9 Khasiat Buah Manggis, Termasuk Menurunkan Berat Badan •

Manggis adalah buah tropika dari Asia dan biasanya terdapat di India, Malaysia dan Indonesia. Jenis buah dengan nama Latin Garcinia mangostana Ini mempunyai rasa manis dan masam yang khas, jadi ia disukai dan cukup popular di kalangan orang ramai. Namun, tidak hanya enak dimakan, buah manggis juga mempunyai banyak khasiat, khasiat, dan kandungan nutrisi yang bermanfaat untuk kesihatan anda.

Pelbagai kandungan nutrien buah ini dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan dan meningkatkan kesihatan tubuh, termasuk bagi anda yang ingin menurunkan berat badan. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai kandungan nutrien dan faedah buah manggis!

Kandungan khasiat buah manggis

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, manfaat kulit manggis menjadi popular kerana penggunaannya sebagai ubat herba. Sebenarnya, bukan hanya kulit, semua bahagian buah manggis juga mengandungi nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh anda.

Dilaporkan dari Data Komposisi Makanan Indonesia, kandungan gizi 100 gram manggis mentah adalah:

 • Air: 83 gram
 • Tenaga: 63 kal
 • Protein: 0.6 gram
 • Lemak: 0.6 gram
 • Karbohidrat: 15.6 gram
 • Serat: 1.5 gram
 • Abu:; 0.2 gram
 • Kalsium: 8 mg
 • Fosforus: 12 mg
 • Zat besi: 0.8 mg
 • Natrium: 10 mg
 • Kalium: 61.9 mg
 • Tembaga: 0.10 mg
 • Zink: 0.1 mg
 • Vitamin B1: 0.03 mg
 • Vitamin B2: 0.03 mg
 • Niacin: 0.3 mg
 • Vitamin C: 5 mg

Selain vitamin, mineral, dan nutrien lain, buah manggis juga mengandung xanthones, yang merupakan sebatian bioaktif pada tanaman yang mempunyai sifat antioksidan. Adapun satu jenis sebatian xanthones yang tersimpan dalam buah manggis adalah gartanin. Sebagai tambahan kepada kesan antioksidan, sebatian gartanin ini juga mempunyai kesan anti-radang, antijamur, dan bahkan antikanker.

Apakah faedah buah manggis?

Berdasarkan kandungan nutrisi di atas, beberapa faedah yang tersimpan dalam buah manggis adalah:

1. Membantu menurunkan berat badan

Manfaat buah manggis yang paling terkenal adalah membantu menurunkan berat badan. Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal makanan perubatan pada tahun 2016 mendapati bahawa tikus yang memakan ekstrak manggis menurunkan berat badan secara signifikan lebih tinggi daripada yang tidak.

Walau bagaimanapun, kajian sebelumnya pada manusia juga mendapati bahawa orang yang menggunakan 90-270 ml jus manggis dua kali sehari cenderung mempunyai indeks jisim badan (BMI) yang lebih rendah. Para penyelidik percaya bahawa kesan anti-radang xanthones dapat mengurangkan keradangan pada individu yang berlebihan berat badan, jadi manfaat ini dapat muncul.

Kalkulator BMI

2. Mengawal kadar gula dalam darah

Pelbagai kajian mengenai buah manggis mendapati fakta bahawa xanthones dan sebatian serat di dalamnya dapat membantu mengekalkan kadar gula dalam darah. Salah satunya adalah kajian 2018 yang diterbitkan dalam jurnal Nutrien.

Kajian mendapati bahawa wanita gemuk yang mengonsumsi 400 mg ekstrak manggis setiap hari mengalami penurunan ketahanan insulin yang ketara. Ketahanan insulin adalah faktor risiko kadar gula darah tinggi dan diabetes.

3. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Buah manggis mengandungi vitamin C dan serat, keduanya penting untuk sistem imun manusia. Vitamin C mempunyai sifat antioksidan dan berperanan dalam meningkatkan fungsi sel imun, sehingga mengurangkan risiko penyakit. Sementara serat berperanan dalam sistem pencernaan, yang juga merupakan komponen penting dalam sistem imun manusia.

Bukan hanya vitamin C dan serat, manfaat buah manggis juga dapat dirasakan kerana sifat antibakteria sebatian bioaktif di dalamnya. Sebatian ini dapat membantu melawan bakteria berbahaya, yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit.

4. Mengekalkan kulit yang sihat

Bukan hanya memerangi penyakit, kesan antioksidan dan antibakteria manggis juga dapat membantu menjaga kulit yang sihat. Ini dibuktikan melalui kajian kecil yang diterbitkan di jjurnal biokimia klinikal dan pemakanan.

Kajian mendapati bahawa orang yang mengonsumsi 100 mg ekstrak manggis setiap hari mempunyai keanjalan kulit yang lebih baik. Dia juga mengalami penurunan sebatian yang menyebabkan penuaan kulit setelah memakan ekstrak buah.

