaan. Sekiranya tidak dirawat, katarak boleh menyebabkan kebutaan. Rawatan katarak yang paling berkesan adalah pembedahan pembuangan katarak. Namun, ada anggapan bahawa katarak dapat disembuhkan tanpa pembedahan. Sejumlah titisan juga diramalkan dapat mengurangkan kesan yang disebabkan oleh katarak. Adakah benar ubat tersebut berkesan untuk menyembuhkan keadaan ini? Lihat penjelasan di bawah.

Apakah jenis ubat yang boleh merawat katarak?

Secara amnya, untuk menyembuhkan katarak anda akan disarankan melakukan pembedahan. Walau bagaimanapun, doktor mungkin tidak segera mengesyorkan pembedahan jika katarak tidak terlalu banyak mengganggu aktiviti.

Terdapat beberapa titisan mata yang dikatakan dapat mengatasi atau mengurangkan kesan katarak pada penglihatan anda. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Lanosterol

Banyak kajian telah meneliti rawatan katarak dengan lanosterol. Ubat ini tergolong dalam sebatian kimia yang disebut sterol. Sterol dikatakan dapat mengawal proses pembentukan katarak.

Kajian yang diterbitkan dalam BMC Medical Genetics meneliti kemampuan lanosterol tambahan untuk mengurangkan katarak pada dua anak dengan katarak kongenital pada usia dini. Kajian itu mendapati bahawa kanak-kanak dengan katarak kongenital menyekat lanosterol, yang secara semula jadi dihasilkan oleh mata, disebabkan oleh mutasi genetik dalam tubuh mereka. Pentadbiran tambahan lanosterol diketahui dapat membantu mengurangkan keparahan katarak dan meningkatkan kejelasan lensa mata.

Persatuan Optometrik Amerika menyatakan bahawa saintis mengesyaki lanosterol mempunyai kemampuan untuk menjaga lensa mata bersih dengan menghentikan pemecahan dan penggumpalan protein.

Kajian ini dilakukan pada tikus dan lensa mata manusia yang terkena katarak yang telah dikeluarkan melalui pembedahan. Para penyelidik kemudian dapat mengesahkan bahawa lanosterol dapat menghentikan perkembangan katarak jenis keturunan dan usia pada tikus.

Kajian itu juga mendapati bahawa lanosterol dapat menghentikan penggumpalan protein lensa manusia. Ini menjadikan lensa mata telus lagi.

Walau bagaimanapun, penyelidikan yang diterbitkan oleh Scientific Reports pada tahun 2019 menunjukkan sebaliknya. Kajian ini tidak memberikan bukti bahawa sebatian lanosterol mempunyai aktiviti anti-katarak atau dapat mengikat protein untuk melarutkan katarak.

Kesimpulannya, sebatian kimia yang didakwa sebagai ubat katarak belum terbukti dengan jelas dapat menyembuhkan keadaan ini. Penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menguji sejauh mana lanosterol berkesan sebagai ubat katarak.

2. N-asetilcarnosin (NAC)

N-acetylcarnosine (NAC) juga didakwa sebagai ubat katarak tanpa pembedahan. Sejumlah kajian telah dilakukan untuk mengetahui seberapa berkesan sebatian kimia ini dalam merawat katarak.

Kajian yang diterbitkan oleh Drugs In R&D pada tahun 2002 bertujuan untuk mengkaji kesan 1% N-asetilcarnosin (NAC) terhadap kejelasan lensa selama 6 dan 24 bulan pada pesakit dengan katarak.

Kajian menunjukkan bahawa faedah dilihat setelah 24 bulan menjalani rawatan. Pesakit katarak tidak menunjukkan kemerosotan visual. Sebatian yang diramalkan sebagai ubat katarak tidak menunjukkan kesan sampingan.

Kajian ini menyimpulkan bahawa N-acetylcarnosine (NAC) berpotensi menjadi sebahagian daripada rawatan dan pencegahan katarak.

Walau bagaimanapun, penyelidikan yang diterbitkan dalam Cochrane Database of Systematic Review menyimpulkan bahawa tidak ada bukti bahawa N-acetylcarnosine (NAC) dapat menyembuhkan katarak. Sebatian kimia ini juga tidak terbukti menghalang perkembangan katarak, dalam hal ini fizikal berubah menjadi lebih baik atau lebih buruk.

Kesimpulannya, seperti lanosterol, N-acetylcarnosine (NAC) juga tidak terbukti berkesan sebagai ubat alternatif untuk katarak selain pembedahan. Penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mencari bukti yang lebih konkrit.

3. Perubatan herba

Lensa yang tidak lagi telus dapat dipicu oleh radikal bebas yang menyebabkan perubahan protein dan menyebabkan katarak. Sebilangan produk tumbuhan dikatakan menghalang proses ini, sehingga menunda pembentukan kabus pada lensa lutsinar.

Sebatian semula jadi yang mengandungi antioksidan dan anti-radang boleh dianggap sebagai agen anti-katarak. Namun, tidak semua tanaman yang mengandung antioksidan berpotensi memiliki sifat anti-katarak.

Kajian yang diterbitkan oleh Frontiers in Pharmacology menerangkan berapa banyak tumbuhan perubatan yang dianggap sebagai ubat semula jadi untuk katarak. Kajian ini menganalisis lebih dari 120 makalah dan mendapati bahawa terdapat sekitar 44 tanaman ubat yang digunakan dalam rawatan katarak tradisional sebagai ubat semula jadi.

Walaupun terdapat banyak tumbuhan yang "dikatakan" boleh menjadi ubat semula jadi untuk katarak, keberkesanannya belum diperiksa. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengetahui seberapa berkesan ubat ini dapat menyembuhkan katarak tanpa pembedahan dan kemungkinan kesan sampingannya.

Pembedahan adalah ubat katarak yang paling berkesan

Penjelasan di atas menyimpulkan bahawa pembedahan pembuangan katarak adalah ubat yang paling berkesan dalam merawat katarak. Pembedahan ini dilakukan untuk memperbaiki penglihatan anda yang cacat akibat katarak.

Dipetik dari Mayo Clinic, pembedahan katarak juga disarankan sekiranya katarak menyukarkan doktor mata anda untuk memeriksa keadaan mata anda yang lain.

Walau bagaimanapun, menunda prosedur biasanya tidak berbahaya, jadi anda mempunyai masa untuk mempertimbangkan sama ada membuang katarak atau tidak. Sekiranya katarak mengganggu aktiviti harian anda, pembedahan adalah ubat yang paling berkesan.

Selepas pembedahan katarak, anda biasanya diberi ubat untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak pada mata. Ubat ini termasuk:

  • Phenylephrine, yang bertindak pada otot di iris
  • Tropicamide, untuk kelonggaran sfingter pupil (otot yang mengelilingi pinggir pupil)
  • Cyclopentolate, untuk menyekat pengecutan otot sfingter pupil
  • Atropin, untuk menyekat pengecutan otot sfingter pupil

Biasanya, anda dibenarkan pulang pada hari yang sama dengan pembedahan katarak anda. Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin mengehadkan aktiviti anda, selama kira-kira seminggu selepas pembedahan, untuk pemulihan.

Recent Posts