Dedahkan 4 Khasiat Minyak Wasp untuk Kesihatan Tubuh: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Minyak tawon tidak kurang popular dengan minyak telon dan minyak kayu putih. Minyak ini biasanya digunakan untuk mengurut badan. Namun, adakah anda tahu apa faedah kesihatan minyak tawon? Ingin tahu jawapannya? Lihat ulasan berikut.

Apakah minyak tawon?

Walaupun namanya adalah minyak tawon, sebenarnya minyak ini tidak dibuat dari tawon atau lebah. Nama "minyak tawon" sebenarnya adalah nama jenama untuk menggosok minyak yang dibuat dari campuran ekstrak minyak kayu putih (cajuput minyak), minyak serai (citronella), kunyit, dan bawang merah.

Sekiranya anda menyedut bau, minyak tawon mempunyai bau khas. Baunya seperti campuran minyak kayu putih dengan ramuan herba. Anda boleh mendapatkannya dengan mudah di kedai ubat dan boleh dibeli tanpa preskripsi.

Kelebihan minyak tawon untuk kesihatan

Minyak tawon memang lebih popular sebagai urut berbanding minyak kayu putih atau minyak telon. Namun, fungsinya bukan hanya itu. Berikut adalah beberapa kelebihan minyak tawon yang diperbuat daripada bahan semula jadi.

1. Boleh dijadikan minyak untuk urut

Apabila badan anda sakit, biasanya anda akan melakukan urutan. Agar tangan anda dapat mengurut badan dengan lebih tangkas, anda memerlukan pelincir dalam bentuk minyak. Sekiranya bekalan minyak pati anda hampir habis, minyak tawon boleh menjadi pilihan.

Minyak ini selamat semasa anda menyapukannya pada kulit. Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan memburuk-burukkan kawasan kulit yang cedera kerana sensasi panas boleh menyebabkan sengatan pada beberapa orang.

2. Melegakan sakit sendi dan otot

Selain tekstur yang sesuai untuk urut, isinya capujut dalam minyak tawon juga memberi manfaat kepada badan anda yang sakit. Kerana, minyak cajuput mengandungi senyawa aktif cineole yang dapat melegakan kesakitan.

Menurut kajian dalam jurnal Perubatan Alternatif Pelengkap Berdasarkan Bukti, Sebatian cineole boleh mempengaruhi sistem saraf pusat dengan meningkatkan pengeluaran serotonin. Serotonin adalah hormon yang dapat membuat seseorang merasa lebih tenang dan bahagia. Kesan ini membolehkan kesakitan dikurangkan.

3. Memanaskan badan dan melegakan pernafasan

Bau minyak tawon sangat khas. Bau khas inilah yang membantu melegakan pernafasan anda dari kesesakan hidung. Wangian minyak cajuput aromaterapi ditambah dengan bau khas bawang, minyak serai, dan kunyit inilah yang melancarkan peredaran udara di hidung.

Manfaat minyak tawon bukan hanya itu, kandungannya minyak cajuput juga mampu menghangatkan badan.

Kemudian, bawang merah yang mempunyai kesan vasodilating, apabila disapu ke kulit, peredaran darah akan lebih lancar sehingga cukup berkesan untuk mengatasi selesema jika digunakan untuk mengikis minyak.

4. Mencegah gigitan nyamuk

Untuk menangkis dan mencegah gigitan nyamuk, anda boleh menggunakan minyak tawon pada badan dengan nipis.

Nyamuk tidak menyukai bau minyak tawon yang cukup pedas dan cenderung menjauhi bau. Anda pasti boleh kembali ke aktiviti tanpa rasa takut digigit nyamuk.

Manfaat minyak tawon tidak hanya menghalau nyamuk. Minyak tawon yang terbuat dari ekstrak kunyit mengandungi senyawa aktif kurkumin yang berpotensi untuk mengurangkan risiko keradangan pada kulit.

Gigitan nyamuk menjadikan kulit gatal. Sekiranya anda terus menggaru kulit, ia boleh membengkak dan menjadi radang. Apabila anda menggunakan minyak tawon pada kulit yang digigit nyamuk, radang akan sembuh lebih cepat.

Recent Posts