5. Mencegah barah

Sebagai tambahan kepada khasiat di atas, satu lagi kebaikan buah manggis yang terkenal adalah untuk mencegah barah. Sebabnya, sebatian xanthones pada buah manggis dipercayai mempunyai sifat antikanker, antioksidan, dan anti-radang yang dapat membantu melawan perkembangan dan penyebaran sel barah.

Walaupun sejumlah kajian telah dilakukan mengenai keberkesanan buah manggis ini, hasilnya pada manusia masih sangat terbatas. Oleh itu, kajian lebih lanjut diperlukan mengenai kesan buah manggis sebagai agen pencegah barah pada manusia.

6. Melegakan artritis

Dilaporkan dari Mayo Clinic, sejumlah kajian makmal dan haiwan menunjukkan bahawa manggis mempunyai kesan anti-radang yang kuat. Oleh itu, buah ini sering dikatakan dapat membantu mengurangkan keradangan dan kesakitan pada penghidap artritis (artritis).

Ini belum terbukti sepenuhnya pada manusia. Namun, berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam jurnal Rakan sebaya Pada tahun 2019, sebatian bioaktif xanthones pada buah manggis dapat melawan keradangan dan melindungi pelbagai organ tubuh, termasuk sendi.

7. Menjaga kesihatan jantung

Manfaat lain dari buah manggis yang disayangkan adalah menjaga kesihatan jantung. Ini dibuktikan melalui beberapa kajian yang dilakukan terhadap haiwan. Salah satunya adalah kajian yang diterbitkan dalam jurnal BMC pelengkap dan ubat alternatif pada tahun 2016.

Menurut kajian, polifenol dalam manggis dapat mengurangkan kadar trigliserida dan kolesterol jahat dan meningkatkan kolesterol baik pada tikus. Oleh itu, buah ini dipercayai dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikannya pada manusia.

8. Menjaga kesihatan otak dan mental

Bukan hanya jantung, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa buah manggis mempunyai khasiat untuk menjaga kesihatan otak. Buah ini dikatakan dapat mengurangkan keradangan di otak dan membantu merawat gangguan mental tertentu pada tikus.

Contohnya, kajian yang diterbitkan dalam jurnal Psikiatri Pada tahun 2019, dinyatakan bahawa sebatian antioksidan pada buah manggis (salah satunya adalah xanthones) dapat digunakan sebagai rawatan tambahan untuk mengatasi gangguan bipolar dan skizofrenia. Di samping itu, kajian lain juga menyatakan bahawa gejala kemurungan pada tikus terbukti bertambah baik dengan pemberian ekstrak buah manggis. Sebenarnya, kesannya sama dengan ubat antidepresan imipramine.

9. Menjaga kesihatan pencernaan

Manggis adalah salah satu makanan berserat tinggi yang perlu anda makan. Sebabnya, dengan memakan serat, kesihatan pencernaan anda akan terjaga dan anda akan terhindar dari pelbagai penyakit dalam sistem pencernaan.

Institut Perubatan (IOM) mengesyorkan agar anda mengambil sekitar 19-38 gram serat setiap hari untuk membantu menjaga kesihatan pencernaan. Selain dari manggis, anda juga dapat memenuhi keperluan serat anda dari makanan lain, seperti sayur-sayuran.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa makan buah manggis

Manggis adalah buah yang mudah dijumpai di Indonesia. Oleh itu, anda boleh mendapatkan faedah buah manggis di atas dengan memakan buahnya secara langsung. Selain itu, buah ini juga dianggap selamat untuk dimakan oleh sesiapa sahaja. Oleh itu, buah manggis juga baik untuk wanita hamil dan menyusu.

Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan pengambilan manggis dalam bentuk jus atau tin, terutamanya jika anda menghidap diabetes. Sebabnya, buah manggis dalam bentuk ini mengandungi gula tambahan yang sebenarnya tidak baik untuk keadaan anda.

Selain itu, pengambilan buah manggis untuk merawat penyakit tertentu juga perlu berhati-hati. Sebaiknya tanya doktor anda secara langsung untuk mendapatkan rawatan yang tepat untuk keadaan anda. Sebaiknya tanya doktor anda sekiranya makan manggis sebagai rawatan tambahan.

Sebabnya, pengambilan buah manggis, terutama dalam bentuk jus atau makanan tambahan herba tertentu, sebenarnya boleh membahayakan kesihatan sesetengah orang. Bagi penghidap barah, misalnya, pengambilan ekstrak buah manggis dalam bentuk makanan tambahan boleh mengganggu rawatan barah yang sedang dilakukan.

Selain itu, kandungan xanthones dari buah manggis dalam makanan tambahan herba juga dapat melambatkan proses pembekuan darah. Oleh itu, jika anda mempunyai masalah dengan pembekuan darah atau mengambil pengencer darah, anda harus mengelakkan ekstrak buah manggis ini.

Bagi wanita hamil dan menyusui, pengambilan makanan tambahan yang mengandungi ekstrak buah manggis tidak dapat dipastikan. Sebaiknya tanya doktor anda untuk memastikannya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found